2022-12-27 20:28:01
Φωτογραφία για Αξιοπερίεργο φαινόμενο και αξιοπερίεργος συντονισμός. Για κάθε τι που έγινε ή δεν έγινε στο τόπο τα τελευταία χρόνια και για κάθε πρόβλημα, το φάρμακο είναι ένα και μοναδικό: «Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ στις ακτές».



 



πηγή:  mytikaspress.blogspot.com

    Εδώ και πάνω από 2 χρόνια, η περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου, το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει (αντιμετωπίζει και πολλά άλλα πολύ σοβαρά), είναι η υπό ίδρυση Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιερ-γειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας και είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα, μιας και θα καθορίσει το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής και τη μελλοντική της φυσιογνωμία.

Η τοπική κοινωνία, μέσα από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου, το Δημοτικό Συμβούλιο με την ομόφωνη απόφαση 87/2020, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις Κοινοτικών Συμβουλίων, των Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων, ψηφίσματα Συλλόγων και τις δημόσια εκφρασμένες θέσεις της συσταθείσης Επιτροπής Αγώνα, τάχθηκαν καθαρά και εξ αρχής κατά της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ., που δεν συγκεντρώνει και δεν έρχεται να συμμαζέψει τις άναρχες και διάσπαρτες χωροθετήσεις του παρελθόντος, όπως είναι το γράμμα και το πνεύμα του νομοθέτη, αλλά έρχεται να κουμπώσει πάνω στην διαμορφωθείσα άναρχη κατάσταση και δημιουργεί ζώνες Π.Ο.Α.Υ
. ακριβώς στα ίδια σημεία που υπήρχαν άναρχα χωροθετημένες μονάδες από το παρελθόν, χωρίς να προβλέπει ούτε μία μετακίνηση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, έτσι για τη τήρηση των προσχημάτων, των πλωτών να μη ξεχνάμε εγκαταστάσεων!!!

Η θέση του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα για άμεση λύση, ήταν εξ αρχής γνωστή και ξεκάθαρη και περιλαμβάνονταν στην ομόφωνη απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όχι σε αυτή την συγκεκριμένη Π.Ο.Α.Υ. Πάμε σε μία Π.Ο.Α.Υ που θα εξαιρεί το παράκτιο κομμάτι από Αστακό μέχρι Μύτικα και τη Νήσο Κάλαμο, το οποίο όλες οι αποφάσεις στο παρελθόν της τέως Νομαρχίας Αιτ/νίας και του Δήμου Ξηρομέρου, το προόριζαν και το προορίζουν για τουριστική ανάπτυξη.

Πάμε σε μια Π.Ο.Α.Υ. στην ανοιχτή θάλασσα στις κεντρικές Εχινάδες και εξωτερικά αυτών, ώστε αυτός ο σημαντικός κλάδος να αναπτυχθεί απρόσκοπτα και να μεγενθυθεί ακόμα περισσότερο οικονομικά στο δικό του ξεχωριστό ζωτικό χώρο, χωρίς να θιγούν ούτε οι υπάρχουσες μονάδες, ούτε οι θέσεις εργασίας, λύση που είχε προκρίνει στο παρελθόν και η τέως Νομαρχία Αιτ/νίας.

Και ενώ αυτά είναι τα δεδομένα και η πρόταση - λύση εξ αρχής ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι, βλέπουμε μία άρνηση ουσιαστικού διαλόγου από τον φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ., στον οποίο Πρόεδρος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Μπόκας.

Ο φορέας διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ έχει στυλώσει τα πόδια του σε αυτό που κατάφερε και πέτυχε, να βγάλει την Π.Ο.Α.Υ. στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Ξηρομέρου, που είναι βολικό και με τα θέλω μόνο τα δικά του, κάτι που δεν προβλεπόταν ποτέ και πουθενά.

Σε όλη αυτή τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με αυτά τα συγκεκριμένα δεδομένα που σας αναφέραμε, θα έπρεπε και περιμέναμε από όλους τους αιρετούς του νομού Αιτ/νίας, όλους όσους έχουν δημόσια θέση και βήμα, όσους διεκδικούν μέσω των επερχόμενων εθνικών εκλογών και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού την εκλογή τους, τον δημοσιογραφικό κόσμο και τα τοπικά ΜΜΕ, απλούς ενεργούς πολίτες που συνηθίζουν να αρθρογραφούν, να πάρουν ξεκάθαρη και σαφή θέση για το σοβαρό θέμα και να προβάλλουν το πρόβλημα παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές του.

Αντ' αυτού βλέπουμε και γινόμαστε μάρτυρες ενός παράδοξου φαινομένου, για κάθε τι που έγινε ή δεν έγινε στο τόπο τα τελευταία χρόνια και για κάθε πρόβλημα, το φάρμακο είναι ένα και μοναδικό: «Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ στις ακτές» και η μπάλα στην εξέδρα όσον αφορά τα πολύ συγκεκριμένα δεδομένα του προβλήματος και την εφικτή και καθαρή λύση που προτείνει η Επιτροπή Αγώνα.

Ταυτόχρονα υπάρχει μία ομαδική και συντονισμένη «παραίνεση» κάποιων τοπικών που δημόσια γράφουν ή κρατάνε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μικρόφωνο, σε κάθε πρόβλημα που έχει η περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου, όταν το αναδεικνύουν το επιμύθιο να είναι: «Τι φωνάζετε για την Π.Ο.Α.Υ.; Αφήστε την να γίνει ως έχει να δουλέψει ο κόσμος...».

Παράδειγματα:

Δεν αναπτύξατε τόσα χρόνια την περιοχή σας τουριστικά. - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ. στις ακτές.Δεν υλοποιήθηκε η Περιοχή Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) των Αρφάνη - Χιώνη στον Αγριλιά; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ. στις ακτές.Δεν υλοποιήθηκε το 5άστερο Ξενοδοχείο και η μαρίνα στον Σταυρολιμιώνα από τον αείμνηστο Πυθαγόρα Σαμαρά; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ. στις ακτές.Δεν έχετε καλό οδικό δίκτυο και θέλετε και τουρισμό; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ. στις ακτές.Δεν έχετε φτιάξει βιολογικό καθαρισμό, πέφτουν τα λύμματα στη θάλασσα και θέλετε και τουρισμό; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ. στις ακτές.Στη Βελά έχει παραπήγματα και καλύβες και θέλετε και τουρισμό; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ στις ακτές.Στη Παλιόβαρκα υπάρχει αναρχία και παραπήγματα και θέλετε και τουρισμό; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ στις ακτές.Έχετε τόσα προβλήματα με τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα και θέλετε και τουρισμό; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ στις ακτές.Υπολειτουργούν τα Κέντρα Υγείας Αστακού και Μύτικα και θέλετε και τουρισμό; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ. στις ακτές.Τι κάνατε τόσα χρόνια που το Πλατυγιάλι είναι αναξιοποίητο; Τώρα ακούγεται να γίνει τουριστική επένδυση; Δεν ισχύει, δεν μπορεί να γίνει. - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ στις ακτές.

Μοναδική ελπίδα, οι κάτοικοι αυτού του τόπου, να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά, τι σχεδιάζουν κάποιοι για τον τόπο για αυτούς χωρίς αυτούς και εδώ έχουμε στο κάδρο του προβλήματος και τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και τη σαφή θέση που πρέπει όλοι να γνωστοποιήσουν, όσον αφορά το συγκεκριμένο και φλέγον θέμα.

Οι κάτοικοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αντιδράσουν, ώστε να ματαιώσουν έναν καταφανέστατα λαθεμένο σχεδιασμό της συγκεκριμένης υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. και να πάμε σε μία Π.Ο.Α.Υ. που θα ξεχωρίζει το κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας από τους άλλους κλάδους (τουρισμός και παράκτια αλιεία), στον δικό της ζωτικό χώρο στις κεντρικές Εχινάδες και εξωτερικά αυτών στην ανοικτή θάλασσα, ώστε όλοι οι κλάδοι να αναπτυχθούν ισσόροπα και βιώσιμα και όχι μόνο ο ένας (ιχθυοκαλλιεργειών) εις βάρος των υπόλοιπων.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ