2022-12-09 09:18:02
Φωτογραφία για Καλημέρα. Η φώτο δείχνει ιχθυοκαλλιέργειες στη Δυτική Ελλάδα. Με κόκκινο: ο χώρος που τους δόθηκε. Με κίτρινο: ο χώρος που όντως καταλαμβάνουν......
Πηγή: Σελίδα Facebook Δημοσιογράφου

Σταύρου Μαλιχούδη.

Καλημέρα. Η φώτο δείχνει ιχθυοκαλλιέργειες στη Δυτική Ελλάδα.

Με κόκκινο: ο χώρος που τους δόθηκε. Με κίτρινο: ο χώρος που όντως καταλαμβάνουν.. Σε μια μονάδα παραχωρήθηκαν 10 στρέμματα, αλλά διαπιστώθηκε πως καταλάμβανε 40, που μετά έγιναν 52. Σε άλλη δόθηκαν 15 αλλά καταλάμβανε 39 στρέμματα.

Κάτω από μερικές απ' αυτές τις ιχθυοκαλλιέργειες υπάρχει Ποσειδωνία — ή μάλλον, σωστότερα, υπήρχε. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας, τα «δάση της θάλασσας» όπως χαρακτηρίζονται, έχουν παραγωγικότητα εφάμιλλη αυτής των δασών του Αμαζονίου και προστατεύονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Έκθεση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος δείχνει πως ενώ σε άλλα σημεία της περιοχής που δεν γειτνιάζουν με ιχθυοκαλλιέργειες, η κάλυψη υγιούς Ποσειδωνίας φτάνει το 70%, στις περιοχές κοντά στις ιχθυοκαλλιέργειες η κάλυψη είναι μόλις 6%.


Το ερώτημα είναι: πώς βρέθηκαν οι ιχθυοκαλλιέργειες τόσο κοντά στην Ποσειδωνία, αφού αυτό απαγορεύεται από την νομοθεσία; Η έκθεση κρίνει βέβαιο ότι, «όταν έγινε η εγκατάσταση των συγκεκριμένων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, τα λιβάδια Ποσειδωνίας, ήδη υπήρχαν στις συγκεκριμένες τοποθεσίες».

Με ένα προτεινόμενο σχέδιο που βιομηχανοποιεί πλήρως τη θάλασσα, το κράτος θέλει να παραχωρήσει στις ιχθυοκαλλιέργειες 22 φορές περισσότερη έκταση — και το δικαίωμα να ελέγχουν οι ίδιες τον εαυτό τους.

Ο τοπικός Δήμος (Ξηρομέρου) αντιτίθεται σε αυτό το σχέδιο. Έχει συσταθεί Επιτροπή Αγώνα που αποτελείται από όλες τις παρατάξεις. Οι (πανίσχυροι) ιχθυοκαλλιεργητές, που στα συμπόσιά τους παρίστανται υπουργοί και ο πρωθυπουργός, είπαν πρόσφατα λίγο - πολύ πως πρόκειται για 10 γραφικούς.

Η τοπική κοινωνία καταλογίζει στους ιχθυοκαλλιεργητές την έλλειψη διάθεσης για διάλογο. Στα πλαίσια του ρεπορτάζ μας για το Solomon ρωτήσαμε τις ιχθυοκαλλιέργειες:

Δεδομένης της αναντιστοιχίας ανάμεσα στην έκταση που έχει παραχωρηθεί και την εκταση που εμφανίζεστε να καταλαμβάνετε, πώς μπορεί η τοπική κοινωνία να σας εμπιστευτεί πως θα τηρήσετε πράγματι όσα προβλέπονται;

Στα ερωτήματά μας δεν λάβαμε απάντηση.

Το ρεπορτάζ: https://bit.ly/fish-farms-solomon
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ