2023-02-16 18:36:18
Φωτογραφία για Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών



Τι προβλέπει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), σε θαλάσσιες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Εύβοιας και Βοιωτίας, .....

όπως προβλέπεται από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, προβλέπει Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο υπεγράφη από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου και τον συναρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ.  στις παραπάνω περιοχές έχει ως γνώμονα την αυξημένη περιβαλλοντική προστασία, τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την περαιτέρω ανάπτυξη και οργάνωση του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών.

Η ΠΟΑΥ καταλαμβάνει θαλάσσια έκταση πλέον των 20 χιλ. στρεμμάτων, σε θαλάσσιες περιοχές του Βορείου και Νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου, καθώς και του Διαύλου Ωρεών.

Οι διατάξεις εφαρμόζονται μόνο στις περιπτώσεις μίσθωσης νέων θαλάσσιων εκτάσεων εντός ΠΟΑΥ, για ίδρυση νέων μονάδων και επέκταση υφιστάμενων, σε εφαρμογή των προεδρικών διαταγμάτων έγκρισης των ΠΟΑΥ και με τους περιορισμούς που αυτά θέτουν ως προς τη μέγιστη συνολικά μισθωμένη έκταση και συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής ανά έτος.

Να σημειωθεί ότι υφιστάμενοι φορείς μονάδων υδατοκαλλιέργειας που δεν έχουν εγγραφεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα παρακολούθησης Αλιείας (ΟΣΠΑ) και δεν υποβάλλουν τακτικά (τελευταία τριετία) τα Απογραφικά Δελτία Υδατοκαλλιεργειών και των συμβατικών υποχρεώσεων μίσθωσης των υδάτινων εκτάσεων, δεν δικαιούνται να υποβάλουν αιτήματα επέκτασης υφιστάμενων μονάδων ή και ίδρυσης νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

Επίσης, δεν δικαιούται να υποβάλει αίτημα για ίδρυση νέας μονάδας σε μια ΠΟΑΥ, φορέας μίσθωσης μονάδας για την οποία προβλέπεται στο προεδρικό διάταγμα ίδρυσης της ΠΟΑΥ δυνατότητα επέκτασή της και δεν την έχει πραγματοποιήσει, συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

https://www.in.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ