2023-02-03 18:10:32
Φωτογραφία για Αυστραλία: Βρέθηκε η χαμένη ραδιενεργός κάψουλα
Reuters Καθημερινή

ΠΕΡΘ. Τη μικροσκοπική ραδιενεργό κάψουλα που είχε χαθεί στην Αυστραλία εντόπισαν οι Αρχές στην άκρη αυτοκινητοδρόμου, ύστερα από δύσκολη έρευνα την οποία πολλοί συνέκριναν με αναζήτηση «ψύλλου στα άχυρα».

Οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης ανακοίνωσαν τον εντοπισμό της κάψουλας χθες το απόγευμα, έξι ημέρες μετά την εξαφάνισή της. Ο μεταλλικός κύλινδρος περιέχει ραδιενεργό ισότοπο Καίσιο-137 και μεταφερόταν από ορυχείο της εταιρείας Rio Tinto στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας, Περθ.

«Ο εντοπισμός του αντικειμένου ήταν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση», είπε ο υπουργός Υπηρεσιών Εκτάκτου Ανάγκης της πολιτείας, Στίβεν Ντόσον. Η απώλεια της κάψουλας προκάλεσε μαζική κινητοποίηση σε όλο το μήκος της διαδρομής των 1.400 χλμ., με ομάδες ειδικών να προειδοποιούν το κοινό να μην πλησιάσει το αντικείμενο, εξαιτίας της ικανότητάς του να προκαλέσει σοβαρό έγκαυμα στο δέρμα.


Τι λέει η Rio Tinto

Οι Αρχές πιστεύουν ότι η μικροσκοπική κάψουλα έπεσε από την καρότσα του φορτηγού στο οδόστρωμα του Μεγάλου Βόρειου Αυτοκινητοδρόμου 95. Η Rio Tinto, η οποία χρησιμοποιεί τη συσκευή ως μετρητή πυκνότητας στο ορυχείο του Γκουντάι-Ντάρι, ανακοίνωσε ότι διακινεί συχνά και αποθηκεύει επικίνδυνο υλικό σε εγκαταστάσεις της, προσλαμβάνοντας ειδικευμένο προσωπικό για τις μεταφορές αυτές.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος του μεταλλευτικού κολοσσού, Σάιμον Τροτ, ανέφερε ότι η εταιρεία ευγνωμονεί όσους ενεπλάκησαν στην ανάκτηση της κάψουλας και ζήτησε για μία ακόμη φορά συγγνώμη από την κοινότητα για την ταραχή που προκλήθηκε.

«Παρότι ο εντοπισμός και η ανάκτηση της κάψουλας αποτελούν μεγάλη επιτυχία για τις ομάδες έρευνας, το γεγονός είναι ότι το αντικείμενο αυτό δεν έπρεπε να έχει χαθεί. Αντιμετωπίζουμε το περιστατικό με μεγάλη σοβαρότητα και διεξάγουμε ενδελεχή έρευνα για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε ο Τροτ.

Η χαμένη κάψουλα εντοπίσθηκε στις 11 χθες το πρωί τοπική ώρα, σε απόσταση δύο μέτρων από το οδόστρωμα και λίγα χιλιόμετρα νοτίως της κωμόπολης Νιούμαν. Οι Αρχές απέκλεισαν το σημείο σε ακτίνα 20 μέτρων, διακόπτοντας έτσι την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο. Το αντικείμενο θα τοποθετηθεί σε μολύβδινο κουτί, προτού μεταφερθεί σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο στο Νιούμαν. Σήμερα, ο ραδιενεργός μετρητής θα συνεχίσει το ταξίδι του προς το Περθ.

Ο μεταλλικός κύλινδρος περιέχει Καίσιο-137, ικανό να προκαλέσει εγκαύματα, αλλά και καρκίνο.

Λήξη συναγερμού

Ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Δυτικής Αυστραλίας, Αντριου Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι κανείς δεν ήλθε σε επαφή με την κάψουλα όσο αυτή αγνοείτο. «Δεν μοιάζει να έχει μετακινηθεί. Φαίνεται πως έπεσε από το φορτηγό και προσγειώθηκε δίπλα στο οδόστρωμα. Το σημείο είναι απομονωμένο και δεν υπάρχει κατοικημένη περιοχή σε κοντινή απόσταση. Οι πιθανότητες να εκτέθηκε κάποιος στη ραδιενέργεια της κάψουλας είναι ελάχιστες», είπε ο Ρόμπερτσον.

Τον συναγερμό σήμανε την Παρασκευή η Υπηρεσία Εκτάκτου Ανάγκης της Αυστραλίας (DFES), προειδοποιώντας τους κατοίκους για διαρροή ραδιενέργειας στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας. Το Περθ και τα προάστιά του φιλοξενούν περισσότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Σύμφωνα με την αρχική έρευνα των Αρχών, η κάψουλα είχε τοποθετηθεί σε ειδική συσκευασία στις 10 Ιανουαρίου, με σκοπό να σταλεί στο Περθ. Το φορτηγό χρειάσθηκε τέσσερις ημέρες για να φθάσει στον προορισμό του, ενώ η εκφόρτωσή του έγινε στις 25 Ιανουαρίου, οπότε και διαπιστώθηκε η απουσία της κάψουλας.

Αυστηροί κανόνες

Το περιστατικό προκάλεσε σοκ στους ειδικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι η διαχείριση, μεταφορά, αποθήκευση και καταστροφή Καισίου-137 πρέπει να υπόκεινται σε ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας. Οι αυστραλιανές αρχές υποβάθμισαν, πάντως, το περιστατικό, με την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της πολιτείας να αναφέρει ότι οι μεταφορές ραδιενεργού υλικού είναι καθημερινές και πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα.

Το Καίσιο-137 μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία, ενώ οι Αρχές είχαν εκφράσει φόβους πως ο μικρός κύλινδρος θα μπορούσε να έχει σφηνώσει στα ελαστικά διερχόμενου φορτηγού και να καταλήξει σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας. Το Καίσιο-137 παραμένει ραδιενεργό για περισσότερο από 300 χρόνια.

Πηγή:https://www.kathimerini.gr/world/562257970/aystralia-vrethike-i-radienergos-kapsoyla/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ