2022-12-28 07:52:56
Φωτογραφία για Πως θα φτιάξετε Μπισκοτόσπιτα (Gingerbread Houses)
Κάποιοι θεωρούν τα μπισκοτόσπιτα αποκλειστικά δημιουργήματα ζαχαροπλαστικής για κάποιους άλλους αποτελούν ένα είδος "κατασκευής",  αφού παρά το ότι όλα τα υλικά τους είναι βρώσιμα η επιτυχία τους βασίζεται κυρίως στον στολισμό και τον τρόπο που θα διακοσμηθούν εξωτερικά.

Μπορούν να δημιουργηθούν σε ...άπειρες παραλλαγές και σε ό,τι αφορά τόσο το μέγεθος, τον σχηματισμό, τις αποχρώσεις, τα υλικά διακόσμησής τους και τα βασικά στοιχεία-στάδια δημιουργίας τους είτε πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους μπισκοτόσπιτο είτε για ένα ...χριστουγεννιάτικο χωριό από ζαχαρωτά, είναι ίδια.



1.  Το πρώτο που θα χρειαστείτε είναι τα μπισκότα με τα οποία δημιουργείται ο βασικός σκελετός αλλά και όσα πρόσθετα στοιχεία τυχόν επιθυμείτε να περιλαμβάνονται στην σύνθεση ενός μπισκοτόσπιτου, πχ δέντρα, φιγούρες κλπ.

Όλα θα τα κόψετε από ζύμη μπισκότων, ανοιγμένη σε φύλλο (πάχους περίπου όσο ένα νόμισμα). 


Μπορείτε να δουλέψετε με όποιου είδους "σκληρή" ζύμη για μπισκότα προτιμάτε γευστικά ή να χρησιμοποιήσετε μια συνταγή  ειδικά για μπισκοτόσπιτα, που κυρίως λόγω του μελιού και της καστανής ζάχαρης που χρησιμοποιούν το αποτέλεσμα έχει ένα σκούρο καφέ χρώμα που δημιουργεί μια έντονη αντίθεση με το λευκό γλάσο, κύριο  διακοσμητικό στοιχείο τους. Δείτε, ενδεικτικά, εδώ μια συνταγή για τα μπισκότα. 

Αν δεν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία υπολογισμού για τον αριθμό και το μέγεθος των κομματιών που σας χρειάζονται, ο πιο απλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα έτοιμο πατρόν από τα πάρα πολλά που υπάρχουν στο internet ανάλογα με το σχήμα-μέγεθος του μπισκοτόσπιτου που θέλετε να φτιάξετε. Δείτε εδώ. 

Κάθε είδους άλλα σχήματα που πιθανόν σας χρειάζονται θα τα κόψετε με κουπ-πατ. 

2. Επόμενο βήμα αφού έχετε δημιουργήσει τα μπισκότα είναι η συγκόλλησή τους σε σχήμα σπιτιού. Θα το κάνετε με την βοήθεια κορνέ και λευκού γλάσου  (Royal Icing)  πoυ θα φτιάξετε χτυπώντας σε σφιχτή μαρέγκα ζάχαρη άχνη με ασπράδια. Δείτε ενδεικτικά εδώ.

Η στερεοποίηση του συγκεκριμένου γλάσου, για να κολλήσουν τα μπισκότα, δεν είναι φυσικά άμεση. 

Θα χρειαστούν περίπου 2-3 ώρες, ώστε ακουμπώντας στην συνέχεια το μπισκοτόσπιστο αυτό να μη  ...γκρεμιστεί. Τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και έως να σκληρύνει εντελώς το γλάσο, στηρίξτε τα κομμάτια με κάποια αντικείμενα ώστε να παραμείνουν σταθερά στη θέση τους.  

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να κολλήσετε τα μπισκότα μεταξύ τους είναι αντί για γλάσο να χρησιμοποιήσετε καραμέλα που στερεοποιείται πολύ πιο γρήγορα. 

Λιώστε σε ένα κατσαρολάκι μια ποσότητα ζάχαρης, σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην σας σκληρύνει πολύ και αφήστε να κρυώσει ελαφρά. Βουτήξτε τις άκρες των μπισκότων στην καραμέλα ή απλώστε την με πινέλο στις ενώσεις. 

Η στέρεα συγκόλληση των κομματιών είναι παραπάνω από το μισό της επιτυχίας ενός μπισκοτόσπιτου, γι΄αυτό και αν δεν έχετε καμιά σχετική εμπειρία   απλώς κάντε πριν την κανονική σας κατασκευή μερικές δοκιμές με απλά τετράγωνα μπισκότα. Δοκιμάστε και την καραμέλα και το γλάσο, δείτε στην πράξη την διαδικασία,ποιος τρόπος σας διευκολύνει περισσότερο και πόση ποσότητα υλικού χρειάζεται για να κολλήσουν σωστά τα μπισκότα, ώστε δουλεύοντας στη συνέχεια με τα μεγάλα κομμάτια μπισκότων όλα να σας είναι πιο εύκολα. 

2.  Τελικό στάδιο η διακόσμηση. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους καραμέλες, ζαχαρωτά, ζελεδάκια, πουράκια σοκολάτας, σοκολατάκια, ξηρούς καρπούς κλπ. που θα κολλήσετε πάνω στην εξωτερική επιφάνεια των μπισκότων με γλάσο. 

Εκτός από το κλασσικό Ρoyal Ιcing γλάσο, όπως το περιγράψαμε πιο πάνω, σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής θα βρείτε και γλάσα σε ποικιλία χρωμάτων όχι μόνο για την συγκόλληση διακοσμητικών στοιχείων αλλά και την διακόσμηση ενός μπισκοτόσπιτου ενώ μια επίσης εντυπωσιακή πρόταση είναι τα στοιχεία που μπορείτε να δημιουργήσετε από έτοιμη ζαχαρόπαστα σε διάφορα χρώματα που επίσης θα βρείτε σε καταστήματα - eshops με σχετικά είδη. 

Δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ. 

Και * Για καλύτερο αποτέλεσμα ψήστε τα μπισκότα ένα ένα. Με αυτόν τρόπο μικρά και μεγαλύτερα κομμάτια θα ψηθούν όσο ακριβώς χρειάζεται το κάθε ένα και δεν θα σας χρειαστεί παρά ένα μικρό ταψάκι - λαμαρίνα.

* Προτιμήστε να συναρμολογήσετε και να διακοσμήσετε το μπισκοτόσπιτο, την επόμενη μέρα που θα ψήσετε τα μπισκότα. Θα είναι λιγότερο εύθραυστα και η όλη διαδικασία απλούστερη. 

* Ένας επίσης πρακτικός τρόπος ειδικά για μπισκοτόσπιτα με όχι ιδιαίτερη και μεγάλου βάρους διακόσμηση είναι να ολοκληρώσετε τον στολισμό κάθε κομματιού και στην συνέχεια να συγκολλήσετε τα κομμάτια μεταξύ τους. 

* Ένας τρόπος για να μπορέσετε να διορθώσετε άμεσα πιθανά ...ατυχήματα είναι να ψήσετε εξ΄αρχής ένα επιπλέον κομμάτι τουλάχιστον για τα μεγάλου μεγέθους που θα σας χρειαστούν, ώστε ακόμη και αν κάποιο σας σπάσει να μην χρειάζεται τότε να φτιάξετε νέα ζύμη. 

* Αν θέλετε να δημιουργήσετε σε κομμάτια των τοίχων ή τη σκεπή κάποιο σχέδιο π.χ κεραμίδια, πέτρες κλπ. μπορείτε  να το χαράξετε πάνω στην ζύμη πριν το ψήσιμο και στην συνέχεια στο στάδιο της τελικής διακόσμησης να εμπλουτίσετε το σχέδιο με όποιο στοιχείο - υλικό επιλέξετε. 

* Τα μπισκοτόσπιτα δεν είναι μια αποκλειστικά Χριστουγεννιάτικη κατασκευή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε διακοσμήσεις σε τούρτες ή να δημιουργηθούν σε πολύ μικρό μέγεθος σαν βουτήματα, ενώ εκτός από τα κλασσικά σπιτάκια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο-συνταγή μπορούν να φτιαχτούν "κουτιά" για ζαχαρωτά αλλά και απλά διακοσμητικά μπισκότα για χρήση σαν στολίδια κλπ. 

* Όχι μόνο για τις δοκιμές σας ή μικρού μεγέθους σπιτάκια αλλά και για να φτιάξετε μπισκοτόσπιτα σε κανονικό μέγεθος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα τετράγωνα μπισκότα. Θα χρειαστεί απλά να συγκολλήσετε μεταξύ τους περισσότερα κομμάτια για να δημιουργήσετε τα επιμέρους βασικά σχήματα.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ