2023-03-26 09:10:43
Φωτογραφία για Η  εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας



Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε η Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας......

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε την φράση: «μὴ φοβοῦ, Μαριάμ, εὗρες γὰρ χάριν παρὰ τῷ Θεῷ». Η Παναγία μας ξεπέρασε τον αρχικό φόβο της, τους δισταγμούς και τις ανησυχίες της, όταν την επεσκίασε η χάρη του Θεού. Ο άνθρωπος ξεπερνά τον φόβο του και γίνεται ικανός και μεγάλος, όταν στηριχθεί στη χάρη, τη δύναμη και το έλεος του Θεού. Κάθε φορά που ο άνθρωπος αντιμετωπίζει αδιέξοδα στην ζωή του μπορεί να επικαλεστεί τη βοήθεια και το έλεος του Θεού και τότε τον φόβο του θα τον αντικαταστήσει με την πίστη.

Αυτό το «μὴ φοβοῦ» άκουσαν και οι Αγωνιστές του 1821 και ξεκίνησαν την Επανάσταση, η οποία από την αρχή της ήταν καταδικασμένη από όλες της Μεγάλες Δυνάμεις και από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό το «μὴ φοβοῦ» άκουσαν οι ήρωες και οι πρωτεργάτες του Αγώνα του ’21 και δεν δείλιασαν μπροστά σε έναν πανίσχυρο στρατό και μια απολυταρχική έκφραση εξουσίας, γιατί γνώριζαν, ότιεπιτελούσαν έργο άγιο και ιερό.

Αυτή την αρχαγγελική φωνή ας κρατήσουμε και εμείς και ας είμαστε βέβαιοι ότι ο φόβος μπορεί να αντικατασταθεί από την τόλμη, όταν ο Θεός είναι μαζί μας, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Ακολούθησε η πανηγυρική Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25 ης Μαρτίου 1821, παρουσία του Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, κ. Γεωργίου

Σταμάτη, Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του Δημάρχου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνου Λύρου,του Αντιπεριφερειάρχου κ. Λάμπρου Δημητρογιάννη, του Διοικητή του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, του Αστυνομικού Διευθυντή Αιτωλίας, του Διοικητή Π.Υ.

Νομού Αιτωλοακαρνανίας, του Διοικητή Π.Υ. Μεσολογγίου και πολλών εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των

Εξοδιτών και οι εκπρόσωποι των αρχών κατέθεσαν στεφάνι. Κατόπιν από την εξέδρα των επισήμων παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Το απόγευμα της παραμονής, Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεοχωρίου και έψαλλε την Δ’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, σύμφωνα με την τάξη της ημέρας.

Κατά το κήρυγμά του υπογράμμισε, ότι μέσα στο κλίμα της Τεσσαρακοστής η αγία μας Εκκλησία, μας καλεί να εορτάσουμε την μεγαλύτερη των Θεομητορικών εορτών, την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και μας απευθύνει προσκλητήριο ανεκλαλήτου χαράς.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αρχαγγέλου και στον διάλογο με την Παναγία είπε, ότι είναι εκπληκτικό ο Θεός να ξεκινά έναν διάλογο και να τον ολοκληρώνει ο άνθρωπος με την κατάθεση της προσωπικής του υπακοής. Η Παναγία μας είναι η Κεχαριτωμένη Κόρη της Ναζαρέτ, η οποία με την υψοποιό ταπείνωσή της, την καθαρότητα και τη σιωπή της έγινε η Χώρα του Αχωρήτου, η Μητέρα τού Θεού και η μητέρα ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους.

Ταυτόχρονα όμως χαίρεται και ολάκερη η πατρίδα μας και ολόκληρο το γένος των Ελλήνων, γιατί τιμούμε την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως και ακούμε νοερά να σαλπίζουν οι σάλπιγγες του αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδος. Το φως του ’21 κατήργησε το σκοτάδι της σκλαβιάς και έχουμε χρέος ιερό να αναλογιστούμε την θυσία των προγόνων μας, που πότισαν με το αίμα τους την ελληνική γη. «Αν είμαστε ελεύθεροι πνευματικά το οφείλουμε στην υπακοή της Παναγίας μας και αν είμαστε ελεύθεροι εθνικά το οφείλουμε στο φρόνημα των προγόνων μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας, ότι οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε το πρότυπο της ανδρείας, της γενναιότητας και της θυσίας και εμείς εδώ στο ηρωικό και ένδοξο Μεσολόγγι έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί το Μεσολόγγι είναι ο σημαιοφόρος αυτής της εθνικής πανηγύρεως, αφού εδώ γράφθηκε η ηρωικότερη σελίδα της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας χειροθέτησε πνευματικό τον Εφημέριο του Ναού, αρχιμ. Αμφιλόχιο Μεταξούλη.

Μεταξύ του πλήθους των Χριστιανών που συμμετείχαν στην Ακολουθία του Εσπερινού ήταν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, Αντιδήμαρχοι, Πολιτευτές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τον Εσπερινό στον ακόλουθο σύνδεσμο



https://photos.app.goo.gl/od1nQ914LhpG71Dm7

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία και την παρέλαση

στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/kxUSsV8V5FgvfTKd7



Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως


ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ