2023-03-19 11:06:58
Φωτογραφία για Ενισχύεται περαιτέρω η υπηρεσία δημόσιας αποκομιδής των σκουπιδιών. Σε κυκλοφορία το μεταχειρισμένο απορριμματοφόρο από την ελεύθερη αγορά.
Το καινούργιο απορριμματοφόρο που προμηθεύτηκε ο Δήμος Ξηρομέρου το 2021.

Με σημερινή απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία ανέβηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και την εντοπίσαμε, τίθεται σε κυκλοφορία το μεταχειρισμένο απορριμματοφόρο από την ελεύθερη αγορά που προμηθεύτηκε ο Δήμος Ξηρομέρου (δείτε εδώ).. Το συγκεκριμένο μεταχειρισμένο απορριμματοφόρο όχημα είναι τύπου πρέσας και χωρητικότητας 22 κυβικών μέτρων.

Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πήρε η νυν δημοτική αρχή τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν να προχωρήσει στην αποκομιδή των σκουπιδιών σε όλο τον Δήμο Ξηρομέρου με ίδια μέσα, υλοποιώντας και τηρώντας άμεσα την προεκλογική της δέσμευση, όπως σαφώς αναφερόταν στις προγραμματικές θέσεις, που ενέκριναν με την συντριπτική πλειοψηφία οι δημότες του Ξηρομέρου, στις εκλογές στις 26 Μάη 2019.

Η βελτίωση στο τομέα των απορριμάτων, με υποστήριξη της δημόσιας αποκομιδής, με προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, με προμήθειες κάδων, με ενεργοποίηση του Σημείου Μεταφόρτωσης Απορριμάτων Αστακού που χρόνια σάπιζε και ήταν στα αζήτητα και την επιστροφή οχημάτων στο Δήμο
. Η ένταξη στο καφέ κάδο βιοαποβλήτων, η εκκίνηση πρώτη φορά διαδικασίας ανακύκλωσης, η εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, που είχαμε βγει εκτός προθεσμίας και έγινε τώρα, οι προτάσεις στο Αντώνης Τρίτσης για ανακύκλωση, δεν είναι το ίδιο με αυτούς που 5 ολόκληρα έβλεπαν την δημόσια αποκομιδή να απαξιώνεται, καμία υποστήριξη, καμία προμήθεια. Εύκολο λύση, ο πακτωλός χρημάτων στον ιδιώτη, με υπηρεσίες κατώτερες από τις σημερινές.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της συνειδητής πολιτικής επιλογής των 5 χρόνων της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, ήταν η υπηρεσία της καθαριότητας να απαξιώνεται με τον χρόνο και μαθηματικά να οδηγούμαστε και για την Δ.Ε. Αλυζίας, μετά την Δ.Ε. Αστακού και για όλο τον Δήμο σε ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας.

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι στον τομέα αποκομιδής απορριμμάτων ήδη υπάρχει σαφή βελτίωση που την αντιλαμβάνονται όλοι οι δημότες.

Στον Μύτικα η αποκομιδή το περασμένο καλοκαίρι, λειτούργησε αρκετά καλά, με αποκομιδές Σάββατο και Κυριακή και με την γενική εικόνα των κάδων να είναι πολύ καλή και φυσικά δεν συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο η σημερινή κατάσταση, με τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Η δημοτική αρχή επέλεξε να βαδίσει στον δύσκολο δρόμο, αλλά που οδήγησε σε ξέφωτο. Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Πάνος Παληογιάννης πιστώνεται προσωπικά το καλό αποτέλεσμα, έτρεξε, κόπιασε, κουράστηκε.

Σίγουρα εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα, αλλά η βελτίωση και η κατεύθυνση προς το θετικό είναι σαφής και κανείς, όσο κακοπροαίρετος και να είναι, δεν μπορεί να την αρνηθεί.

Χρειάζεται λοιπόν αυτή η προσπάθεια διαχείρισης των σκουπιδιών την στήριξη των πολιτών, αποβάλλοντας όλοι μας τις κακές συνήθειες, ώστε να έρθει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα για όλους τους δημότες του Ξηρομέρου.

Ο Δήμος Ξηρομέρου θα πρέπει να σχεδιάσει στρατηγικά την διαχείριση των σκουπιδιών του και για πρώτη φορά να δώσει βάση στην ανακύκλωση και στην διαλογή στη πηγή, εφαρμόζοντας το τοπικό σχέδιο διαχείρισης.

Δουλειά, δουλειά, δουλειά..., για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Μικρό δείγμα από φωτογραφίες αρχείου 2015-2019, που μας έστελναν πολίτες από τον Μύτικα, για την κατάσταση στην αποκομιδή των σκουπιδιών στον Μύτικα.

Εμείς αποφεύγαμε πάντα να βάζουμε φωτογραφίες κάδων.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ