2022-12-13 10:00:25
Φωτογραφία για ENHMEΡΩΣΗ ΠΦΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ PGEU 21/11/2022
• Η αγορά και η διανομή των εμβολίων για τον COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν «ένα μικρό ευρωπαϊκό θαύμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον COVID-19 κατά τη διάρκεια ακρόασης την Τετάρτη (26 Οκτωβρίου). Και αυτό γιατί τα εμβόλια για τον COVID-19 παραδόθηκαν σε όλους τους Ευρωπαίους ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής ή την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

• Ο Χου Σιάνγκ από το γραφείο πρόληψης και ελέγχου ασθενειών της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, δήλωσε ότι τα αυστηρά μέτρα περιορισμού του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένων των lockdowns, των καραντινών και των μαζικών δοκιμών, ήταν «απόλυτα σωστά» και «τα πιο οικονομικά και αποτελεσματικά». Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, ωστόσο, τα μέτρα θα πρέπει να προσαρμοστούν και να τροποποιηθούν για να βοηθηθούν καλύτερα τα ευάλωτα άτομα, σύμφωνα με αναφορές.


• Η γήρανση, οι χρόνιες ασθένειες και η .... διαβίωση σε αστικά περιβάλλοντα καθιστούν την κλιματική αλλαγή θανατηφόρα για τους Ευρωπαίους, με θανάτους που αναμένεται να αυξηθούν εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) δημοσίευσε την Τετάρτη (9 Νοεμβρίου) την έκθεση «Η κλιματική αλλαγή ως απειλή για την υγεία και την ευημερία στην Ευρώπη: εστίαση στη ζέστη και τις μολυσματικές ασθένειες» επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

• Καθώς η ΕΕ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς σε όλες τις χώρες της έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα, οικονομικά προσιτά φάρμακα σε επαρκείς ποσότητες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το τρέχον σύστημα είναι οικονομικά μη βιώσιμο και ζητούν αλλαγή. Ο Τσέχος αναπληρωτής υπουργός Υγείας JakubDvořáček τόνισε ότι πρέπει να καθοριστεί η τιμολόγηση και η αποζημίωση των φαρμάκων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο βιώσιμο οικονομικά σύστημα.

• Η ΕΕ εγκρίνει τη θεραπεία με αντισώματα για την πρόληψη του ιού RSV στα μωρά καθώς τα κρούσματα βρογχιολίτιδας αυξάνονται στα ύψη. Η βρετανική AstraZeneca και η γαλλική Sanofi δήλωσαν την Παρασκευή ότι το πρόσφατα εγκεκριμένο φάρμακο nirsevimab, που κυκλοφορεί ως Beyfortus, είναι η πρώτη θεραπεία για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών που προκαλούνται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) στα βρέφη.

• Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) έχει συστήσει μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου σοβαρών παρενεργειών που σχετίζονται με τους αναστολείς της κινάσης Janus (JAK) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών χρόνιων φλεγμονωδών διαταραχών. Συγκεκριμένα η Επιτροπή τονίζει ότι αυτά τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται στους ασθενείς μόνο εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατάλληλες εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές.

• Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) επιβεβαίωσε τη σύστασή της για ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας για τα φάρμακα για την παχυσαρκία με αμφεπραμόνη. 

• Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συμβουλεύει τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας να υποβάλουν παραλλαγές τύπου IA και τύπου IAIN για το 2022 το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022. Αυτό θα επιτρέψει στον EMA να αναγνωρίσει την εγκυρότητα των υποβολών πριν από το κλείσιμο του Οργανισμού μεταξύ 23 Δεκεμβρίου 2022 και στις 3 Ιανουαρίου 2023 και εντός της προθεσμίας των 30 ημερών που ορίζεται στο άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2008 της Επιτροπής.

Μάλτα: Ο υπουργός Υγείας της Μάλτας Chris Fearne κάλεσε την ΕΕ να εισαγάγει διατάξεις για την ηλεκτρονική επισήμανση των φαρμάκων στην επερχόμενη αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων που προκαλούνται από το Brexit.

Σουηδία: Η Σουηδία συνέστησε την αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο Covid-19 της Novavax σε άτομα ηλικίας 30 ετών και κάτω, λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής.
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ