2023-03-15 16:43:50
Φωτογραφία για Μηνάς Νάνος: Γεννήθηκα σε τρενο και δούλεψα στα τρένα!
Μια πραγματικά απίστευτη ιστορία μας διηγήθηκε ο συνταξιούχος σιδηροδρομικός κ. Μηνάς Νάνος που αφορά την γέννηση του και την εργασιακή του πορεία.

«Ο πατέρας και η μανά μου ταξίδευαν από την Αθήνα για την Θεσσαλονίκη. Η μάνα μου ήταν έγκυος σε έμενα και λίγο πριν φτάσουν στο Λιανοκλάδι της πιάνουν οι πόνοι της γέννας. Ο πατέρας μου δεν ήξερε τι να κάνει, Για καλή τους τύχη κοντά τους ήταν μια κοπέλα και η μάνα της είχε παντρευτεί Γερμανό αξιωματικό. Τρέχει φωνάζει την μάνα της με την σειρά της ειδοποιεί το άνδρα της και εκείνος δίνει εντολή να σταματήσει το τρενο στο Λιανοκλάδι. Το βαγόνι αποκόπτεται από τον υπόλοιπο συρμό και μπαίνει σε παράπλευρη γραμμή και εκεί γίνεται η διαδικασία της γέννας. Αυτό γίνεται τον Αύγουστο του 1942 ημέρες κατοχής.»

Ο κ. Νάνος δεν ήταν μόνο ότι γεννήθηκε σε βαγόνι τρένου αλλά και ο εργασιακός του βιος άρχισε και τέλειωσε στα τρένα.

"Μπήκα στον σιδηρόδρομο το 1971. Δώσαμε εξετάσεις. Αρχικά δούλεψα στους ελιγμούς και μετά στην κίνηση. Είχαμε και καλές και άσχημες στιγμές. Κάναμε το επιβατικό τρένο «Έβρος». Για μια στιγμή γίνεται ένα τράνταγμα τα βαγόνια είχαν φύγει σε παρακαμπτήρια γραμμή. Στην απολογία για τα αίτια του εκτροχιασμού γράψαμε ότι έγινε σεισμός και τα βαγόνια άλλαξαν γραμμή… Μια άλλη περίπτωση ήταν όταν οι πλημμύρες πήραν τα χαλίκι και οι ραγές έμειναν στον αέρα. Το τρένο φορτωμένο με κάρβουνο εκτροχιάστηκε. Αυτό έγινε στον Άγρα. Ευτυχώς δεν είχαμε κανένα τραυματισμό."

Συχνά μας λέει ο κ. Νάνος είχαν προβλήματα με τους επιβάτες.

"Σχεδόν καθημερινά είχαμε διαπληκτισμούς με επιβάτες που δεν ήθελαν να κόψουν εισιτήριο. Ήθελαν να ταξιδεύουν τσάμπα. Άλλοι ήθελαν στην πρώτη θέση να καθίσουν ενώ δεν δικαιούνταν. Αυτά μας έφερναν σε δύσκολη θέση."

Ο συνομιλητής μας επιβεβαίωσε αυτό που λένε όλοι οι σιδηροδρομικοί, ότι ήταν και είναι γλεντζέδες.

"Μετά το πέρας των δρομολογίων, μαζευόμασταν και πηγαίναμε σε ταβέρνες και πίναμε τα ουζάκια μας στην Δράμα, στην Αλεξανδρούπολη στην Φλώρινα όπου συναντιόμασταν» Πολύ καλές παρέες φτιάχναμε» Μας είπε κλείνοντας την σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του ο κ. Μήνας Νάνος

Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea.blogspot.com

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ