2023-03-23 10:37:48
Φωτογραφία για James Webb : αμμοθύελλα στον εξωπλανήτη VHS 1256b
Μία καταστροφική αμμοθύελλα σε έναν μακρινό κόσμο, έναν πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, χάρη στις αξιοσημείωτες δυνατότητες του τηλεσκοπίου James Webb (JWST) .

Η τεράστια αμμοθύελλα εντοπίστηκε στον εξωπλανήτη VHS 1256b, που απέχει περίπου 40 έτη φωτός από τη Γη. Τα σωματίδια σκόνης αποτελούνται πυριτικά άλατα: είναι μικροί κόκκοι από πυρίτιο και οξυγόνο, που αποτελούν τη βάση των περισσότερων ορυκτών.

Η εξωγήινη καταιγίδα που εντόπισε το James Webb δεν θυμίζει τις αμμοθύελλες που συναντά κανείς σε άνυδρες, ερημικές περιοχές της γης και μοιάζει περισσότερο με μία «βραχώδη» ομίχλη.

«Θυμίζουν κόκκους άμμου, αλλά πολύ πιο λεπτούς. Κόκκοι πυριτίου στο μέγεθος σωματιδίων καπνού», εξήγησε η καθηγήτρια Beth Biller από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Εδιμβούργου, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο πλανήτης VHS 1256b είναι ένα καυτό, νεαρό ουράνιο αντικείμενο. Η θερμοκρασία στην κορυφή των νεφών είναι μάλλον παρόμοια με τη θερμοκρασία που έχει η φλόγα ενός κεριού», δήλωσε στο BBC News.


Ο εξωπλανήτης VHS 1256b είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά από το τηλεσκόπιο Vista που αναπτύχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Χιλή το 2015. Είναι ένας «σούπερ-Δίας», δηλαδή ένας πλανήτης παρόμοιος με τον γίγαντα αερίων στο δικό μας ηλιακό σύστημα, αλλά πολύ μεγαλύτερος, με 12 έως 18 φορές μεγαλύτερη μάζα.

Περιφέρεται γύρω ένα ζεύγος αστέρων σε μεγάλη απόσταση – περίπου τετραπλάσια από την ακτίνα περιφοράς του Πλούτωνα γύρω από τον Ήλιο. Xρειάζεται περίπου 10.000 χρόνια για μία πλήρη περιφορά

Προηγούμενες παρατηρήσεις του VHS 1256b κατέδειξαν ότι έχει κόκκινη όψη, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να αιωρείται σκόνη στην ατμόσφαιρά του. «Είναι συναρπαστικό γιατί δείχνει πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα σύννεφα σε έναν άλλο πλανήτη από τα νέφη υδρατμών στη Γη», δήλωσε η καθηγήτρια Biller.

Πηγή: BBC
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ