2023-01-04 13:45:19
Φωτογραφία για Οι 3 νέοι σταθμοί του Μετρό αλλάζουν τον χάρτη της Αθήνας: Ίλιον-Σύνταγμα σε 20 λεπτά
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός της επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον, ένα έργο προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ που θα δώσει τέλος στην απομόνωση των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.

Στον «αέρα» βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η προκήρυξη του διαγωνισμού της επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον, ενός έργου που θα φέρει πιο κοντά τη Δυτική Αθήνα στο κέντρο της Αθήνας.

Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής ορίζεται η Τρίτη 28 Φεβρουαρίου του 2023 και ώρα 11:00 π.μ., με την ηλεκτρονική αποσφράγιση να ορίζεται στις 6/03/2023 και ώρα 11:00 π.μ. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 550 εκατ. ευρώ.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 57 μήνες, δηλαδή 4 χρόνια και 9 μήνες, από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές.

Η επέκταση της «Κόκκινης Γραμμής» προς τη Δυτική Αττική περιλαμβάνει γραμμή μήκους 4 χλμ. και τους 3 νέους σταθμούς Παλατιανή, Ίλιον και Άγιο Νικόλαο. 


Πού θα βρίσκονται οι σταθμοί

Ο Σταθμός «Παλατιανή» χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ανδρέα Παπανδρέου και διαθέτει 2 εισόδους εκατέρωθεν της Οδού Θηβών.

Ο Σταθμός «Ίλιον» χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ελαιών και διαθέτει 2 εισόδους εκατέρωθεν της οδού Θηβών και πρόβλεψη σύνδεσης/μετεπιβίβασης επιβατών με τον ομώνυμο Σταθμό της μελλοντικής επέκτασης της Γραμμής 4 προς Πετρούπολη.

Ο Σταθμός «Άγιος Νικόλαος» χωροθετείται κάτω από το τμήμα της ομώνυμης οδού και τμήμα του διαμορφωμένου χώρου πρασίνου που βρίσκεται μεταξύ των οδών Παραμυθιάς, Ολύνθου, Ζίτσης και Αγ. Νικολάου.

Στην Παλατιανή θα κατασκευαστεί και ένας σταθμός μετεπιβίβασης μεταξύ των οδών Ανδρέα Παπανδρέου και Ικονίου με υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων τριών επιπέδων και χωρητικότητας 150 ΙΧ, με άμεση σύνδεση με τον Σταθμό. Στην επιφάνεια, μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του θα διαμορφωθεί Χώρος Μετεπιβίβασης Λεωφορείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση περιλαμβάνει και την επέκταση του Αμαξοστασίου Ελαιώνα σε γειτονική όμορη περιοχή εμβαδού περίπου 20 στρεμμάτων στη γωνία των οδών Αγίας Άννης και Πιερίας, η οποία σήμερα καταλαμβάνεται κυρίως αποθήκες του τέως εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας και από άλλες ιδιοκτησίες.

Οφέλη

Η επέκταση της Γραμμής 2 μέχρι την περιοχή του Αγίου Νικολάου εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί τουλάχιστον 67.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ ο αριθμός των πολιτών που θα εξυπηρετούνται ως προς την κατοικία τους σε ακτίνα 500 μ. από τους 3 νέους σταθμούς εκτιμάται σε περίπου 42.000 και οι αντίστοιχες εξυπηρετούμενες θέσεις εργασίας είναι περίπου 5.000.

Με την ολοκλήρωση του έργου, οι μετακινήσεις από το Κέντρο της Αθήνας στη Δυτική Αττική (και αντίστροφα) θα πραγματοποιούνται σε χρόνο ρεκόρ, μιας και το δρομολόγιο Ίλιον-Σύνταγμα θα εκτελείται σε 20 λεπτά, και το Ίλιον-Ομόνοια σε 15 λεπτά.

carandmotor.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ