2022-12-03 08:47:48
Φωτογραφία για Πως θα φτιάξετε χριστουγεννιάτικες χιονόμπαλες
DIY χριστουγεννιάτικες χιονόμπαλες

Oι χριστουγεννιάτικες χιονόμπαλες είναι από τα ομορφότερα αντικείμενα που παραπέμπουν σε γιορταστική ατμόσφαιρα και λατρεμένες από μικρά αλλά και ...μεγαλύτερα παιδιά.

Οι DIY χιονόμπαλες που θα φτιάξετε με πολύ απλά και οικονομικά υλικά μόνοι σας, δεν θα διαθέτουν βεβαίως το ολοστρόγγυλο σχήμα των έτοιμων snow globes που θα βρείτε στο εμπόριο, όμως δεν θα υστερούν σε τίποτα αισθητικά, θα είναι πολύ πιο πρωτότυπες και με την επιπρόσθετη αξία που έχει κάθε χειροποίητη κατασκευή, είτε τις χρησιμοποιήσετε για τον γιορτινό στολισμό του σπιτιού είτε τις προσφέρετε ως χριστουγεννιάτικο δώρο.



Θα χρειαστείτε:

* Γυάλινα βάζα με καπάκι

ια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης με αντοχή στο νερό 

* Υγρή Γλυκερίνη (στα φαρμακεία)

* Χριστουγεννιάτικες φιγούρες


*Χρυσόσκονη (γκλίτερ) και συνθετικό  χιόνι (στα εποχιακά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη)

* Απεσταγμένο νερό



1.Κατ΄αρχήν βυθίστε σε ένα ποτήρι νερό, δοκιμαστικά,  όσες φιγούρες και διακοσμητικά θα χρησιμοποιήσετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεβάφουν. 



Αφού στεγνώσουν κολλήστε τα στο μέσα μέρος από το καπάκι του βάζου. 

Αφήστε να στερεοποιηθεί-στεγνώσει εντελώς η κόλλα κι αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο ισχυρή είναι, αν δεν χρησιμοποιήσετε πιστόλι σιλικόνης,  περιμένετε αρκετές ώρες πριν προχωρήσετε στην υπόλοιπη διαδικασία και αφού πριν δοκιμάστε να κουνήσετε την φιγούρα ώστε να βεβαιωθείτε πως έχει κολλήσει γερά. 

Όλες οι κόλλες με ένδειξη "ισχυρή" είναι κανονικά κατάλληλες για αυτήν την χρήση και δεν επηρεάζονται από το νερό, αλλά καλού κακού επιμείνετε λίγο παραπάνω σε αυτό το σημείο απ΄όπου αγοράσετε την κόλλα επιλέγοντας μιας καλής ποιότητας αδιάβροχη κόλλα, είναι από τα βασικότερα της όλης κατασκευής. 



2. Ρίξτε στο βάζο την χρυσόσκονη και το συνθετικό χιόνι, γεμίστε μέχρι λίγο πιο κάτω από το χείλος με αποσταγμένο νερό, προσθέστε την γλυκερίνη και ανακατέψτε καλά. Η αναλογία είναι περίπου 4/1. Τέσσερα μέρη νερού, ένα γλυκερίνη. 



Η ποσότητα χρυσόσκονης-χιονιού είναι φυσικά ανάλογη του μεγέθους του βάζου που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά "με το μάτι" θα δείτε πόση περίπου χρυσόσκονη και χιόνι χρειάζεται. Για την γλυκερίνη, που χρησιμοποιείται για να επιβραδύνει την κίνηση του γκλίτερ και του χιονιού, να τα κάνει δηλαδή να πέφτουν σιγά-σιγά όταν κουνάτε την χιονόμπαλα, υπολογίστε περίπου 3-4 μεγάλες κουταλιές σε ένα μετρίου μεγέθους βάζο και προτιμήστε να είναι  λιγότερη από όσο χρειάζεται και όχι παραπάνω, γιατί τότε θα μένει μαζί με το γκλίτερ στον πάτο του βάζου. 



3. Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα κόλλας περιμετρικά στο καπάκι στο σημείο που θα εφάπτεται του βάζου, ώστε να είστε βέβαιοι πως δεν θα ανοίξει, βιδώστε σφιχτά το καπάκι και αναποδογυρίστε το βάζο. 

Και εξωτερικά στο σημείο κλεισίματος του βάζου μπορείτε, για επιπρόσθετη ασφάλεια, να χρησιμοποιήσετε κόλλα ή σιλικόνη μαζί με μια κορδέλα, ένα σχοινάκι ή ένα κομματάκι ύφασμα ώστε να μην φαίνεται η κόλληση.  



Eίναι από τις εντυπωσιακότερες χριστουγεννιάτικες κατασκευές, με μικρό κόστος, υπέροχη ιδέα και για δώρα και ανάλογα με τις φιγούρες και τα χρώματα που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μπορείτε να δώσετε στις DIY χιονόμπαλες όποιο ύφος θέλετε, από απολύτως ...παιχνιδιάρικο έως όσο επιθυμείτε ...σοβαρό. :)



Και * Από τα βασικότερα που καθορίζουν την επιτυχία ή την αποτυχία της κατασκευής είναι η ποιότητα του ψεύτικου χιονιού. Για να "κάθεται" στον πάτο του βάζου μόνο όταν η χιονόμπαλα είναι ακίνητη  και η κίνησή του όταν αυτή ανακινείται να είναι η σωστή, θα πρέπει να έχει το απαραίτητο βάρος κάτι που π.χ δεν διαθέτει το"κινέζικο" χιόνι που τα τελευταία χρόνια έχει κατακλύσει την αγορά και αποτελείται από μικρές νιφάδες πλαστικού. Με το συγκεκριμένο, που μάλιστα έχει ελαφρά διαφανές και όχι κάτασπρο χρώμα, δεν θα καταφέρετε η κίνηση του χιονιού μέσα στο βάζο να είναι η σωστή. Αναζητείστε το παλιό κλασσικό συνθετικό χιόνι που μοιάζει με πολύ ψιλό  τριμμένο φελιζόλ ή χρησιμοποιείστε το ειδικό χιόνι για χιονόμπαλες που πλέον κυκλοφορεί στην αγορά, σε καταστήματα-eshops με είδη για κατασκευές. Δείτε το ενδεικτικά εδώ.

* Χριστουγεννιάτικες φιγούρες (δεντράκια, χιονανθρώπους κλπ) θα βρείτε σε καταστήματα παιχνιδιών ή να χρησιμοποιήσετε τις χριστουγεννιάτικες μινιατούρες που θα βρείτε σε καταστήματα - eshops με είδη-υλικά κατασκευών. Δείτε ενδεικτικά εδώ. 

* Η χρήση απεσταγμένου νερού, εξασφαλίζει την διαυγή όψη του υγρού της χιονόμπαλας για περισσότερο χρόνο. Αν χρησιμοποιήσετε νερό βρύσης σε λίγο διάστημα τα άλατα θα καθήσουν πάνω στην επιφάνεια του βάζου και θα το θολώσουν. Σε καταστήματα - eshops με είδη για κατασκευές θα βρείτε και ειδικό καθαριστικό νερού για χιονόμπαλες, δείτε ενδεικτικά εδώ. 

* Το σχήμα του βάζου επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο για το αισθητικό αποτέλεσμα και όσο πιο στρογγυλό τόσο πιο πειστικά παραπέμπει σε χριστουγεννιάτικη χιονόμπαλα. Ένα από τα καταλληλότερα βαζάκια για να φτιάξετε mini χριστουγεννιάτικες χιονόμπαλες είναι οι συσκευασίες με παιδικές αλεσμένες τροφές, που θα βρείτε σε όλα τα super markets. 

* Σε μικρού μεγέθους βάζα με φαρδύ καπάκι ή όταν τα διακοσμητικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι μικρά σε ύψος, κολλήστε αρχικά στο εσωτερικό μέρος από το καπάκι ένα κομμάτι φελιζόλ στο κατάλληλο πάχος και στην συνέχεια τα διακοσμητικά. 

* Τα καπάκια από τα βάζα μπορείτε να τα βάψετε χρυσαφί, ασημί ή σε όποια απόχρωση θέλετε, όπως και να τα διακοσμήσετε στο τέλος της κατασκευής με κορδέλα, σκοινί κλπ.

* Και το εσωτερικό της μπάλας μπορεί να αποκτήσει περισσότερο χρώμα, αν θέλετε, αρκεί να χρησιμοποιήσετε διάφορες αποχρώσεις γκλίτερ. 

* Σε φαρδιά και χαμηλά βάζα που σας επιτρέπουν να δουλέψετε άνετα στο εσωτερικό τους, μπορείτε να κολλήσετε τις φιγούρες στον πάτο του βάζου αντί για το καπάκι.

* Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής εξωτερικά θα μπορείτε φυσικά να καθαρίσετε το γυαλί εσωτερικά όμως όχι. Γι΄αυτό πριν ξεκινήσετε πλύνετε και σκουπίστε τέλεια τα βάζα και σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας φροντίστε να μην αφήσετε υπολείμματα κόλλας, δαχτυλιές κλπ. στην εσωτερική πλευρά του γυαλιού. 

Συνθέσεις αυτής της μορφής μπορούν να δημιουργηθούν και χωρίς νερό, σε ανοιχτά ή κλειστά βάζα, ποτήρια κλπ χρησιμοποιώντας, αν χρειάζεται, σαν "καπάκι" ένα κομμάτι χοντρό χαρτόνι. 

Σε αυτού του τύπου τις κατασκευές, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, θα κολλήσετε τα διακοσμητικά είτε στο χαρτόνι, είτε απευθείας στο μπωλ, γυάλα κλπ και θα γεμίσετε μέχρι ένα σημείο με συνθετικό χιόνι. 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ