2023-02-01 01:12:27
Φωτογραφία για Καμέλια. Η ...βασίλισσα των ανθοφόρων καλλωπιστικών του χειμώνα
Ίσως το ομορφότερο  λουλούδι χειμερινής ανθοφορίας, αφού τα εντυπωσιακά άνθη της Καμέλιας ανοίγουν από το τέλος Ιανουαρίου και έως τις αρχές της Άνοιξης. 

Με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία ο αειθαλής θάμνος της Καμέλιας σε ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να φτάσει έως και τα 3 μέτρα σε ύψος και να αναπτυχθεί ως δέντρο. 

Στο κλίμα της χώρας μας συνήθως αναπτύσσεται λιγότερο και σπάνια ξεπερνά το 1 - 1,50 μέτρο, ενώ η καλλιέργειά της στην Ελλάδα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά σε γλάστρες και όχι απευθείας στο χώμα λόγω του ότι ανήκει στα φυτά που δεν ...αγαπούν καθόλου τα ασβεστώδη εδάφη.

Χρειάζεται μεγάλη γλάστρα, συστηματική αλλά όχι έντονη λίπανση με υγρό λίπασμα για οξύφιλα μία φορά τον μήνα κατά την περίοδο ανθοφορίας και κάθε 2-3 μήνες στην υπόλοιπη διάρκεια του έτους και οι βασικές αιτίες που την κατατάσσουν στα "όχι εύκολα" φυτά είναι η ευαισθησία της στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία, την ζέστη και τον έντονο αέρα όπως και το ότι οι ρίζες της σαπίζουν εύκολα αν δεν διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση ή ποτίζεται παραπάνω από το κανονικό. 


Γι΄αυτό και θα πρέπει να της εξασφαλίσετε ένα ημισκιερό σκεπασμένο και προστατευμένο από τον αέρα και την βροχή σημείο στον κήπο ή το μπαλκόνι, να χρησιμοποιήσετε απαραίτητα ειδικό χώμα για οξύφιλα  και ναι μεν να μην αφήνετε το χώμα της να ξεραθεί εντελώς ούτε καν επιφανειακά αλλά όχι και να είναι μόνιμα ιδιαίτερα υγρό. 

Το λίγο ή περισσότερο πότισμα απ΄όσο χρειάζεται, η έκθεση στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία ειδικά τις μεσημεριανές ώρες και στον δυνατό αέρα όπως και η απουσία λίπανσης είναι οι βασικές αιτίες που η Καμέλια μπορεί να ρίξει τα μπουμπούκια της πριν αυτά ανθίσουν. 

Αναπτύσσεται σχετικά αργά γι΄αυτό και το κλάδεμά της θα πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια και μόνο για να αφαιρεθούν τυχόν κατεστραμμένα ή πολύ ψηλά κλαδιά που χαλούν το σχήμα της, όπως και εσωτερικοί βλαστοί που τέμνονται και δυσκολεύουν τον σωστό αερισμό του φυτού.

Το βαθύ πράσινο και ιδιαίτερα στιλπνό φύλλωμά της είναι εξίσου όμορφο με τα εντυπωσιακά λουλούδια της σε κόκκινες, ροζ, μωβ και λευκές αποχρώσεις και που ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να είναι μονά ή διπλά. 

Υπάρχουν πάνω από 250 ποικιλίες Καμέλιας, τόσο παραδοσιακές όσο και υβριδικές. Κάποιες από αυτές είναι περισσότερο ανθεκτικές σε δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες ενώ οι άσπρες ποικιλίες είναι, γενικά, περισσότερο ευαίσθητες. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται κυρίως με μοσχεύματα μήκους 10-15cm που θα πρέπει να τοποθετηθούν σε αφράτο χώμα για οξύφιλα και να μεταφερθούν σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά 2-3 μήνες όταν το νέο φυτό θα έχει ριζώσει και στοιχειωδώς αναπτυχθεί.

Τα λουλούδια της Καμέλιας εκτός της καλλωπιστικής αξίας τους σε κήπους - μπαλκόνια είναι πολύ όμορφα και σε μπουκέτα - βάζα, στα οποία είναι προτιμότερο να τοποθετούνται πριν ανοίξουν εντελώς για να διατηρηθούν για περισσότερο διάστημα. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ