2023-02-18 08:38:23
Φωτογραφία για Τρόποι εδαφοκάλυψης με φυτά και πλάκες επίστρωσης
Οι πλάκες επίστρωσης για εξωτερικούς χώρους είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα υλικά για εδαφοκάλυψη αφύτευτων περιοχών σε κήπους - αυλές και η χρήση τους σε συνδυασμό με τα κατάλληλα φυτά δημιουργεί ένα πολύ πιο όμορφο αποτέλεσμα σε σχέση με τις κλασικές πλακοστρώσεις. 

Στο αρχικό στάδιο μιας τέτοιας διαμόρφωσης  η προς εδαφοκάλυψη περιοχή θα πρέπει να μετρηθεί και να χωριστεί σε τμήματα, σε κάποια εκ των οποίων θα τοποθητηθούν πλάκες και σε άλλα  θα φυτευτούν χαμηλής ανάπτυξης φυτά. 

Η επιλογή της συνλικής διάταξης μιας τέτοιας διαμόρφωσης εξαρτάται από το συνολικό μέγεθος του χώρου και τι εξυπηρετεί καλύτερα λειτουργικά.

Έτσι πλάκες και φυτά μπορούν να τοποθετηθούν εναλλάξ και εντελώς συμμετρικά ή σε σε πιο ασύμμετρα σχήματα, με δύο πλάκες σε οριζόντια - κάθετη διάταξη ανά φυτό κλπ.

Σε κάθε  περίπτωση θα πρέπει διαγώνια να επιτρέπεται το βάδισμα στο συγκεκριμένο σημείο. 


Η πιο απλή διαμόρφωση αυτής της μορφής είναι τα λεγόμενα "πλακόστρωτα σκακιέρας" στα οποία συνδυάζονται πλάκες επίστρωσης και αντίστοιχου μεγέθους κομμάτια έτοιμου γκαζόν.

Τα εμφανή λάστιχα αυτόματου ποτίσματος δημιουργούν μια όχι και τόσο όμορφη εικόνα αισθητικά γι αυτό και πολύ πιο πρακτική σε τέτοιου τύπου διαμορφώσεις είναι η χρήση άλλων τύπου γρασιδιού με πολύ πιο μειωμένης ανάγκες σε νερό, σε σχέση με το συμβατικό γκαζόν, ενώ πολλά διαθέτουν και μεγαλύτερο ύψος που επίσης συμβάλλει στην καλύτερη όψη της πλακόστρωσης. 

Πλάκες σε  συνδυασμό με γρασίδι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ιδιαίτερα στενά σημεία - διαδρόμους ανάμεσα σε παρτέρια σε κήπους και αυλές. 

Πλάκες - γρασίδι - χαμηλά φυτά επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο, ενώη κάλυψη του εδάφους γύρω από τα φυτά με φλοιό δέντρου ή άλλα παρόμοια υλικά συμβάλλει τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, ώστε οι πλάκες να μην λερώνονται το ίδιο έντονα από το χώμα. 

Ξηρόφυτα, παχύφυτα, είδη εδαφοκάλυψης και χαμηλής ανάπτυξης ανθοφόρα είναι τα καταλληλότερα φυτά για διαμορφώσεις αυτής της μορφής.

Στο ίδιο σημείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και μόνο ένα είδος ή να συνδυαστούν διαφορετικά φυτά.  

Οι πλακοστρώσεις με την χρήση του ειδικού καλουπιού για τσιμεντένια μονοπάτια είναι επίσης ιδανικές για συνδυασμό με χαμηλής ανάπτυξης φυτά.

Στα ακανόνιστα σχήματα που μπορούν να δημιουργηθούν, λόγω του σχήματος του καλουπιού, στο κέντρο μιας τέτοιας  πλακόστρωσης αναδεικνύονται πολύ όμορφα πράσινα ή ανθοφόρα φυτά δημιουργώντας ανάμεσα στην πλακόστρωση μικρά εντυπωσιακά παρτέρια. 

Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πιο τετραγωνισμένους σχηματισμούς και συμβατικές πλάκες επίστρωσης κάθε τύπου. 

Το σημείο ενός κήπου διαμορφωμένο με  τον συγκεκριμένο τρόπο είναι ιδανικό και για την χρήση αρωματικών φυτών - βοτάνων ή την κατασκευή ενός μικρού λαχανόκηπου. 

Και σε  πλακοστρώσεις με ακανόνιστες  πέτρες - πλάκες επίστρωσης, αντί για το γέμισματων σημείων ανάμεσά  τους με κοινό αρμό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανθεκτικά είδη εδαφοκάλυψης.  

Γενικά πρόκειται για έναν απλό τρόπο διαμόρφωσης με όχι μεγάλο κόστος, αν χρησιμοποιηθούν απλές πλάκες επίστρωσης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περισσότερα του ενός  μικρής έκτασης σημεία ενός κήπου δημιουργώντας ένα πιο φυσικό και "ζεστό" αποτέλεσμα αισθητικά σε σχέση με  τις κλασικές πλακοστρώσεις. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ