2022-12-27 22:55:36
Φωτογραφία για Βιβούρνο. Ο ανθεκτικός θάμνος με τις πολλές διαφορετικές χρήσεις
Ο καλλωπιστικός θάμνος που καλλιεργείται στην περιοχή της Μεσογείου από τα αρχαία και τα ρωμαϊκά χρόνια.  

Γενικά χαρακτηριστικά

Viburnum η βοτανολογική του ονομασία και στο συγκεκριμένο γένος ανήκουν περισσότερα από 150 είδη που παρουσιάζουν διαφορές μορφολογικές αλλά και μεγέθους του φυτού. 

Στην χώρα μας συχνά αποκαλείται και "Ψευτοδάφνη". 

Καλλωπιστικής αξίας τόσο το συμπαγές φύλλωμα, αποτελούμενο από γυαλιστερά και σκουροπράσινα φύλλα, αλλά και τα πολύ μικρά ροζ-κοκκινωπά και λευκά άνθη που δημιουργούν συστοιχίες και σχηματίζουν σφαιρικά μπουκέτα στις άκρες των βλαστών. 

Τα άνθη ορισμένων ποικιλιών είναι αρωματικά. 

Το ύψος του φυτού ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να ξεπεράσει τα 4-5 μέτρα, ενώ οι ποικιλίες με πιο συμπαγές φύλλωμα φτάνουν τα 2-3 μέτρα.  

Εκτός της ανθεκτικότητας και εύκολης καλλιέργειάς του το Βιβούρνο ανήκει στους ιδιαίτερα δημοφιλείς θάμνους κηποτεχνίας επειδή μπορεί να αξιοποιηθεί σε κήπους και μπαλκόνια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.


Είναι κατάλληλο τόσο για μεμονωμένες όσο και μαζικές φυτεύσεις και κυρίως για δημιουργία πυκνού φράκτη, μεσαίου ή μεγάλου ύψους ανάλογα με την ποικιλία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ψηλό φυτό πίσω σειράς σε καλλωπιστικά παρτέρια και το ίδιο ικανοποιητικά αναπτύσσεται και σε δοχεία φύτευσης. Δεν επηρεάζεται από τον αέρα γι΄αυτό και το ίδιο ικανοποιητικά ευδοκιμεί ακόμη και σε βορινά  μπαλκόνια  ενώ  με το κατάλληλο κλάδεμα και αφαίρεση των χαμηλών βλαστών μπορεί σταδιακά να αναπτυχθεί σε μορφή μπάλας και δενδρώδη μορφή.  

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες  απαιτήσεις και αναπτύσσεται ακόμη και σε ιδιαίτερα άγονα εδάφη.

Χρησιμοποιείστε για την φύτευσή του ένα κοινό φυτόχωμα εξωτερικού χώρου.

Θέση: Αναπτύσσεται το ίδιο ικανοποιητικά σε ηλιόλουστα, ημισκιερά αλλά όσο και σκιερά σημεία, αν και σε  συνθήκες πλήρους σκιάς παρουσιάζει μειωμένη ανθοφορία.  

Ιδιαίτερα ανθεκτικό τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες  και κατάλληλο για φύτευση και σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς δεν επηρεάζεται από την αλατότητα του εδάφους.  

Το Βιβούρνο προσελκύει ωφέλιμα ακάρεα τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση ζιζανίων και εχθρών οπωροφόρων δέντρων γι΄αυτό και συχνά συγκαλλιεργείται σε βιολογικούς οπωρώνες. 

Πότισμα: Έχει σχετικά αυξημένες ανάγκες σε νερό.

Άνοιξη και φθινόπωρο θα πρέπει να ποτίζεται δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα βεβαίως και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Στην διάρκεια των ζεστών περιόδων του καλοκαιριού χρειάζεται πότισμα τουλάχιστον τρεις φορές  την εβδομάδα, ενώ όταν επικρατούν ακραία υψηλές θερμοκρασίες το ευνοούν ακόμη και τα καθημερινά ποτίσματα με μικρές ποσότητες νερού.

Φυτά σε γλάστρες χρειάζονται λίγο παραπάνω νερό από αντίστοιχα τοποθετημένα απευθείας στο έδαφος. 

Κλάδεμα: Ανήκει στα είδη ταχείας ανάπτυξης και είναι δεκτικό ακόμη και σε βαθιά κλαδέματα, που όμως δεν θα πρέπει να γίνονται μετά τον Οκτώβρη ώστε να μην αφαιρούνται οι βλαστοί που θα ανθοφορήσουν μέσα στον χειμώνα.

Ιδανική εποχή για το ετήσιο κλάδεμα του Βιβούρνου είναι ο Απρίλιος, μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας, ενώ και στο τέλος του καλοκαιριού μπορούν να αφαιρεθούν ξερά - ασθενικά κλαδιά και να πραγματοποιηθεί ελαφρύ κλάδεμα για την διατήρηση του σχήματος.  

Λίπανση: Ένα κοινό κοκκώδες ενισχυτικό για καλλωπιστικά, αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου, συμβάλλει στην εντονότερη ανθοφορία και την γενική ευρρωστία του φυτού. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Βιβούρνο ανθίζει από τις αρχές του χειμώνα έως τον Μάρτιο. 

Ιούνιο ή Ιούλιο εμφανίζει μικρούς γυαλιστερούς καρπούς μαύρου χρώματος που παραμένουν στο φυτό έως την επόμενη περίοδο ανθοφορίας και μαζί με το καταπράσινο φύλλωμα, που διατηρείται σε όλη την διάρκεια του έτους, του προσδίδουν όμορφη όψη. 

Ο πιο πρόσφορος τρόπος πολλαπλασιασμός του είναι με τρυφερά μοσχεύματα,  αρχές της άνοιξης όταν επικρατούν κανονικές θερμοκρασίες. 

Σε πολλά  φυτώρια θα βρείτε Βιβούρνο σε διάφορες  ποικιλίες και μεγέθη για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αυτόν τον ιδιαίτερα καλλωπιστικό και ανθεκτικό θάμνο που δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα. 
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ