2023-01-17 17:35:18
Φωτογραφία για Θάνος Μωραΐτης: «H νέα αύξηση στην τιμή του e-pass της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου είναι δυσβάσταχτη, κοινωνικά άδικη και αντιαναπτυξιακή».
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Μείωση της τιμής του e-pass στα διόδια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου..... για τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας που μετακινούνται καθημερινά για εργασιακούς και επαγγελματικούς λόγους», κατέθεσε σήμερα μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μωραΐτης στην ερώτησή του αναφέρει ότι το κόστος των διοδίων της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» αυξήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2023 κατά 22% για τους πολίτες που χρησιμοποιούν το e-pass, ουσιαστικά δηλαδή για τους εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά από και προς την εργασία τους μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας.

Πιο συγκεκριμένα τονίζει ότι το ατομικό κόστος του e-pass από 01.01.2023 για τους εργαζόμενους που μετακινούνται από και προς την εργασία τους εκτοξεύθηκε από το ποσό των 242,56 ευρώ στα 294,90, ήτοι αύξηση τουλάχιστον 52,4 ευρώ το μήνα.


Ο κ. Μωραΐτης ασκεί κριτική στην απόφαση της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ επισημαίνοντας ότι η νέα αύξηση είναι 2,5 φορές πάνω από τον πληθωρισμό γεγονός που την καθιστά δυσβάσταχτη, κοινωνικά άδικη και αντιαναπτυξιακή, καθώς πλήττει υπέρμετρα τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες σε μια περίοδο πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης.

Κλείνοντας καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση της τιμής του e-pass για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, όπως κατάργηση του ΦΠΑ για τη συγκεκριμένη κατηγορία ή και επιδότηση των εργαζομένων με voucher ώστε να καλύπτουν ένα μέρος του υπέρμετρου κόστους των μετακινήσεων τους.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον

κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Μείωση της τιμής του e-pass στα διόδια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου για τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας που μετακινούνται καθημερινά για εργασιακούς και επαγγελματικούς λόγους».

Το κόστος των διοδίων της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» αυξήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2023 κατά 22% για τους πολίτες που χρησιμοποιούν το e-pass, ουσιαστικά δηλαδή για τους εργαζομένους που μετακινούνται καθημερινά από και προς την εργασία τους.

Πιο συγκεκριμένα το ατομικό κόστος του e-pass από 01.01.2023 για 44 διελεύσεις το μήνα (22 εργάσιμες ημέρες) εκτοξεύθηκε από το ποσό των 242,56 ευρώ (5,51 ευρώ τη διέλευση) στο ποσό των 294,90 ευρώ (6,70 ευρώ) τη διέλευση, ήτοι αύξηση 52,4 ευρώ μηνιαίως.

Για να αντιληφθεί κανείς το πόσο επιβαρυντική είναι αυτή η αύξηση για τους καθημερινά μετακινούμενους εργαζόμενους, αρκεί να ανατρέξει στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία το κατά́ κεφαλήν ΑΕΠ του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι 11.830 ευρώ́ (2019), τη στιγμή που το κόστος της γέφυρας για 11 μήνες χρήσης το έτος και για 44 διελεύσεις μηνιαίως, δηλαδή́ η κατ’ ελάχιστο ανάγκη χρήσης της γέφυρας για έναν εργαζόμενο, ανέρχεται μετά και τη νέα αύξηση στο ποσό των 3243 ευρώ.

Επειδή σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος των εργαζομένων αναλώνεται για τη διέλευση της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, γεγονός που καθιστά το παραπάνω αναφερόμενο κόστος δυσβάσταχτο, για τους πολίτες που αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά για εργασιακούς και επαγγελματικούς λόγους από την Αιτωλοακαρνανία προς την Αχαΐα.

Επειδή η νέα αύξηση είναι 2,5 φορές πάνω από τον πληθωρισμό γεγονός που την καθιστά κοινωνικά άδικη καθώς πλήττει υπέρμετρα τους εργαζόμενους σε μια περίοδο πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης.

Επειδή ακόμα κι αν η εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ αρνηθεί τη μείωση των τιμών για το e-pass, η κυβέρνηση θα μπορούσε με στοχευμένα μέτρα όπως η απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ της συγκεκριμένης κατηγορίας διελεύσεων ή την επιδότησή της (π.χ. με voucher), να μειώσει τις τιμές σε επίπεδα που να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα το εισόδημα των εργαζομένων που μετακινούνται καθημερινά για να μεταβούν στην εργασία τους.

Επειδή η νέα αύξηση των διοδίων για τη διέλευση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που μετακινούνται καθημερινά, εκτός από δυσβάσταχτη και κοινωνικά άδικη είναι και αντιαναπτυξιακή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μειωθεί άμεσα η τιμή του e-pass των διοδίων της γέφυρας Ρίου – Αντίρριου για τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας που μετακινούνται καθημερινά για εργασιακούς και επαγγελματικούς λόγους;
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ