2023-01-01 20:27:07
Φωτογραφία για ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ: IANOYAΡΙΟΣ
Ο Ιανουάριος είναι ο προτελευταίος μήνας απ΄αυτούς που οι κηπουρικές εργασίες δεν βρίσκονται στο ...φόρτε τους και τα περισσότερα από τα φυτά μας  ...ξεκουράζονται. Όμως όσο πλησιάζουμε προς τον Μάρτιο όλο και πληθαίνουν αυτά που έγκαιρα πρέπει να γίνουν,  για να απολαύσουμε ένα πραγματικά ζωντανό και γεμάτο χρώματα ανοιξιάτικο κήπο.

Ποτίζετε συχνά και ελέγχετε την υγρασία στα φυτά ου βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Οι εστίες θέρμανσης και κυρίως τα κλιματιστικά ξεραίνουν την ατμόσφαιρα γι΄αυτό και διατηρείστε τις γλάστρες στα κατάλληλα σημεία του σπιτιού χωρίς να παραλείπετε το πότισμά τους όταν το χώμα τους αρχίζει να ξεραίνεται.  Μετακινήστε σε εσωτερικό χώρο ή σε προστατευμένα σημεία στο μπαλκόνι σας όσα φυτά δεν αντέχουν τον παγετό και τον δυνατό αέρα, που Ιανουάριο έως και Μάρτιο σε κάποιες περιοχές είναι πολύ συχνά φαινόμενα. Άν το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας ήταν φυτεμένο σε γλάστρα, μεταφέρετε το στον κήπο ή το μπαλκόνι για να απολαύσει τον αέρα και την υγρασία που τόσο χρειάζεται, αρκετά ταλαιπωρήθηκε από την ζέστη του σπιτιού :)Έχετε πρόχειρο χοντρό πλαστικό και σπάγγο για να καλύψετε ευαίσθητα φυτά του κήπου σας σε πιθανή χιονόπτωση, όπως και μερικά χοντρά μάλλινα πανιά ή λινάτσα-τσουβάλια για να σκεπάσετε το χώμα στις γλάστρες τους
. Σε συνθήκες ακραίες με πολύ χιόνι και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες η προστασία του χώματος γύρω από τις ρίζες θα κρατήσει τα φυτά σας ζωντανά, ακόμα κι αν μεγάλο μέρος του φυλώμματος  "καεί" από την παγωνιά.  

Ελέγχετε τα πιάτα από τις γλάστρες και αδειάζετε το νερό της βροχής, είναι αυτό που θα κάνει τις ρίζες τους να σαπίσουν. Όσες γλάστρες είναι δυνατόν τοποθετήστε τες, για την διάρκεια του χειμώνα, σε σκεπασμένο και προστατευμένο από την βροχή σημείο.Ετοιμάστε τα δοχεία που στο τέλος του μήνα θα φυτέψετε φυτά που ανθίζουν νωρίς την άνοιξη όπως οι πανσέδες. Είναι από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια γι΄αυτό και μην ...τσιγγουνευτείτε αγοράζοντας σπόρους. Διαλέξτε διαφορετικά χρώματα, ανακατέψτε τις ποικιλίες τους μέσα στα δοχεία φύτευσης και κρατήστε τα σε εσωτερικό χώρο μέχρι τις αρχές του Μάρτη για να τους προστατέψετε από το κρύο.Αν θέλετε να αλλάξετε γλάστρες σε κάκτους και παχύφυτα που ανθίζουν αυτήν την εποχή, θα το κάνετε αμέσως μόλις ξεραθούν τα λουλούδια τους.Αγοράστε  βολβούς και ριζώματα φυτών που ανθίζουν αρχές του καλοκαιριού όπως οι ντάλιες και ο κάννες.  Από το τέλος του μήνα και μέσα στον Φεβρουάριο φυτέψτε σε δοχεία φύτευσης ή απευθείας στο χώμα. 

Φρέζες, μανουσάκια, ζουμπούλια και κρόκοι που είχατε φυτέψει το φθινόπωρο θα πρέπει να είναι ήδη αναπτυγμένα. Βεβαιωθείτε ότι το νερό της βροχής τους είναι αρκετό, διαφορετικά ποτίζετε έστω και αραιά και σκαλίζετε συχνά το χώμα τους. Αν βρίσκονται σε δοχεία φύτευσης, που μπορείτε εύκολα να μετακινήσετε, μεταφέρετε μερικά σε σημεία όπως περβάζια των παραθύρων ή κοντά σε μπαλκονόπορτες για να μπορείτε να απολαμβάνετε την ανθισμένη θέα τους από το εσωτερικό του σπιτιού.

  Κλαδέψτε τα οπωροφόρα δέντρα και τους αειθαλείς θάμνους.Ξεκινήστε σιγά σιγά να καθαρίζετε δοχεία φύτευσης, γλάστρες και ζαρντινιέρες που θα χρησιμοποιήσετε για να φυτέψετε την άνοιξη αλλά και τα εργαλεία σας και προμηθευτείτε καινούργιο καθαρό χώμα.Κλαδέψτε θάμνους και αναρριχώμενα που ανθίζουν τον χειμώνα αμέσως μόλις πέσουν και τα τελευταία τους λουλούδια.

Οριστικοποιήστε τα σχέδια ...επί χάρτου για καινούργια φυτά στον κήπος σας, ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά παρτέρια και κάθε είδους κατασκευές. Ο καιρός περνά πολύ γρήγορα και με το που η άνοιξη θα μας ...κλείσει το μάτι, πρέπει να είστε πανέτοιμοι :)

Από το τέλος του μήνα, για τις πιο νότιες και  ζεστές περιοχές, αρχίστε να κλαδεύετε τις τριανταφυλλιές αν βεβαίως ο καιρός έχει κρυώσει αισθητά. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ