2023-01-21 23:34:42
Φωτογραφία για Ωραιόφυλλο. Ό,τι ακριβώς δηλώνει το όνομά του
Eκτός από το πολύ εντυπωσιακό του φύλλωμα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ωραιόφυλλου είναι ότι ανήκει στα φυτά που δεν αγαπούν ιδιαίτερα τον ήλιο, έτσι αποτελεί μια από τις πιο όμορφες και εύκολες επιλογές για γλάστρες ή παρτέρια σε σκιερά σημεία.

Κολεός (Coleus) η επιστημονική του ονομασία, αποκαλείται και "χρυσή τσουκνίδα" λόγω της ομοιότητας στο σχήμα των φύλλων του με εκείνο της τσουκνίδας/

Eτήσια πόα που όμως αν το προστατευτεί τόσο από τον ήλιο του καλοκαιριού όσο και το κρύο του χειμώνα παραμένει ζωντανό συνεχόμενα για αρκετά χρόνια. 

Ιδανικό για χαμηλά παρτέρια αλλά και γλάστρες - ζαρντινιέρες, στις οποίες εξαιτίας του ότι δεν αναπτύσσεται παραπάνω από 30-40 cmσε ύψος μπορεί να συνδυαστεί τόσο με πιο χαμηλά ή κρεμοκλαδή όσο και με ψηλότερα φυτά.  

Η ποικιλία στους χρωματικούς συνδυασμούς των φύλλων του είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε πράσινο, μωβ, ροζ, κόκκινο, κίτρινο ενώ από τα πιο εντυπωσιακά φυτά είναι οι πιο σπάνιες ποικιλίες του μπλε Ωραιόφυλλου. 


Σε όσο πιο σκιερό μέρος το τοποθετήσετε τόσο πιο έντονο θα παραμείνει το χρώμα του αφού το φως κάνει τις αποχρώσεις του να ατονούν". Για αυτό και άνοιξη-φθινόπωρο που η διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη επίσης έχει πιο έντονο χρωματισμό σε σχέση με το καλοκαίρι.

Φυτό εύκολο, πολύ σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες, δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε λίπανση, ενώ το χώμα του θα πρέπει να στεγνώνει εντελώς ανάμεσα στα ποτίσματα. 

Θα αναπτυχθεί ιδανικά σε σκιερά σημεία κήπων ή μπαλκονιών αλλά και στο εσωτερικό του σπιτιού, στο οποίο θα πρέπει να μεταφέρετε κατά την διάρκεια του χειμώνα όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Η παγωνιά μπορεί να το ξεράνει εντελώς μέσα σε μία νύχτα. 

Πολύ εύκολος και ο πολλαπλασμός του, αν τοποθετήσετε κλαδάκια του σε νερό σε λίγες μέρες θα βγάλουν ρίζες οπότε και μπορείτε να τα φυτέψετε σε μικρά γλαστράκια.

Αν προτιμήσετε  τον πολλαπλασιασμό με σπόρους αφήστε τα λουλούδια να ανοίξουν και στο τέλος του καλοκαιριού μαζέψτε τα σπόρια τους και φυτέψτε τα.

Το ιδανικό πάντως για την ανάπτυξή του είναι τα λουλουδάκια του να κόβονται πριν ανοίξουν, άλλωστε ανήκει στα καλλωπιστικά που το φύλλωμά τους είναι πιο εντυπωσιακό από τα άνθη και το ίδιο ωφέλιμο και το συχνό κορφολόγημα σε φυλλαράκια και βλαστούς.  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ