2023-03-11 18:29:18
Φωτογραφία για Εντυπωσιακά παρτέρια διαμορφωμένα με κεραμίδια
Τα πέτρινα και κεραμικά στοιχεία είναι, γενικά, από τα πιο καλαίσθητα και ταιριαστά για διαμόρφωση-διακόσμηση εξωτερικών χώρων και μπορούν, ανάλογα με το είδος τους,  να αξιοποιηθούν σε πολλών ειδών τυπικές ή πιο πρωτότυπες κατασκευές. Τα απλά πήλινα κεραμίδια, σε οποιοδήποτε μέγεθος-σχήμα, είναι ένα τέτοιο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυλές-κήπους  με πολλούς τρόπους ένας εκ των οποίων είναι και για να διαμορφώσετε-οριοθετήσετε ιδιαίτερα εντυπωσιακά παρτέρια. 

Ο πιο απλός τρόπος για να οριοθετήσετε μια φυτεμένη περιοχή με κεραμίδια είναι να τα χρησιμοποιήσετε όπως ακριβώς και αν επρόκειτο για πέτρες, διακοσμητικά τούβλα, κυβόλιθους κλπ.

Σκάψτε ένα αυλάκι περιμετρικά της περιοχής που θέλετε να οριοθετήσετε και με βάθος τέτοιο ώστε τα κεραμίδια να μπορούν να "βυθιστούν" σε αυτό κατά το 1/3 περίπου του ύψους τους. Τοποθετείστε τα το ένα δίπλα στο άλλο ή ελαφρά εφαπτόμενα το ένα του άλλου σε μονές ή και διπλές σειρές, ανάλογα με το τι σας αρέσει περισσότερο και το σχήμα-σχέδιο των κεραμιδιών που θα χρησιμοποιήσετε. Στερεώστε τα κεραμίδια με όσο χώμα βγάλατε κατά το σκάψιμο ή και προσθέστε χώμα αν χρειάζεται, ώστε να μένουν σταθερά στην θέση τους.


Από τους πιο εντυπωσιακούς τύπους παρτεριών διαμορφωμένα με κεραμίδια είναι τα απλά σπιράλ στρογγυλά παρτέρια χαμηλού ύψους.

Σκάψτε έναν κύκλο και στερεώστε με χώμα μια σειρά ψηλά πήλινα κεραμίδια, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο και με το κοίλο μέρος τους προς την έξω πλευρά. Κάντε ακριβώς το ίδιο με μια ακόμη σειρά κεραμιδιών εφαπτόμενη της πρώτης και τοποθετημένα αντίστροφα. Ξεκινείστε αυτή την 2η σειρά τοποθετώντας το πρώτο της κεραμίδι με τρόπο που να ακουμπά στο κέντρο ενός κεραμιδιού της 1ης και συνεχίστε έτσι μέχρι το τέλος. Για να είναι απολύτως σταθερά θα πρέπει το κάθε κεραμίδι να "βυθιστεί" στο έδαφος περίπου κατά το 1/3 του ύψους του.

Τοποθετείστε χώμα φροντίζοντας προς το κέντρο της κατασκευής να είναι ελαφρά υπερυψωμένο και κάντε ακριβώς το ίδιο σχηματίζοντας με κεραμίδια ένα μικρότερο κύκλο.  Επαναλάβετε την διαδικασία τοποθέτησης χώματος και σχηματίσετε έναν πολύ μικρότερο "κύκλο" με λιγοστά κεραμίδια.

Φυτέψτε στις περιοχές ανάμεσα στα κεραμίδια επιλέγοντας φυτά που και μετά την πλήρη ανάπτυξή τους θα επιτρέπουν στα κεραμίδια να είναι εμφανή χωρίς να τα καλύπτουν. 

Με τον ίδιο όπως και παραπάνω τρόπο, τοποθετώντας τα κεραμίδια σε διπλή σειρά και όχι ίσια αλλά με τρόπο που να γέρνουν ελαφρά προς τα έξω, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό παρτέρι, η όψη του οποίου θα είναι ακόμη πιο όμορφη αν το χρησιμοποιήσετε για να φυτέψετε μόνο ένα είδος εποχιακού λουλουδιού με ποικιλίες ίδιας ή διαφορετικής απόχρωσης.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό η πρώτη σειρά κεραμιδιών θα πρέπει να στερεωθεί με χώμα και από την εξωτερική και από την εσωτερική της πλευρά. 

Ένας ακόμη τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα πήλινα κεραμίδια είναι να δημιουργήσετε με αυτά μικρά "παρτέρια" στην βάση δέντρων. Μπορείτε και εκεί να φυτέψετε μικρά φυτά ή να τοποθετήσετε βότσαλα, πέτρες κλπ. ενώ ταυτόχρονα αυτές οι κατασκευές λειτουργούν και σαν "λεκάνες" συλλογής νερού, έτσι το νερό του ποτίσματος θα συγκρατείται εσωτερικά των κεραμιδιών και δεν θα παρασύρει το χώμα.  

Παρόμοιες κατασκευές μπορούν να δημιουργηθούν σε όποιο σχεδιασμό και μέγεθος θέλετε και χρησιμοποιώντας κάθε τύπο-σχέδιο πήλινου κεραμιδιού.

Πολύ εντυπωσιακές είναι και οι κατασκευές σε σχήμα "μαργαρίτας" που μπορείτε να δώσετε σε ένα μικρό ή μεγαλύτερο παρτέρι, τοποθετώντας ψηλά κεραμίδια το ένα δίπλα στο άλλο με τρόπο που το καμπύλο πάνω μέρος τους να δημιουργεί ένα "δαντελωτό" σχέδιο. Για να καλύψετε τα τυχόν κενά ανάμεσα στα κεραμίδια χρησιμοποιείστε χοντρό καλάμι, κομμένο σε κομμάτια κατάλληλου ύψους. 

Tips: 

*Για να διευκολυνθείτε στην στερέωση των κεραμιδιών, ειδικά σε μεγάλης επιφάνειας κατασκευές, μπορείτε και να αναμείξετε χώμα με οικοδομική άμμο και νερό. 

*Μετά την τοποθέτηση 3-4 κεραμιδιών καλό θα είναι να ελέγχετε με αλφάδι ότι αυτά είναι τοποθετημένα απόλυτα ίσια μεταξύ τους και στο ίδιο ακριβώς ύψος. Ειδικά σε κατασκευές μεγάλου μήκους οι μικροδιαφορές δεν φαίνονται πάντα με γυμνό μάτι στο στάδιο της κατασκευής αλλά θα είναι εμφανείς μετά την ολοκλήρωσή της.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ