2022-11-21 10:47:36
Φωτογραφία για Κίτρινο γιασεμί. Για έντονο χρώμα μέσα στον χειμώνα σε γλάστρες και παρτέρια
Ενώ το αρωματικό λευκό γιασεμί είναι ταυτισμένο με το καλοκαίρι ένα συγγενές του είδος με κίτρινα ανθάκια ανθοφορεί στην διάρκεια του χειμώνα, όταν ελάχιστα αναρριχώμενα καλλωπιστικά βρίσκονται σε ανθοφορία. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Jasminum nudiflorum  η βοτανολογική του ονομασία και πρόκειται για πολυετή και φυλοβόλλο αναρριχώμενο ή κρεμοκλαδούς ανάπτυξης θάμνο. 

Από τα πιο ανθεκτικά και εύκολης καλλιέργειας καλλωπιστικά χειμερινής ανθοφορίας, κατάλληλα για φύτευση ακόμη και σε περιοχές  με ιδιαίτερα κρύους χειμώνες όπως και παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς μένει ανεπηρέαστο από την αλατότητα του εδάφους, ενώ πολύ σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες. 

Το χειμωνιάτικο κίτρινο γιασεμί φτάνει σε ύψος τα 2,50 - 3 μέτρα με ελαφρά μικρότερη παράπλευρη ανάπτυξη και ανάλογα με το σημείο που θα τοποθετηθεί αλλά και τα κλαδέματα που θα εφαρμοστούν μπορεί να αναπτυχθεί ως αναρριχώμενο ή κρεμοκλαδές. 


Είναι κατάλληλο για φύτευση σε μάντρες και πέργκολες, για τοποθέτηση σε ψηλά σημεία όπως πεζούλες, ψηλά πιθάρια κλπ, σαν  αναρριχώμενο πίσω σειράς σε καλλωπιστικά παρτέρια, ενώ για αρκετά χρόνια ευδοκιμεί και σε δοχεία φύτευσης.

Ανήκει στα είδη ταχείας ανάπτυξης και σε μικρό χρόνο μπορεί να καλύψει ακαλαίσθητα σημεία σε κήπους και μπαλκόνια πχ περιφράξεις, κάγκελα κλπ. 

Οι ευλύγιστοι βλαστοί ξυλοποιούνται με την πάροδο των ετών και παρουσιάζουν εντελώς διαφορετική εικόνα ανάλογα με τις εποχές, αφού πρόκειται για γυμνανθές φυτό. Έτσι άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο παραμένουν καταπράσινοι και γεμάτοι με τα μικρά φυλλαράκια του φυτού ενώ στην διάρκεια του χειμώνα και μετά την πτώση των φύλλων γεμίζουν με κίτρινα ανθάκια. 

Τα άνθη του μοιάζουν πολύ με αυτά του κανονικού λευκού γιασεμιού αλλά δεν είναι αρωματικά. 

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές  απαιτήσεις και αναπτύσσεται σε κάθε είδος χώματος.  

Θέση: Το χειμωνιάτικο κίτρινο γιασεμί ευδοκιμεί σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας ή σε ημισκιερά σημεία. Όσο μικρότερο είναι το άμεσο φως που δέχεται τόσο πιο μειωμένη η ανθοφορία του. 

Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες.   

Πότισμα: Χρειάζεται αραιά ποτίσματα 1-2 φορές την εβδομάδα στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου και τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού 2-3 φορές την εβδομάδα, εκτός βεβαίως αν επικρατούν έντονα υψηλές θερμοκρασίες οπότε και θα πρέπει να ποτίζεται συχνότερα.

Στην διάρκεια του χειμώνα, αν επικρατούν φυσιολογικές συνθήκες σε θερμοκρασία και βροχοπτώσεις, δεν απατεί καθόλου πότισμα. 

Η κλίση του φυλλώματος προς τα κάτω και η ελαφριά συρρίκνωση των φύλλων είναι σημάδι πως το φυτό χρειάζεται περισσότερο νερό. 

Ανήκει στα ιδιαίτερα ανθεκτικά είδη και όταν πλέον έχει εγκατασταθεί στην οριστική του θέση, ακόμη και όταν παρουσιάζει συμπτώματα έλλειψης νερού μετά το πότισμα επανέρχεται. 

Κλάδεμα: Μετά το τέλος της ανθοφορίας ή στις αρχές του φθινοπώρου κλαδεύεται ελαφριά ή πιο βαθιά ακόμη και στο 1/3 του μήκους των βλαστών (για ενήλικα φυτά), ανάλογα με το αν χρησιμοποιείται ως αναρριχώμενο ή κρεμοκλαδές και για να παραμείνει στον σχηματισμό - μέγεθος που επιθυμούμε. 

Λίπανση: Δύο λιπάνσεις, άνοιξη και φθινόπωρο, με ένα κοινό ενισχυτικό για ανθοφόρα καλλωπιστικά  ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη και ανθοφορία του.

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το χειμωνιάτικο γιασεμί ανθίζει Δεκέμβριο-Ιανουάριο έως τα μέσα της άνοιξης. 

Ο πολλαπλασιασμός του είναι πολύ εύκολος και γίνεται με μοσχεύματα,  σχεδόν όλες τις εποχές αν και προτιμούνται οι περίοδοι ανοιξης ή φθινοπώρου, όταν επικρατούν κανονικές θερμοκρασίες. 

Εξίσου εύκολα πολλαπλασιάζεται και με καταβολάδες, με την τοποθέτηση δηλαδή στο χώμα κλαδιών χωρίς αυτά τα αποκοπούν από το μητρικό φυτό. Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος για να δημιουργηθεί συμπαγής φράχτης μεγάλου μήκους με χειμωνιάτικο γιασεμί. 

Σχεδόν όλα τα φυτώρια διαθέτουν κίτρινο χειμωνιάτικο γιασεμί για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό και εύκολης καλλιέργειας φυτό, από τα λίγα που παραμένουν ανθισμένα σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ