2023-02-13 00:02:15
Φωτογραφία για Λιριόδεντρο. Το μεγαλοπρεπές ...τουλιπόδεντρο
Το εντυπωσιακό Λιριόδεντρο με άνθη που μοιάζουν πολύ με κίτρινες τουλίπες!

Γενικά χαρακτηριστικά



Liriodendron tulipifera η βοτανολογική του ονομασία και λόγω της μορφολογίας των λουλουδιών πολύ συχνά αναφέρεται και ως "Tulip tree" - Τουλιπόδεντρο.  Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την κοινή Τουλίπα και την Μανόλια. 

Διακοσμητικό φυλλοβόλο δέντρο ψηλής ανάπτυξης με καταγωή από την Αμερική, όπου σε πολλές περιοχές συναντάται ως αυτοφυές ενώ σε άλλες καλλιεργείται εκτενώς για το ξύλο του. 

Το ύψος του κυμαίνεται από 15-25 μέτρα με ελαφρά μικρότερη παράπλευρη ανάπτυξη. Στις περιοχές από όπου κατάγεται πλήθος δέντρων έχουν ύψος μεγαλύτερο ακόμη και από 30-40 μέτρα και διάμετρο κορμού μεγαλύτερη των δύο μέτρων. 

Αναπτύσσεται σε όμρφη κωνική μορφή και οι διακλαδώσεις των βλαστών ξεκινούν από την βάση του κορμού. Τόσο το σχήμα όσο η απόχρωση του φυλλώματος, ανοιχτοπράσινη την άνοιξη και το καλοκαίρι και καστανοκίτρινη στην διάρκεια του φθινοπώρου, δίνουν στο Λιριόδεντρο πολύ εντυπωσιακή όψη.  


Τα αρωματικά λουλούδια του που μοιάζουν με μεγάλες τουλίπες έχουν πέταλα σε κίτρινο χρώμα με πορτοκαλί εσωτερικές ραβδώσεις και εξίσου μεγάλους ανοιχτροκίτρινης απόχρωσης στήμονες.

Όλα τα τμήματα του λουλουδιού περιέχουν τοξικές ουσίες. 

Είναι κατάλληλο για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις σε μεγάλους κήπους και περιβάλλοντες χώρους εξοχικών σπιτιών, ενώ σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται για τον εξωραϊσμό δημόσιων χώρων,  πάρκων κλπ. 

Φροντίδα

Χώμα: Προτιμά το όξινα εδάφη με πολύ καλή αποστράγγιση. Χρησιμοποιείστε για την αρχική του φύτευση ένα μείγμα από καστανόχωμα και εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου.   

Θέση: Ευδοκιμεί ιδανικά ηλιόλουστα ή ελαφρώς ημισκιερά σημεία. 

Η αλατότητα εδάφους και ατμόσφαιρας επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξή τους για αυτό και ανήκει στα μη κατάλληλα είδη για φύτευση σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες.

Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο πότισμα, 2-3 φορές την εβδομάδα, στην διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού στα αρχικά στάδια ανάπτυξής του, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Όταν εγκατασταθεί πλήρως και όσο αναπτύσσεται οι ανάγκες του σε νερό μειώνονται.

Δεν το ευνοούν γενικά οι συνθήκες έντονης ξηρασίας αλλά ούτε και η υπερβολική υγρασία και το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Κλάδεμα: Ανήκει στα είδη γρήγορης ανάπτυξης όμως για αρκετά χρόνια και προκειμένου να αποκτήσει το φυσικό όμορφο σχήμα του δεν απαιτείται συστηματικό κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση τυχόν ξερών - αδύναμων βλαστών. 

 

Λίπανση: Ένα πλήρες ενισχυτικό σε μορφή κόκκων ανά δύο μήνες, εκτός της περιόδου του καλοκαιριού, ενισχύει την ανθοφορία και βοηθά στην ταχύτερη ανάπτυξή του. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Λιριόδεντρο ανθίζει από τον Μαϊο έως τον Ιούνιο, όμως ανθοφορία παρουσιάζουν μόνο τα ενήλινα φυτά (μετά τα 6-8 χρόνια).  

Η ανθοφορία ενήλικων και εύρρωστων φυτών είναι ιδιαίτερα πλούσια με μεγάλο αριθμό λουλουδιών σε κάθε βλαστό. 

Ο πολλαπλασιασμός του, αν και δεν είναι πάντα αποτελεσματικός, γίνεται με σπόρους ή μοσχεύματα τοποθετώντας ολόκληρυς βλαστούς 15-20cm σε χώμα ή νερό με ορμόνη ριζοβολίας, στην διάρκεια του φθινοπώρου. 

Παρά το ότι δεν είναι ένα δέντρο ιδιαίτερα δημοφιλές στην χώρα μας μεγάλα φυτώρια διαθέτουν Λιλιόδεντρο σε διάφορα μεγέθη και πρόκειται πραγματικά για ένα μεγαλοπρεπές διακοσμητικό δέντρο με πολύ ιδιαίτερη όψη και πανέμοφα λουλούδια. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ