2023-03-20 20:50:40
Φωτογραφία για Δημοτική Παράταξη «ΟΛΟΙ για τη ΛΕΥΚΑΔΑ»  Εισήγησης 2ου Θέματος συνεδρίασης 20/3/2023
Εισήγησης 2ου Θέματος συνεδρίασης 20/3/2023

Προς : Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας

κ. Πρόεδρε,. Συνέχεια της από 14/3/2023 επιστολής μας για ένταξη στην ημερήσια διάταξη του θέματος «"Συζήτηση και λήψη απόφασης του Δ. Σ. Λευκάδας σχετικά με την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση του νερού" σας υποβάλλουμε την εισήγηση της Παράταξής μας.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, Συναδέλφισες και Συνάδελφοι, Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

την Τρίτη 21/3, αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του Υ.Π.ΕΝ. με το οποίο μεταφέρεται η διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων σε Ρυθμιστική Αρχή. Είναι λυπηρό την ώρα που όλη η χώρα πενθεί τους νεκρούς στα Τέμπη, η κυβέρνηση να βάζει στο στόχαστρο ξανά το νερό. Γιατί είναι γεγονός ότι αυτό το ν/σ είναι ουσιαστικά ο προάγγελος της ιδιωτικοποίησής του, καθώς υποβαθμίζει νομοθετικά τις ενεργειακές κοινότητες, στρέφεται εναντίον του φυσικού περιβάλλοντος και των περιοχών Natura2000, ενώ νομοθετεί πολλές εξυπηρετήσεις με φωτογραφικές διατάξεις.


Με την κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων και την ταυτόχρονη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, είναι φανερό ότι επιδιώκεται η δημιουργία «αγοράς» για τις υπηρεσίες ύδρευσης–αποχέτευσης. Έτσι και παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού κ. Σκρέκα να παραπλανήσει την κοινωνία με την αρωγή των γνωστών προθύμων αυτοδιοικητικών, είναι απόλυτα σίγουρο ότι το πολυνομοσχέδιο θα αλλάξει το σημερινό status όπου,

- το νερό είναι δημόσιο / κοινωνικό αγαθό,

- το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή και όχι εμπόρευμα,

- οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παρέχονται από φορείς κοινής ωφέλειας, με τρόπο μονοπωλιακό,

και θ’ ανοίξει τις κερκόπορτες για την ιδιωτικοποίησή του!

Η κυβέρνηση αγνοώντας αποφάσεις του ΣτΕ –που από το 2014 μέχρι πολύ πρόσφατα έχουν μπλοκάρει τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ– επιχειρεί με ένα σχεδόν αντισυνταγματικό ν/σ, να υλοποιήσει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η προβλεπόμενη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων που είναι ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης, συγκεντρώνει αρμοδιότητες του ΥΠ.ΕΝ. ή επιτροπών που καταργούνται (π.χ. Εθνική Επιτροπή Υδάτων) και θα μπορεί να σχεδιάζει και να προτείνει συγχωνεύσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ΠΥΥ) τους οποίους θα πιστοποιεί με βασικά κριτήρια:

α) Τον έλεγχο της οικονομικής τους βιωσιμότητας παρότι αυτοί θα παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

β) Το αν πετυχαίνουν την πλήρη ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, κριτήριο που είναι σίγουρο ότι θα τους αναγκάσει σε αυξήσεις στα αντίστοιχα τιμολόγια.

Όλα αυτά όταν στο πολυνομοσχέδιο –με ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης– είναι κάθετα αντίθετες περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες ύδρευσης- αποχέτευσης, η ΚΕΔΕ και η Ένωση των ΔΕΥΑ ενώ έχει καταδικαστεί από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων που μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί.

Εμείς ως πολίτες, ως δημοτικοί σύμβουλοι, ως Παράταξη «ΟΛΟΙ για τη ΛΕΥΚΑΔΑ»:

– Θεωρούμε ότι κεντρική προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι η υπεράσπιση του κοινωνικού δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και τελικά το περιβάλλον.

– Δηλώνουμε όχι απλά την κάθετη αντίθεσή μας στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, αλλά και την διάθεσή μας να αγωνιστούμε –όπως πράξαμε και στο παρελθόν– με την κοινωνία για να διασφαλίσουμε πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.

– Καταθέτουμε το παρακάτω ψήφισμα και καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, στα πλαίσια της ευθύνης μας απέναντι στην κοινωνία, να συνεισφέρουμε με τη στάση και την ψήφο μας στην υπεράσπιση των κοινών αγαθών, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο ν/σ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στο κατατεθέν νομοσχέδιο, που αφορά στην υπαγωγή των παρόχων υπηρεσιών ύδατος στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.). Νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός από τα σημαντικότερα δημόσια αγαθά.

Χωρίς καμία διαβούλευση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), επιχειρείται η ένταξη των Δ.Ε.Υ.Α., των Υπηρεσιών Ύδρευσης-Αποχέτευσης και των Συνδέσμων των Δήμων στην εποπτεία της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. Εκεί θα κοστολογείται και θα τιμολογείται το νερό με αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση και την διαχείρισή του με απόλυτα εμπορευματικά κριτήρια, μέσα από την ανταγωνιστική οικονομία και χωρίς κοινωνική μέριμνα για τους πολίτες.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

Α) Απόσυρση του νομοσχεδίου για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Β) Ουσιαστική στήριξη των Δ.Ε.Υ.Α., των Υπηρεσιών Ύδρευσης-Αποχέτευσης και των Συνδέσμων των Δήμων, που αντιμετωπίζουν εκτός της χρόνιας υποστελέχωσης και το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Υπερασπιζόμαστε τα κοινά αγαθά. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δικαίωμα και τα δικαιώματα δεν πωλούνται.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του νερού.

Λευκάδα, 18/3/23

Δημοτική Παράταξη «ΟΛΟΙ για τη ΛΕΥΚΑΔΑ»
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ