2023-01-26 17:02:07
Φωτογραφία για Το Λονδίνο γιορτάζει 160 χρόνια μητροπολιτικού σιδηροδρόμου
Τον Ιανουάριο του 1863, το Λονδίνο υποδέχθηκε μια καινοτομία που άλλαξε έκτοτε την καθημερινότητά του. Ηταν τότε που γεννήθηκε ο μητροπολιτικός σιδηρόδρομος, αρχικά με επτά κεντρικούς σταθμούς ανάμεσα στο Πάντινγκτον και το Φάρινγκτον.

Νίκος Βατόπουλος

 Η εξέλιξη ήταν αρχικά αργή έως ότου υπάρξει ηλεκτροδότηση στα τέλη της δεκαετίας του 1880 και εμπιστοσύνη των επενδυτών στο καινοτόμο μέσο. Εκτοτε αναπτύσσεται διαρκώς αλλά ήδη από το 1900 ήταν ένα κανονικό μετρό όπως το εννοούμε σήμερα. Αλλωστε, το Λονδίνο που στη διάρκεια της βικτωριανής εποχής έγινε μια μεγάλη μητρόπολη, με όλα τα θετικά και αρνητικά αυτής της εξέλιξης, ενσωμάτωνε διαρκώς όλες τις καινοτομίες με κύρια ανταγωνίστρια πόλη το Παρίσι, που στη δεκαετία του 1860 άλλαζε συθέμελα με την εφαρμογή του σχεδίου Haussmann επί Ναπολέοντος Γ΄.

 Το νέο Παρίσι γεννιόταν, αλλά μαζί γεννιόταν και το νέο Λονδίνο. Η ένταση των μεταβολών στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα ήταν μεγάλη και η επέτειος των 160 ετών λειτουργίας του tube μας οδηγεί σε σκέψεις για την πορεία των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Στο Μουσείο Μεταφορών του Λονδίνου, στο Κόβεντ Γκάρντεν, η ίδια η ιστορία των σιδηροδρόμων και του μετρό αποθεώνεται με τον πλέον ελκυστικό τρόπο. 


Μία παράμετρος είναι τα διαφημιστικά πόστερ του λονδρέζικου μητροπολιτικού σιδηροδρόμου, μια οπτική και ψυχική απόλαυση της ιστορίας των γραφιστικών τεχνών στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Τα πόστερ του tube έχουν αφήσει εποχή και τα βρίσκει κανείς σε αφίσες, κάρτες και άλλα είδη εμπορικής χρήσης καθώς είναι και μια περίληψη της βρετανικής κοινωνίας. Οι αφίσες εκείνες συνδέονταν με ιδέες για χρήση του ελεύθερου χρόνου, ως επί το πλείστον, κάτι στο οποίο θα μπορούσε να συνδράμει ο σιδηρόδρομος, υπόγειος και υπέργειος. 

Το 1933 είναι έτος-σταθμός καθώς όλες οι εταιρείες που διαχειρίζονται το μετρό του Λονδίνου περιέρχονται σε κρατικό έλεγχο με τη γέννηση ενιαίου φορέα για όλες τις συγκοινωνίες. Τότε, στη δεκαετία του 1930 γίνονται πολλά έργα αναβάθμισης και επέκτασης του δικτύου και των σταθμών, και έχουμε ενδιαφέρουσα αισθητική κληρονομιά από εκείνη την περίοδο με όλη την ατμόσφαιρα της βρετανικής αρ ντεκό. 

Το μετρό του Λονδίνου συνδέθηκε με το αεροδρόμιο Χίθροου το 1977 και το 1979 εγκαινιάστηκε η γραμμή Jubilee. Μια ιστορία 160 χρόνων msn.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ