2023-03-14 20:33:42
Φωτογραφία για DIY Φωτιστικά από ψάθινα αντικείμενα
Τα DIY φωτιστικά ανήκουν, γενικά, στις πιο δημιουργικές κατασκευές για διακόσμηση εσωτερικών χώρων και τα κρεμαστά φωτιστικά που εύκολα μπορούν να κατασκευαστούν από διαφόρων τύπων ψάθινα αντικείμενα προσθέτουν ύφος, υφή και ζεστασιά σε όποιο χώρο του σπιτιού και αν τοποθετηθούν. 

1 Τα πιο δημοφιλή DIY φωτιστικά από ψάθινα αντικείμενα είναι τα κατασκευασμένα από κάθε μορφής και σχήματος ψάθινα καλάθια.

Για την δημιουργία τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραδοσιακά ή πιο σύγχρονης αισθητικής καλάθια αποθήκευσης, ψάθινα κασπώ, μπαμπού διακοσμητικά καλάθια κλπ. 

Τα φωτιστικά από απλά παραδοσιακά καλάθια είναι ένα πολύ όμορφο στοιχείο και για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων και ιδιαίτερα στο σημείο μιας τραπεζαρίας σε κήπο ή μπαλκόνι. 

Η βασική διαδικασία  της μετατροπής ενός καλαθιού σε  φωτιστικό οροφής είναι η προσαρμογή του καλωδίου, που θα περιλαμβάνει ντουί. 


Σε καταστήματα με ηλεκτρολογικό υλικό θα βρείτε ποικιλία εξαρτημάτων για φωτιστικά, καλώδια απλά, χρωματιστά, υφασμάτινα, ντουί και ροζέτες οροφής διαφόρων αποχρώσεων κλπ. Δείτε ενδεικτικά εδώ μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της εγχώριας αγοράς σε κάθε είδους αξεσουάρ για φωτιστικά.  

Ο καταλληλότερος τρόπος για να δημιουργηθεί το άνοιγμα στο καλάθι είναι η δημιουργία με ψαλίδι ή κοπίδι μιας τρύπας στην ακριβή διάσταση που χρειάζεται, ώστε το ντουί να στερεωθεί σωστά. 

Μετά το κόψιμο, αν χρειάζεται, στο σημείο κοπής μπορεί περιμετρικά να τοποθετηθεί διαφανής αυτοκόλλητη ταινία ή σιλικόνη που θα εμποδίσει το "ξέφτισμα" του καλαθιού 

Σε καλάθια με χερούλια αυτά θα πρέπει επίσης να κοπούν, με ψαλίδι ή πένσα, και με τον ίδιο τρόπο να στερεωθεί το σημείο κοπής. 

Σε καλάθια αραιής πλέξης  η προσαρμογή του καλωδίου είναι ακόμη απλούστερη αφού αυτό χωρά να περάσει μέσα από ένα κενό του καλαθιού και να στερεωθεί εξωτερικά είτε με έναν κόμπο είτε με ένα μικρό δεματικό, ανάλογα με ο είδος-πάχος του καλωδίου. 

Τα υφασμάτινα καλώδια είναι τα πιο ταιριαστά αισθητικά για DIY φωτιστικά από ψάθινα καλάθια.  

Το ποσοστό φωτός που θα διαχέεται στον χώρο από ένα τέτοιο φωτιστικό είναι ευνόητο ότι εξαρτάται από το πόσο διάτρητο είναι το καλάθι. 

Έτσι τα σχεδόν συμπαγή καλάθια, με μικρά κενά στην πλέξη τους, από τα οποία το φως διαχέεται σχεδόν αποκλειστικά μόνο από το ανοιχτό κάτω μέρος τους θα πρέπει να τοποθετούνται σε μεγάλο ύψος, ώστε να φωτίζουν το σύνολο του χώρου ή να χρησιμοποιούνται ως βοηθητικά - διακοσμητικά φωτιστικά. 

Αντίθετα, διάτρητα αραιής πλέξης καλάθια μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε ύψος ενώ τόσο η διακοσμητική τους όψη όσο και ο φωτισμός που δημιουργούν είναι ακόμη πιο ιδιαίτερα αν στο ίδιο σημείο τοποθετηθούν μαζί περισσότερα του ενός τέτοια φωτιστικά κρεμασμένα σε χαμηλό ύψος. 

Στο κάτω μέρος ενός τέτοιου φωτιστικού μπορεί να κολληθεί, με κόλλα ή πιστόλι σιλικόνης, κάθε είδους πρόσθετο υφασμάτινο διακοσμητικό, τρέσα, κρόσια κλπ 

Ένας χώρος στον οποίο ταιριάζουν ιδιαίτερα τα συγκεκριμένου τύπου φωτιστικά οροφής είναι αυτός της κουζίνας και ειδικά σε κουζίνες διαμορφωμένες σε παραδοσιακό - ρουστίκ στυλ, κουζίνες εξοχικών σπιτιών κλπ 

Ο τύπος της λάμπας που θα χρησιμοποιηθεί είναι επίσης καθοριστικό στοιχείο για τον τρόπο που θα φωτίζει τον χώρο ένα τέτοιο DIY φωτιστικό. 

Λάμπες led με ισχυρό και ζεστής απόχρωσης φως είναι οι καταλληλότερες, εκτός αν πρόκειται για φωτιστικά με διακοσμητικό - βοηθητικό ρόλο στον φωτισμό του χώρου οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και λάμπα μικρότερης ισχύος. 

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορούν να μετατραπούν σε φωτιστικά οροφής και βαμβακερά - πλεκτά καλάθια που έχουν παρόμοια υφή και αισθητική με εκείνη της ψάθας.

 

Κάθε τύπου καλάθι, πριν την προσαρμογή του καλωδίου, μπορεί και να βαφτεί με ακρυλικά, χρώμα σε σπρέϊ ή χρώματα κιμωλίας, είτε ολόκληρο είτε και ανά σημεία. 

2 Εκτός από τα καλάθια και τα ψάθινα καπέλα πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε πολύ ξεχωριστά και μοντέρνας αισθητικής φωτιστικά οροφής.

Καλώδιο-ντουί προσαρμόζονται ακόμη ευκολότερα, αφού πιο εύκολα από το καλάθι μπορεί να κοπεί το καπέλο στο κατάλληλο σημείο, ενώ τόσο για λόγους διακοσμητικούς όσο και πιο σταθερής στερέωσης στο τελείωμα του καλωδίου στην εξωτερική πλευρά μπορούν να προστεθούν σωληνωτά μεταλλικά στοιχεία,  (μικρά κομμάτια από χάλκινο σωλήνα στην κατάλληλη διάμετρο), χρωματιστό σκοινί δεμένο πάνω στο καλώδιο κλπ.

Και σε DIY φωτιστικά αυτής της μορφής τα υφασμάτινα καλώδια είναι τα πιο ταιριαστά. 

3 Μπορεί ένα ψάθινο σουπλά με μετατραπεί σε "καπέλο" για φωτιστικό οροφής; 

Ασφαλώς και μπορεί και μάλιστα με πολύ μικρό κόστος, σε σχέση με ίδιας ακριβώς αισθητικής έτοιμα φωτιστικά που θα βείτε στα καταστήματα σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Αν μπορέσετε να προμηθευτείτε πλεχτά ψάθινα σουπλά έντονα διάτρητα δεν θα χρειαστεί καν να τα τρυπήσετε, αφού το καλώδιο απλά θα περάσει από ένα άνοιγμα του σουπλά και το ντουί θα στερεωθεί στο εσωτερικό μέρος με το ειδικό βιδωτό στήριγμα που διαθέτουν όλα τα ντουί φωτιστικών. 

Εύκαμπτα σουπλά αυτής της μορφής μπορούν και να συνδυαστούν - κολληθούν μεταξύ τους σε διάφορους σχηματισμούς για την δημιουργία πολύ εντυπωσιακών φωτιστικών μοντέρνας αισθητικής. 

4 Το φυσικό χόρτο - ράφια είναι επίσης ένα υλικό από το οποίο εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί ένα DIY κρεμαστό φωτιστικό σε κάθε σχήμα και μέγεθος.

Θα χρειαστεί αρχικά να δημιουργήσετε ένα καλούπι από οποιοδήποτε αντικείμενο πάνω στο οποίο θα "πλέξετε" το χόρτο και το οποίο θα πρέπει να προβλέπει ένα άνοιγμα για το καλώδιο. Μπορεί να γίνει και με χαρτόνι. 

Στην συνέχεια με μικρή ποσότητα διάφανης κόλλας ψεκασμού στις δύο άκρες αλλά και ανά σημεία βοηθείστε το χόρτο να σταθεροποιηθεί, ώστε να μπορέσετε να αφαιρέσετε την κατασκευή από το καλούπι, Προσθέστε αν χρειάζεται κόλλα σε όσα σημεία νομίζετε πως είναι απαραίτητο, ώστε το χόρτο να είναι απολύτως σταθερό και προσαρμόστε καλώδιο και ντουί. 

Αν χρησιμοποιήσετε ένα διαφανές πλαστικό καλούπι αυτό μπορεί και να παραμείνει στο εσωτερικό μέρος της κατασκευής, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί λάμπα led και όχι πυρρακτώσεως. 

5 Φωτιστικά με όψη ψάθας μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν και από βαμβακερό σπάγγο σε φυσική απόχρωση ή νήματα. Και αυτές οι κατασκευές, σε φυσική απόχρωση, έχουν παρόμοια αισθητική με αυτή της ψάθας. 

Χρησιμοποιείστε έναν κανονικό μεταλλικό σκελετό για φωτιστικό το οποίο απλά θα καλύψετε με σπάγγο - νήμα, αφήνοντας μεταξύ των σειρών σκοινιού ένα μικρό κενό που θα βοηθά το φως να διαχέεται εντονότερα. 

Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν και πολύ εντυπωσιακά καπέλα επιτραπέζιων φωτιστικών, ενώ το ίδιο όμορφο εκτός από φυσικής απόχρωσης είναι και το λευκό χρώμα σε συνδυασμό με χρωματιστά νήματα.  

Ένας απλός τρόπος για δημιουργία τέτοιων φωτιστικών σε ιδιαίτερους σχηματισμούς είναι η χρήση δύο απλών μεταλλικών σκελετών αμπαζούρ ενωμένων-δεμένων μεταξύ τους.  

Προσθέτοντας μια φαρδιά τρέσα με κρόσια σε ένα φωτιστικό τέτοιας μορφής, δημιουργημένο με σπάγγο-σκοινί σε φυσική απόχρωση, θα έχετε δημιουργήσει με πολύ μικρό κόστος το απόλυτο ...Bohο φωτιστικό! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ