2023-03-24 07:57:23
Φωτογραφία για Βραβεία Abel και Alan M. Turing
Συντάκτης: Γιώργος Καρουζάκης Θαλής+ Φίλοι

Τα Μαθηματικά και η Επιστήμη των Υπολογιστών είχαν την τιμητική τους χθες, καθώς ανακοινώθηκαν οι νικητές δύο κορυφαίων επιστημονικών βραβείων. Ο Αργεντινοαμερικανός μαθηματικός Luis Α. Caffarelli, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Abel, για την πρωτοποριακή συμβολή του στο πεδίο των μερικών διαφορικών εξισώσεων. Ο Αμερικανός επιστήμονας της πληροφορικής, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και συνεργάτης του ΜΙΤ, Robert Melancton Metcalfe ανακηρύχθηκε νικητής του βραβείου Alan M. Turing για το καινοτόμο έργο του στην ανάπτυξη του Ethernet, της τεχνολογίας που άλλαξε τον τρόπο σύνδεσης και επικοινωνίας των υπολογιστών.

Τα Βραβεία Abel και Alan M. Turing είναι τα σημαντικότερα βραβεία στους αντίστοιχους τομείς. Το Abel, που συχνά αναφέρεται ως το «Νόμπελ των Μαθηματικών», απονέμεται κάθε χρόνο από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων σε αναγνωρισμένους μαθηματικούς με σπουδαία συνεισφορά στην επιστήμη τους
. Η διάκριση Alan M. Turing, (που επίσης θεωρείται το «Βραβείο Νόμπελ της Πληροφορικής» ) είναι ετήσια και απονέμεται από την Association for Computing Machinery (ACM) σε επιστήμονες της Πληροφορικής που έχουν συνεισφέρει διαχρονικά στην ανάπτυξη του τομέα τους. Οι δύο ύψιστες διακρίσεις συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Luis A. Caffarelli«Λίγοι εν ζωή μαθηματικοί έχουν συμβάλει σε τέτοιον βαθμό στην κατανόηση των μερικών διαφορικών εξισώσεων όσο ο Αργεντινοαμερικανός Luis Α. Caffarelli», επισημαίνουν οι συνάδελφοί του. Και τονίζουν ότι «μεγάλο μέρος του έργου του αφορά τα προβλήματα ελεύθερων ορίων, που σχετίζονται με το λιώσιμο του πάγου στο νερό ή τη ροή του νερού σε πορώδη μέσα». Ο Caffarelli βρήκε εξαιρετικές λύσεις σε ανάλογα προβλήματα με εφαρμογές που σχετίζονται με τις διεπαφές στερεού-υγρού, τις ροές πίδακα και σπηλαίωσης, τις ροές αερίων και υγρών σε πορώδη μέσα, καθώς και με τα χρηματοοικονομικά μαθηματικά.

Robert Melancton MetcalfeΟ Robert Metcalfe τιμάται με το βραβείο Alan M.Turing για την εφεύρεση, την τυποποίηση και την εμπορική διάθεση του Ethernet. «Το έργο του έχει επηρεάσει βαθιά την επιστήμη των υπολογιστών», τονίζει η Daniela Rus, καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών στο MIT. Και καταλήγει: «Η εφεύρεση του Ethernet, επέτρεψε την απρόσκοπτη επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών, ανοίγοντας τον δρόμο για αμέτρητες εφαρμογές που έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μεταμόρφωσε τη σύγχρονη τεχνολογία, τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε, ανταλλάσσουμε πληροφορίες και επικοινωνούμε στο Διαδίκτυο».

Περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία, εδώ και εδώ
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ