2023-01-11 14:16:05
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη – Μετρό: Και άλλες αρχαιότητες απομακρύνονται από τον σταθμό Βενιζέλου
Άλλες τέσσερις αρχαιότητες αποσπώνται το προσεχές διάστημα από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό, που εξακολουθεί να εμπλουτίζει την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Μαρία Ριτζαλέου

Στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την μελέτη απόσπασης που κατέθεσε ο αρχιτέκτονας μηχανικός, Δημήτρης Κορρές και η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες στη νότια πρόσβαση του σταθμού Βενιζέλου.

Η απόφαση αφορά την απόσπαση μιας λουτρικής δεξαμενής των ρωμαϊκών χρόνων, η οποία θα επανατοποθετηθεί και θα αναδειχθεί είτε εντός του σταθμού Βενιζέλου, είτε στις εγκαταστάσεις του Crossover στο Σιντριβάνι.

Επιπλέον θα αποσπαστούν δύο μαρμάρινα δάπεδα, δύο τμήματα τοίχων με επιτοίχια τοιχογραφία και ένα ακόμη αρχιτεκτονικό μέλος.

Η απόσπαση κάθε ενότητας θα εκτελείται εφόσον προηγουμένως υπολογιστεί το συνολικό βάρος αρχαιότητας και νάρθηκα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της κατά τη διαδικασία του έργου της απόσπασης και επανατοποθέτησης.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Νίκου Ταχιάου ο σταθμός Βενιζέλου «προχωράει με ρυθμούς που δεν έχουν ξαναεμφανιστεί στο έργο. Η αποβάθρα είναι στη φάση της κατασκευής».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι εντός του Απριλίου «θα περάσει το πρώτο τρένο που θα ξεκινήσει από το αμαξοστάσιο για να φτάσει στον Ν.Σ.Σταθμό, δηλαδή να εξαντλήσει όλη τη διαδρομή», ενώ όπως έχει ήδη αποφασίσει το ΚΑΣ το ίδιο διάστημα ξεκινούν οι επανατοποθετήσεις των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.

.voria.gr

sidirodromikanea.blogspot.com

 


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ