2023-03-25 16:29:53
Φωτογραφία για Τα σαρακοστιανά του Μοναχού Επιφάνιου: 20 νηστίσιμες συνταγές
Μια μοναδική συλλογή νηστίσιμων αγιορείτικων συνταγών για τη Μεγάλη Σαρακοστή, από τον μακαριστό Μοναχό Επιφάνιο.

Ο πατήρ Επιφάνιος ήταν σπουδαίος μάγειρας. Τον αποκαλούσαν «αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους» λόγω του ταλέντου του αυτού που φάνηκε από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Άγιο Όρος, το 1973, αμέσως μετά το λύκειο. Αρχικά βρέθηκε στη Μονή Αγίου Παύλου κι εκεί ανέλαβε κάποια στιγμή το διακόνημα της κουζίνας.

Παρά το ότι δεν συνηθίζεται, καθώς στις Μονές τα διακονήματα αλλάζουν κάθε χρόνο προκειμένου οι μοναχοί να αποκτούν σφαιρική εμπειρία των εργασιών σε ένα κοινόβιο, εκείνος έμεινε στο πόστο αυτό για οχτώ χρόνια. Του άρεσε η μαγειρική και «απ’ ό,τι φαίνεται, άρεσε και σε αυτούς που έτρωγαν», μας είχε πει. «Έκτοτε, και άλλη δουλειά να είχα, σε γιορτές και πανηγύρια με φώναζαν να μαγειρέψω».

Τα πανηγύρια στο Άγιο Όρος είναι πολυπληθή και πολλές φορές χρειαζόταν να φτιάξει φαγητό για πάνω από 1.000 άτομα, όπως στην πανήγυρη των Ιβήρων, που διαρκεί τρεις μέρες
. Χρειαζόταν να κουμαντάρει τεράστιες ποσότητες υλικών. 2 τόνους ψάρια, 800 κιλά χταπόδια, 50 κιλά μακαρόνια! «Για να τα βγάλεις πέρα -έλεγε-, δεν αρκεί να έχεις γνώσεις μαγειρικής. Πιο πολύ πρέπει να είσαι διοικητής, να διευθύνεις 20 ανθρώπους – ένας να σου κάνει λάθος, σου έχει καταστρέψει το φαγητό». Να λοιπόν γιατί τον αποκαλούσαν «αρχιμάγειρα».

Το 1992 που ανέλαβε τον Μυλοπόταμο, με πολλή προσπάθεια και αγώνα, κατάφερε σιγά σιγά να φτιάξουν το δικό τους κρασί. Το 1993 φύτεψαν το πρώτο αμπέλι και το 1996 έχτισαν το οινοποιείο της Μονής. Ο ίδιος είχε εκδώσει βιβλίο για την Αγιορείτικη κουζίνα, τη «Μαγειρική του Αγίου Όρους» (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2008) που έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες.

Αυτά τα 20 φαγητά του μοναχού Επιφάνιου πιστεύουμε ότι θα δώσουν πλούτο και γεύση στο τραπέζι σας, είτε νηστεύετε είτε όχι. Είναι φαγητά που ξαφνιάζουν με τη λιτότητα και την απαράμιλλη νοστιμιά τους, συνταγές που αν και νηστήσιμες, τις απολαμβάνουμε σχεδόν όλο τον χρόνο.

Δείτε εδώ 20 αγιορείτικες συνταγές του πατέρα Επιφάνιου:

Πατάτες γιαχνί με κανέλα, δάφνη και ξερή ρίγανη από το Άγιο Όρος

Μπαρμπουνοφάσουλα με πελτέ και φρέσκο δυόσμο

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι από το Άγιο Όρος

Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα

Γαρίδες με μανέστρα από το Άγιο Όρος

Αστακομακαρονάδα αγιορείτικη

Χταπόδι κρασάτο και ξιδάτο από το Άγιο Όρος

Αστακός με μάραθο αγιορείτικος

Χταπόδι με πατάτες

Το πιλάφι με θαλασσινά του μοναχού Επιφάνιου

Καλαμάρια τηγανητά από το Άγιο Όρος

Πιλάφι με μύδια αγιορείτικο

Σουβλάκι θαλασσινών από το Άγιο Όρος

Καλαμάρια στον φούρνο αγιορείτικα

Γίγαντες στον φούρνο από το Άγιο Όρος

Ταχινόσουπα με ρύζι από το Άγιο Όρος

Βακαλάος παστός αγιορείτικος, με πατάτες και άσπρη σάλτσα

Λαχανόρυζο κοκκινιστό και ελαφρώς λεμονάτο

Σουπιές γιαχνί με άγρια χόρτα

Πράσα με σέλινα και λεμόνι στον ταβά
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ