2023-02-16 18:41:59
Φωτογραφία για Εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός μετατράπηκε σε εντυπωσιακό ξενοδοχείο
Το ανακαινισμένο εσωτερικό έχει στόχο να θυμίζει τη δεκαετία του 1920

Με φόντο τα χιονισμένα βουνά των Πυρηναίων, βαθιά στην κοιλάδα της Αραγονίας, βρίσκεται ένα επιβλητικό, όμορφο κτίριο. Καλώς ήρθατε στο σταθμό Canfranc, κάποτε ένας εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός, τώρα ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Ο σταθμός Canfranc άνοιξε ως πολυτελής σιδηροδρομικός κόμβος το 1928, με μια τελετή εγκαινίων στην οποία παρευρέθηκαν τόσο ο Βασιλιάς της Ισπανίας όσο και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ισπανία, αλλά όχι μακριά από τα γαλλικά σύνορα.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Canfranc έγινε μάρτυρας συλλήψεων, κατασκοπείας και διακίνησης χρυσού. Μέχρι το 1970, ο σταθμός είχε κλείσει τις πόρτες του.

Ο σταθμός παρέμενε αδρανής για δεκαετίες μέχρι που άρχισαν οι εργασίες για τη μετατροπή του ακόμα όμορφου, αλλά παραμελημένου από καιρό, κτιρίου σε ξενοδοχείο που διαχειρίζεται το Barcelo Hotel Group. Μετά από χρόνια αναγέννησης, ο σταθμός Canfranc υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του τον Ιανουάριο του 2023.


Οι λάτρεις των σιδηροδρόμων και της ιστορίας έχουν επίσημα έναν νέο προορισμό στη λίστα τους, ενώ ο δήμαρχος του Canfranc Fernando Sánchez Morales λέει ότι οι ντόπιοι χαιρέτησαν τα εγκαίνια «με ενθουσιασμό».

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε τον σταθμό ξανά ζωντανό και φωτεινό», λέει στο CNN Travel ο Sánchez Morales.

Νέο κεφάλαιο

Ακόμη και ως ερείπιο, το Canfranc προσέλκυσε επισκέπτες: Φωτογράφοι συνέρρεαν στον σταθμό, σχεδιασμένο από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Fernando Ramirez de Dampierre, που ήθελε να απαθανατίσει ένα ξεχασμένο κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας των σιδηροδρόμων.

Όσοι βρίσκουν ομορφιά σε εγκαταλελειμμένα κτίρια θα μπορούσαν να προτείνουν ότι το ξενοδοχείο ήταν πιο ελκυστικό σε αυτήν την απόκοσμη, ερειπωμένη κατάσταση.

Αλλά ο σταθμός Canfranc φαίνεται επίσης αρκετά θεαματικός μετά την αναζωογόνηση και ήδη προσελκύει τους επισκέπτες του ξενοδοχείου.

Ο αρχιτέκτονας Thomas O'Hare έπεσε για πρώτη φορά στον σταθμό Canfranc κατά λάθος πριν από μερικά χρόνια. Όταν ανακάλυψε ότι ο εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός κόμβος επρόκειτο να γίνει ξενοδοχείο, ο O'Hare ορκίστηκε να επιστρέψει μετά την ολοκλήρωση.

Σήμερα, ο O'Hare, που ζει στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, κάνει διακοπές στο ξενοδοχείο με την οικογένειά του.

«Το εξωτερικό είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα δίνει την εντύπωση ταξιδιού από διαφορετική εποχή», λέει ο O'Hare στο CNN Travel.

Οι O 'Hares περνούν τις μέρες τους κάνοντας σκι στο Candanchu, ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ισπανίας, που γειτνιάζει με το ξενοδοχείο.

Ταραγμένη ιστορία

Λόγω της συνοριακής του θέσης, η ιδιοκτησία του σταθμού Canfranc ήταν αρχικά κοινή μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Τώρα ανήκει στην τοπική κυβέρνηση της Αραγονίας στην Ισπανία, η οποία εργάστηκε στη διαδικασία αναγέννησης ξενοδοχείων με τον όμιλο ξενοδοχείων Barcelo.

Ο σταθμός Canfranc διαδραμάτισε ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μαρτυράς στιγμές τόσο ελπίδας όσο και απόγνωσης.

Πριν από την κατάληψη του δήμου Canfranc από τους Ναζί, ο σταθμός λειτουργούσε ως πύλη προς την ελευθερία για ορισμένους Ευρωπαίους Εβραίους που διώχτηκαν από το γερμανικό καθεστώς.

Ο Ramón Javier Campo Fraile, συγγραφέας πίσω από το έργο heraldo.es/canfranc , το οποίο κέρδισε το βραβείο Premio Nacional de Periodismo Digital δημοσιογραφίας το 2003, μίλησε στο CNN Travel το 2017 για την ιστορία του Canfranc.

«Τα πρώτα χρόνια του παγκόσμιου πολέμου, από το 1940 έως το 1942, χιλιάδες Εβραίοι κατέφυγαν με τρένο από το Canfranc στη Λισαβόνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τον Campo Fraile, ήταν οι ζωγράφοι Max Ernst και Marc Chagall. Η Αμερικανίδα διασκεδαστής Josephine Baker πέρασε επίσης από το σταθμό.

Κατάσκοποι ταξίδεψαν με τρένο από το Canfranc καθ' οδόν για να ενταχθούν στην αντιναζιστική Γαλλική Αντίσταση και να περάσουν μηνύματα στις Συμμαχικές χώρες.

«Χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους Συμμάχους, οι οποίοι μετέδωσαν πληροφορίες στη Γαλλία και την Ισπανία μέσω ενός κατασκοπευτικού δικτύου», δήλωσε ο δήμαρχος Sánchez Morales το 2017.

Ωστόσο, οι Ναζί κατέλαβαν τον δήμο του Canfranc τον Νοέμβριο του 1942 και διατήρησαν τον έλεγχο μέχρι τον Ιούνιο του 1944.

Η απόδραση μέσω του Canfranc έγινε πιο δύσκολη και ο σταθμός έγινε ο τόπος πολλών συλλήψεων.

Το Canfranc ήταν ο μόνος ισπανικός δήμος που καταλήφθηκε από τους Ναζί — και το καθεστώς έκανε αισθητή την παρουσία του. Ο Campo Fraile είπε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν να καταφεύγουν προς τη Λισαβόνα στην Πορτογαλία και μεταφέρθηκαν σε φυλακές σε όλη την Ισπανία.

«Οι Γερμανοί έλεγχαν την κυκλοφορία χρυσού [και βολφραμίου] και κατέβασαν επίσης τη γαλλική σημαία».

Οι φήμες για διακίνηση χρυσού από τους Ναζί μέσω του σταθμού Canfranc πολλαπλασιάζονται εδώ και χρόνια, αλλά επιβεβαιώθηκαν μόλις το 2000.

Ο Campo Fraile είπε στο CNN Travel ότι ένας τοπικός οδηγός λεωφορείου βρήκε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι «86 τόνοι ναζιστικού χρυσού πέρασαν από τον σταθμό μεταξύ 1942 και 1943».

«Βρήκαμε περισσότερα έγγραφα σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά αρχεία που αποδεικνύουν ότι περισσότεροι από 100 τόνοι χρυσού πέρασαν από την περιοχή», είπε.

Προσεκτική ανακαίνιση

Η νέα επανάληψη του Σταθμού Canfranc στοχεύει να αναγνωρίσει και να διατηρήσει την ιστορία του σταθμού, ενώ παράλληλα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για τον σταθμό και την περιοχή.

Η María Bellosta, διευθύντρια ξενοδοχείου στο Canfranc, λέει στο CNN Travel ότι «έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια» του έργου αναγέννησης.

Ήταν σημαντικό, πρόσθεσε ο Μπελόστα, να αποφευχθεί «να χαθεί ένα γιώτα από την προσωπικότητά του και την τεράστια κληρονομιά του».

Με αυτή την «τεράστια κληρονομιά» έρχεται «μια τεράστια πρόκληση», όπως το θέτει ο Bellosta.

Το κτίριο του 1928 έπρεπε να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει στα πρότυπα και τις πολυτέλειες ενός σύγχρονου ξενοδοχείου, χωρίς να χάσει τον ιστορικό του χαρακτήρα.

«Θέλαμε να διατηρήσουμε το DNA του, το διεθνές σιδηροδρομικό του πνεύμα», λέει ο Bellosta.

Η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου, προϊόν του σχεδιαστικού στούντιο ILMIODESIGN με έδρα τη Μαδρίτη, στοχεύει να παραπέμπει στη δεκαετία του 1920 μέσω του υφάσματος, της διακόσμησης και των στολών του προσωπικού. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένα νεύματα σε αυτό που ο Bellosta αποκαλεί «η ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική κληρονομιά του Canfranc και τον ρόλο που ανέπτυξε κατά τον 20ό αιώνα».

Τα χρώματα και οι τόνοι παραπέμπουν στο φυσικό, ορεινό τοπίο που περιβάλλει το ξενοδοχείο.

Υπάρχουν 104 δωμάτια στο ξενοδοχείο, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων σουιτών. Υπάρχει ένα κέντρο ευεξίας, που περιλαμβάνει μια πισίνα και τρία εστιατόρια. Αυτό που ήταν κάποτε η αίθουσα του σταθμού είναι τώρα η ρεσεψιόν του ξενοδοχείου.

Ο επισκέπτης του ξενοδοχείου Thomas O'Hare επαινεί την «καλαίσθητη» μετατροπή του σταθμού στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου.

«Τα δωμάτια και το μπαρ και το εστιατόριο ακολουθούν αυτή την ωραία αίσθηση του μοντέρνου εσωτερικού με μια βαριά χειρονομία προς την ιστορία του σιδηροδρομικού ταξιδιού», λέει.

Η κύρια κουβέντα του O'Hare είναι το επιπλέον κόστος 15 € ανά επισκέπτη για τη χρήση της πισίνας του ξενοδοχείου. Επιπλέον, η εκπληκτική τοποθεσία του Canfranc στην πλαγιά του βουνού σημαίνει ότι δεν έχει πολλά προβλήματα.

Προτείνει επίσης ότι το ξενοδοχείο θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια οθόνη που περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία του σταθμού Canfranc, αλλά προσθέτει ότι το προσωπικό είναι πολύ ενημερωμένο σχετικά με αυτό το θέμα.

kesq.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ