2023-01-20 18:10:17
Φωτογραφία για Βάψιμο επίπλων σε παστέλ αποχρώσεις
Αχνά γκρι, απαλά ροζ και γαλάζια, τόνοι της μέντας, της λεβάντας, διακριτικά κίτρινα. Παστέλ γλυκές αποχρώσεις με πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα στην αισθητική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων και όταν εφαρμόζονται στο βάψιμο επίπλων. 

Η διαφορά των παστέλ σε σχέση με τα αντίστοιχά τους έντονα χρώματα είναι ότι τα παστέλ περιλαμβάνουν περισσότερο λευκό. Με τον τρόπο  αυτό ο κορεσμός της απόχρωσης μειώνεται και ο τόνος του χρώματος είναι ελαφρά πιο  "ξεθωριασμένος". 

Έτσι στην πραγματικότητα πχ οι αποχρώσεις της λεβάντας δεν είναι παρά τα παστέλ των μπλε-μωβ, τα απαλά ροδακινί τα παστέλ του πορτοκαλί κλπ. 

Η μειωμένη ένταση του χρώματος έχει σαν αποτέλεσμα οι παστέλ επιφάνειες - αντικείμενα να δημιουργούν μια χρωματική ηρεμία στον χώρο, αν και βεβαίως ο αριθμός των παστέλ αποχρώσεων που θα χρησιμοποιηθούν στον ίδιο χώρο και το πόσο απαλή ή ελαφρά εντονότερη θα είναι κάθε απόχρωση διαφοροποιούν την εκάστοτε συνολική εικόνα.


Τα τελεταία χρόνια οι παστέλ αποχρώσεις έχουν εισβάλλει δυναμικά στον χώρο της διακόσμησης εσωτερικών χώρων ενώ συγκεκριμένα διακοσμητικά στυλ όπως για παράδειγμα το Σκανδιναβικό, το Japandi αλλά και διακοσμήσεις σε Vintage, Retro ή Shabby ύφος μπορούν να στηριχτούν χρωματικά στο λευκό συνδυασμένο και αποκλειστικά με παστέλ τόνους. 

Τα χρωματολόγια όλων των εταιριών χρωμάτων κιμωλίας περιλαμβάνουν πλήθος παστέλ χρωμάτων ενώ με την ανάμειξη κάθε χρώματος με λευκό μπορείτε και να φτιάξετε την ...δική σας παστέλ απόχρωση, για να μεταμόρφώσετε παλιά - φθαρμένα έπιπλα.  

Μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές των παστέλ αποχρώσεων στο βάψιμο επίπλων είναι η ...μεταμόρφωση ντουλαπιών κουζίνας. 

Ο πιο απλός τρόπος για να αποκτήσετε μια εντυπωσιακή Retro ή Vintage κουζίνα είναι το βάψιμο των ντουλαπιών σε μια παστέλ απόχρωση, κάτι που με χρώματα κιμωλίας μπορεί να γίνει χωρίς καμιά προεργασία ακόμη και αν πρόκειται για ντουλάπια απο μελαμίνη, λουστραρισμένο ξύλο κλπ. 

Σε κουζίνες αυτής της αισθητικής ιδιαίτερα ταιριαστά είναι και τα παστέλ τραπέζια - καρέκλες. 

Η αλλαγή χρώματος σε απλές ξύλινες κάρεκλες είναι μια απλή διαδικασία, ακόμη και για εντελώς ερασιτέχνες σε παρόμοιες εργασίες, και μπορεί να ολοκληρωθεί εύκολα και σε σύντομο χρόνο. 

Πολύ ιδιαίτερης αισθητικής και οι τραπεζαρίες με διαφορετικής απόχρωσης καρέκλες, όπως και οι  ομοιόμορφες καρέκλες σε μια παστέλ αποχρώση συνδυασμένες με κλασικά ξύλινα τραπέζια. 

Το γεγονός ότι οι παστέλ αποχρώσεις δεν είναι ιδιαίτερα έντονες ενώ παραμένουν φωτεινές, τις κάνει να μην γίνονται κουραστικές ακόμη και αν στον ίδιο χώρο τοποθετηθούν περισσότερα του ενός έπιπλα μικρού μεγέθους βαμένα σε παστέλ τόνους και συνδυασμένα με παρόμοιων αποχρώσεων αντικείμενα και υφασμάτινα στοιχεία.  

Με τα ίδια χρώματα κιμωλίας μπορούν ασφαλώς να βαφτούν και κάθε είδους ξύλινα, μεταλλικά ή πλαστικά αντικειμένα για να δημιουργήσετε πολύχρωμες ...γωνιές σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού. 

Οι παστέλ τόνοι, εκτός των άλλων, είναι ιδανικοί για σημεία και χώρους που επιθυμείτε να υπάρχουν πολυχρωμίες και που η χρήση ισάριθμων χρωμάτων κανονικής έντασης θα δημιουργούσε ένα ιδιαίτερα έντονο αποτέλεσμα.

Μια κατηγορία επίπλων ιδιαίτερα κατάλληλη για ψάψιμο με παστέλ αποχρώσεις είναι τα κάθε είδους μεταλλικά έπιπλα.

Απλές μεταλλικές ραφιέρες,  ντουλάπια τύπου φοριαμού  κλπ. αποκτούν πολύ όμορφη όψη και γινονται κατάλληλα για διάφορες χρήσεις.  

Η πιο δημοφιλής σύγχρονη τάση στο βάψιμο επίπλων σε παστέλ αποχρώσεις είναι ασφαλώς τα έπιπλα Retro αισθητικής. 

Μικροί μπουφέδες, συρταριέρες, ντουλάπια κλπ από την εποχή των ΄60s και των 70's που πολύ συχνά διατίθενται από καταστήματα μεταχειρισμένων - παλιών επίπλων αποκτούν πραγματικά πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση αν βαφτούν επιλεκτικά ανά σημεία με ένα ή περισσότερα παστέλ χρώματα, ενώ το υπόλοιπο μέρος τους παραμείνει στην φυσική απόχρωση του ξύλου. 

Ο συνδυασμός ταπετσαρίας ή και Decoupage σε συνδυασμό με χρώμα είναι επίσης ένας τρόπος για να αλλάξουν όψη έπιπλα αυτής της αισθητικής.

Όπως ακριβώς και κατά την χρήση χρωμάτων κανονικής έντασης και διαφορετικοί τόνοι παστέλ της ίδιας απόχρωσης μπορούν να συνδυαστούν στο ίδιο έπιπλο. 

Ιδιαίτερα κατάλληλα για βάψιμο με παστέλ τόνους και κάθε τύπου ογκώδη ξύλινα έπιπλα όπως για παράδειγμα παλιές ξύλινες ντουλάπες, σύνθετα - βιτρίνες κλπ. 

Οι απαλοί παστέλ τόνοι μειώνουν οπτικά τον όγκο επίπλων αυτής της μορφής και δημιουργεί ένα πιο ήρεμο χρωματικό αποτέλεσμα. 

Τα παστέλ  είναι ασφαλώς η  πιο ενδεδειγμένη επιλογή και για κάθε τύπου έπιπλο που προορίζεται για νεανικά, παιδικά ή  και βρεφικά δωμάτια. 

Ακόμη και το πιο "μουντό" και άχρωμο έπιπλο (κρεβάτι, συρταριέρα, κομοδίνο κλπ) βαμμένο σε μια παστέλ απόχρωση αποκτά εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό  ...στολίδι ενός παιδικού δωματίου. 

Οι παστέλ τόνοι "κολακεύουν" γενικά κάθε τύπου βοηθητικό έπιπλο  για υπνοδωμάτια. 

Κομοδίνα, αντικέ συρταριέρες, παλιά κλειστά έπιπλα αποθήκευσης κλπ. αποκτούν πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση βαμμένα σε σε απαλές ροζ, πράσινες, μπλε ή  κίτρινες αποχρώσεις. 

Αντίστοιχοι χρωματισμοί στους τοίχους, στα σημεία που βρίσκονται έπιπλα βαμμένα σε παστέλ αποχρώσεις, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν εξαιρετικές διαμορφώσεις - διακοσμήσεις εσωτερικών χώρων τόσο με την χρήση χρωμάτων ίδιας απόχρωσης όσο και με την δημιουργία απαλών χρωματικών αντιθέσεων.  

Παστέλ φυσικές αποχρώσεις όπως οι τόνοι της λεβάντας, της μέντας και γενικά μπλε και πράσινου είναι ιδανικές και για το βάψιμο επίπλων εξωτερικού χώρου πχ παγκάκια, καθίσματα, τραπέζια κλπ. 

Ανάλογα με το αν τα έπιπλα θα βρίσκονται πλήρως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες ή σε προστατευμένο σημείο επιλέξτε για το φινίρισμα του χρώματος κιμωλίας προστατευτικό βερνίκι ή κερί αντίστοιχα. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ