2023-02-08 18:16:18
Φωτογραφία για Τα μαθηματικά της νέας εποχής
Θαλής και Φίλοι

Τα μαθηματικά δεν αφορούν μόνο αριθμούς. Έχουν σχέση με γεωμετρικά σχήματα, συνδέονται με λογικά μοντέλα και δίκτυα, την τυχαιότητα, την επεξεργασία δεδομένων κάθε είδους, εντοπίζονται σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Η μαθηματική επιστήμη υφαίνει έναν κομψό, αόρατο ιστό γύρω από δεκάδες ανθρώπινες δραστηριότητες και εφαρμογές που συνδέονται με την υγεία, τις οικονομικές συναλλαγές, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την επικοινωνία, τις μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη κ.ά.

Αυτήν τη νέα, διευρυμένη διάσταση των μαθηματικών εξετάζει η έκδοση «The Mathematical Sciences in 2025» (Εκδόσεις: The National Academies Press), προκειμένου να συζητηθεί ο νέος ρόλος των μαθηματικών, και να σχεδιαστεί με σύγχρονο τρόπο η μαθηματική εκπαίδευση στον 21ο αιώνα. Η έκδοση περιλαμβάνει τα συμπεράσματα και τις προτάσεις μίας επιτροπής ειδικών, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικής. Έργο της επιτροπής ήταν να εξετάσει τον νέο τοπίο στις μαθηματικές επιστήμες και να διατυπώσει ιδέες για την εξέλιξή τους στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.


«Στα πρώτα χρόνια του νέου αιώνα, η τάση των μαθηματικών επιστημών να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στις φυσικές και βιολογικές επιστήμες, στη μηχανική, στην ιατρική, στα οικονομικά, και στις κοινωνικές επιστήμες έχει αυξηθεί κατακόρυφα», σημειώνουν, στην εισαγωγή της έκδοσης, οι συγγραφείς της. Εντούτοις, προσθέτουν, πάρα πολλοί μαθηματικοί εξακολουθούν να αγνοούν τον διευρυμένο ρόλο του τομέα τους, και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τη μαθηματική εκπαίδευση και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του πεδίου τους.

Στα κεφάλαια του βιβλίου εξετάζονται μεταξύ άλλων: η δυναμική των Μαθηματικών Επιστημών, οι σχέσεις τους με άλλους κλάδους, οι νέες τάσεις του πεδίου, οι άνθρωποι και το μεταβαλλόμενο ακαδημαϊκό περιβάλλον κ.ά. Τα μαθηματικά εντέλει δεν είναι πια αυτό που γνωρίζαμε έως τώρα. Τα όρια, εντός της μαθηματικής επιστήμης, είναι δυσδιάκριτα. Η διασύνδεσή της με δεκάδες άλλα επιστημονικά πεδία είναι στοιχεία που απαιτούν τον άμεσο επαναπροσδιορισμό της σχέσης της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των πολιτών με τη μαθηματική επιστήμη.

Μπορείτε, να διαβάσετε δωρεάν την έκδοση στην αγγλική γλώσσα, εδώ.

Πηγή: https://thalesandfriends.org/el/2023/02/08/ta-mathimatika-tis-neas-epohis/?fbclid=IwAR3gwkvYpS9ERJUPdmTSvXUfm9Yo1adbbcTohcMXKufWlUrW0-Fz6BSmPQo
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ