2023-02-26 18:08:07
Φωτογραφία για Υμνογράφος Γέρων Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης - Τιμητική εκδήλωση για το έργον του
Τιμητική εκδήλωση του πανελληνιου συλλόγου "Φίλοι του Αγίου Όρους¨ για το έργο του υμνογράφου Γέροντα Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη στις 7 Δεκεμβρίου 1988 με ομιλητές:κ. Παντελής Πάσχος καθηγητής Υμνολογίας και Αγιολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

0:57:18 Χορός ψαλτών Βυζαντινής Μουσικολογίας με τον καθηγητή κ. Γρηγόριον Στάθην 

Ο Άγιος Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης (5 Σεπτεμβρίου 1903 – 7 Δεκεμβρίου 1991) και κατά κόσμον Αναστάσιος – Αθανάσιος ήταν μοναχός της Ορθόδοξης Εκκλησίας και υμνογράφος. 

Γεννήθηκε το 1903 στη Δρόβιανη της επαρχίας Δέλβινου Βορείου Ηπείρου. Έμαθε για πρώτη φορά να γράφει στο δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του. Αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο, έφυγε από το χωριό όπου ζούσαν η μητέρα του και ο μικρότερος αδελφός του. Ο πατέρας του είχε ήδη εγκατασταθεί στον Πειραιά και εργαζόταν εκεί. 

Αρχικά εγκαταστάθηκε στον Πειραιά με τον πατέρα του και τη θεία του. Αργότερα μετακόμισε στην Αθήνα, όπου φοίτησε στο γυμνάσιο. Μετά το γυμνάσιο συνέχισε τις σπουδές του σε ανώτερη σχολή εκκλησιαζόταν τακτικά. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η ενορία του ήταν Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και ότι συνήθιζε να πηγαίνει στον Άγιο Γεώργιο της Ριζαρείου, στη Βασιλίσσης Σοφίας. 


Στην Αθήνα τον επισκέφθηκε η σκέψη να γίνει μοναχός και στις 15 Αυγούστου 1923 έφτασε στο Άγιο Όρος. 

Στο Άγιο Όρος εγκαταβίωνε ως δόκιμος στη Μικρά Αγία Άννα, στο κελλί του Τιμίου Προδρόμου, έχοντας ως γέροντα τον Mικρασιάτη ιερομόναχο Μελέτιο Ιωαννίδη και στις 20 Οκτωβρίου 1924, κατά τη διάρκεια μιας προσευχής στη μνήμη του Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας έγινε η μοναχική κουρά του παίρνοντας το όνομα του αγίου. 

Λίγα χρόνια αργότερα ο ηλικιωμένος Μελέτιος έφυγε για την Αθήνα, αφήνοντας τον Γεράσιμο μόνο του. 

Κάτω από την καλύβη του Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται η καλύβη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου ζούσε ο ασκητής γέροντας Αβιμέλεχ (1965). Το 1946 ο μελλοντικός μοναχός Διονύσιος υποτάχθηκε σε αυτόν. 

Με τον Διονύσιο συνδέθηκε ο Γεράσιμος και αργότερα, το 1966, ενώθηκαν σε μία συνοδεία. Ο μοναχός Γεράσιμος έγινε κτήτορας του ναού των αγίων Πατέρων Διονυσίου του ρήτορος και Μητροφάνους. Το 1956 στο σπήλαιο όπου ασκήτευσαν οι δύο όσιοι έκτισε μικρό ναΐδριο και το 1960 το συμπλήρωσε με την λιτή. 

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν βιβλιοθηκάριος και τυπικάρης του Κυριακού της σκήτης Αγίας Άννης. Ως βιβλιοθηκάριος, συμμετείχε στη σύνταξη και δημοσίευση του καταλόγου χειρογράφων της βιβλιοθήκης του Κυριακού της σκήτης. Ο μοναχός Γεράσιμος ήταν ένας από τους σπάνιους υμνογράφους των οποίων τα έργα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως άμεσα στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. 

Απεβίωσε στις 7 Δεκεμβρίου 1991. Το πλούσιο υμνογραφικό του έργο υπολογίζεται σε περισσότερες από 2000 ιερές ακολουθίες. Ο μεγάλος αυτός συγγραφέας ύμνων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών στις 28 Δεκεμβρίου 1968.

Στην Αγιοκατάταξη του Γέροντα Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη, προέβη στις 10/01/2023 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Η μνήμη του τιμάται στις 7 Δεκεμβρίου. 

https://mountathoslegacy.com/en/agiok http://www.iskiriaki.com/entipa/pdf/m... 

https://poimin.gr/martyries-gia-tin-a... 

Εικονοληψία-Μοντάζ Δημήτρης Τσακίρης 

Ψηφιοποίηση κασέτα VHS Τζατζάνης Αντώνης
paraklisi
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ