2022-12-05 23:42:20
Φωτογραφία για Αλκοόλ και καρκίνος: Μύθοι και αλήθειες
Νέα έρευνα για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο, φαίνεται να καταρρίπτει δοξασίες που περνούν από γενιά σε γενιά και από στόμα σε στόμα.

«Ακτινογραφώντας» τις απαντήσεις που έλαβαν επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, αρκετοί πίστευαν ότι το αλκοόλ ασκεί προστατευτική δράση!

Άλλοι έκαναν διακρίσεις μεταξύ των διαφορετικών ειδών οινοπνευματωδών ποτών, νομίζοντας πως κάποια είναι ασφαλέστερα από τα υπόλοιπα.

Η αλήθεια είναι πως η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Και όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο το χειρότερο. Πρόσφατη παγκόσμια μελέτη υπολόγισε ότι το αλκοόλ ευθύνεται για το 1 στα 25 περιστατικά καρκίνου. Έδειξε επίσης ότι ακόμα και 1 ποτό ημερησίως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις των εθελοντών τους σε ερωτήματα όπως «κατά την άποψή σας, ποιο είδος οινοπνευματώδους ποτού αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;».


Τα ευρήματα

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν πως δεν γνωρίζουν καν ότι συσχετίζονται τα ποτά με τον κίνδυνο αυτό. Μάλιστα αρκετοί πίστευαν λανθασμένα ότι ασκούν προστατευτική δράση.

Ειδικότερα:

* Το 10% νόμιζαν ότι το κρασί μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

* Το 2,2% πίστευαν ότι η μπύρα μειώνει τον κίνδυνο αυτό

* Το 1,7% δήλωσαν πως τα «δυνατά» ποτά (σ.σ ουΐσκι, ρακή, τσίπουρο, τεκίλα κ.λπ.) είναι προστατευτικά.

* Μόλις το 31% των ερωτηθέντων γνώριζαν τον κίνδυνο καρκίνου με τα «δυνατά» ποτά.

* Τα αντίστοιχα ποσοστά, δε, για την μπύρα και το κρασί ήταν πολύ χαμηλότερα (μόλις 25% και 20% αντιστοίχως).

«Όλα τα είδη των οινοπνευματωδών ποτών, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η μελέτη αυτή δείχνει σοβαρή άγνοια κινδύνου. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενημερωθεί το κοινό για τις συνέπειες από την συστηματική κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. William Klein, αναπληρωτής διευθυντής στο Πρόγραμμα Συμπεριφορικών Ερευνών του NCI.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι λανθασμένες απόψεις για τους κινδύνους από τα οινοπνευματώδη ποτά ήταν ανεξάρτητες από τις προσωπικές συνήθειες των συμμετεχόντων. Ήταν κοινές σε όσους απείχαν του αλκοόλ, σε όσους έπιναν μέτριες ποσότητες, αλλά και στους μανιώδεις πότες.

Ωστόσο εκείνοι που συσχέτιζαν λιγότερο το αλκοόλ με τον καρκίνο ήταν οι ηλικιωμένοι. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι ενστερνίζονται παλαιές απόψεις οι οποίες πλέον έχουν αποδειχθεί εσφαλμένες.

Οι 15 ακόμα μύθοι για το αλκοόλ που καταρρίπτονται

Λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία

"Από όλες τις υποτιθέμενες επιπτώσεις του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό, οι θετικές στην υγεία είναι μακράν οι πιο υπερεκτιμημένες", λέει ο διατροφολόγος Ανδρέας Ζουρδός και συνεχίζει: "Τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη είναι είτε από επιδημιολογικά στοιχεία είτε έχουν μελετηθεί σε άτομα που δεν γυμνάζονται. Κάποια οφέλη που αποδίδονται στην ρεσβερατρόλη είναι ιδιαίτερα αμφισβητήσιμα αφού ήδη κάποιοι ερευνητές έχουν ομολογήσει πως “μαγείρευαν” τις μελέτες ώστε να είναι ελπιδοφόρες και να δημοσιευτούν από τα επιστημονικά περιοδικά. Παρουσία γυμναστικής, είναι πολύ πιθανό πως δεν θα έχετε καμία θετική επίπτωση, ενώ αν δεν γυμνάζεστε, λίγο κρασί δεν μπορεί να προσφέρει τα οφέλη της άσκησης και μίας σχετικά ισορροπημένης διατροφής. Η κατάχρηση του αλκοόλ προκαλεί τουλάχιστον 7 μορφές καρκίνου ενώ ο συνδυασμός τσιγάρου και ποτού είναι ακόμα χειρότερος".

Ένα κρύο ντους, λίγος καθαρός αέρας και ένας καφές θα σας βοηθήσουν να ξεμεθύσετε

Όλες αυτές οι θεωρίες είναι μύθοι. Μόνο ο χρόνος μπορεί να βοηθήσει στο να αποβάλετε το αλκοόλ από το σύστημά σας. Χρειάζεται περίπου μια ώρα για να επαλειφθεί ένα ποτό.

Το ποτό παχαίνει

Το αλκοόλ παχαίνει μόνο όταν η διατροφή παρέχει υπερβολικές θερμίδες, ξεκαθαρίζει ο κος Ζουρδός. Απώλεια λίπους και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι συμβατά. Επειδή οι παραγωγοί των αλκοολούχων δεν είναι υποχρεωμένοι να γράφουν θερμίδες στα προϊόντα τους, μην περιμένετε να μάθετε εκείνη την ώρα πόσες θερμίδες παίρνετε. Τα ξηρά κρασιά έχουν μικρότερο θερμιδικό φορτίο από πιο "βαριά" ποτά, όπως η βότκα και το ουίσκι. Αν δεν θέλετε να πάρετε λίπος ή θέλετε να χάσετε λίπος, καλό είναι να περιορίσετε τις θερμίδες από τους υδατάνθρακες τις μέρες που πίνετε.

Οι γυναίκες επηρεάζονται από το αλκοόλ στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες

Οι άνδρες έχουν υψηλότερο μέσο όρο συνολικής περιεκτικότητας νερού στο σώμα τους από τις γυναίκες (62% έναντι 52%). Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες «αραιώνουν» πιο εύκολα το αλκοόλ στο σώμα τους από τις γυναίκες.

Ένα ποτάκι θα με βοηθήσει να κοιμηθώ

Η χρήση του αλκοόλ ως υπνωτικού είναι κάτι που είναι καλύτερο να αποφεύγεται σε σταθερή βάση. Το αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου. Η γυμναστική και ένα πλούσιο βραδινό είναι καλύτερες επιλογές.

Αν έχω πιει λίγο, μπορώ να οδηγήσω

Ακόμα και λίγο αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την οδήγηση. Όταν αυτό συνδυάζεται με ξενύχτι, η κούραση από την νύστα πολλαπλασιάζει την επίδραση του αλκοόλ, ακόμα και όταν καταναλώνεται σε νόμιμες δόσεις. Γι’ αυτό το λόγο, ούτε να σκεφτείτε να οδηγήσετε όταν έχετε πιει έστω και μία σταγόνα, προειδοποιεί ο κος Ζουρδός.

Με το αλκοόλ θα ξεχάσω τα προβλήματά μου

Δεν υπάρχει κανείς που να βοηθήθηκε από αυτήν την νοοτροπία, λέει ο κ. Ανδρέας Ζουρδός. Το μόνο που μπορεί να ξεχάσετε είναι τι κάνατε το προηγούμενο βράδυ. Επομένως πίνετε μόνο όταν είστε σε καλή διάθεση.

Τα ναρκωτικά είναι 1.000 φορές χειρότερα από το αλκοόλ

Το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι δεν είναι βλαβερό για την υγεία. Το αλκοόλ προκαλεί εθισμό και θανάτους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 47% όσων ξεκινούν να πίνουν αλκοόλ πριν την ηλικία των 14 ετών εμφανίζουν εξάρτηση από το ποτό, κάποια στιγμή στη ζωή τους. Επίσης, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η οδήγηση υπό την επήρεια κάνναβης είναι λιγότερο επικίνδυνη από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Αν τα «μπερδέψεις» θα μεθύσεις περισσότερο

Η μίξη τύπων ποτών ίσως διαταράξει περισσότερο το στομάχι σας, προκαλώντας μεγαλύτερη ναυτία. Ωστόσο δεν θα σας μεθύσει περισσότερο. Το αλκοόλ είναι αλκοόλ.

Ένα καλό γεύμα πριν το ποτό θα σας κρατήσει νηφάλιους

Η κατανάλωση αλκοόλ με γεμάτο στομάχι θα καθυστερήσει απλώς την απορρόφησή του στο σύστημα. Δεν την εμποδίζει. Επομένως η κατανάλωση φαγητού πριν την κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελεί άμυνα κατά της μέθης. Ωστόσο αν πρόκειται να πείτε, καλύτερα να το κάνετε χορτάτοι.

Μπιροκοιλιά

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2003 από το περιοδικό Journal of Nutrition μελέτησε τις κοιλιές ατόμων που κατανάλωναν αλκοόλ και ατόμων που δεν έπιναν καθόλου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπιναν μπίρα δεν είχαν περισσότερο σωματικό λίπος από τους μη πότες, κατά μέσο όρο. Φυσικά η μπίρα μπορεί μόνο να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων, ωστόσο τα γονίδια, η συνολική διατροφή και η άσκηση θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην αύξηση του λίπους στην κοιλιά.

Το αλκοόλ καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα

Το αλκοόλ δεν έχει καμία επίδραση στα κύτταρα του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Κουίνσλαντ, Perry Bartlett, το αλκοόλ δεν σκοτώνει τα κύτταρα του εγκεφάλου, ακόμα κι αν σας δημιουργείται αυτή η αίσθηση το επόμενο πρωί. Ιταλοί επιστήμονες έχουν αποδείξει μάλιστα ότι το το κόκκινο κρασί βοηθά τον εγκέφαλο και μπορεί να εμποδίσει την άνοια στα γηρατειά.

Η ασπιρίνη προλαμβάνει τα χανγκόβερ

Η ασπιρίνη δεν προλαμβάνει ούτε μειώνει το χανγκόβερ. Για την ακρίβεια, μια ασπιρίνη πριν την κατανάλωση αλκοόλ θα επιταχύνει τη μέθη και θα την κάνει πιο σοβαρή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του American Medical Association η ασπιρίνη πριν την κατανάλωση ποτού αυξάνει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα κατά 26%.

Το αλκοόλ θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο ζεστά

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Το αλκοόλ μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος ενώ μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε κρύο κλίμα μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.

Τα μπουκάλια τεκίλας στο Μεξικό έχουν σκουλήκια

Η τεκίλα δεν έχει σκουλήκια. Πολλοί την μπερδεύουν με την «ξαδέρφη» της τεκίλας, το μεξικανικό ποτό μεσκάλ. Τη δεκαετία του 1950s, ο Jacobo Lozano Paez ξεκίνησε την εμφιάλωση μεσκάλ και παρατήρησε ότι ορισμένα σκουλήκια που «εισέβαλαν» στο ποτό κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του στο εργοστάσιο, προσέφεραν μια ιδιαίτερη γεύση. Έτσι του ήρθε η ιδέα να προσθέσει και μόνος του σκουλήκια, τα οποία δεν βλάπτουν τον οργανισμό και αποτελούν περισσότερο ένα διαφημιστικό κόλπο.

πηγές: Iatropedia.gr, mama365.gr


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ