2023-03-26 21:09:00
Φωτογραφία για Ανοιξιάτικοι πανσέδες.  Όλου του κόσμου τα χρώματα σε γλάστρες και παρτέρια
Οι πανσέδες είναι από τα πιο πρώϊμα ανοιξιάτικα λουλούδια αφού η ανθοφορία τους αρχίζει με το τέλος το χειμώνα  και τοποθετημένοι σε δοχεία φύτευσης ή απευθείας στο έδαφος "φωτίζουν" κάθε σημείο που θα τοποθετηθούν και δημιουργούν έντονη ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.  

Photo:depositphotos.com

Η καλλωπιστική αξία τους οφείλεται τόσο στον σχηματισμό των βελούδινης υφής λουλουδιών όσο κυρίως στα χρώματά τους σε όλους τους τόνους μωβ, κίτρινου, μπορντώ, πορτοκαλί, ροζ και μπλε.

Το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 20-30cm με περίπου ίδια παράπλευρη ανάπτυξη, ενώ το πυκνό φύλλωμα επίσης συμβάλλει στην γενική εικόνα των φυτών, ειδικά σε μαζικές φυτεύσεις. 

Τα λουλούδια των πιο συνηθισμένων ποικιλιών αποτελούνται από πέντε, μικρά ή μεγαλύτερα, πέταλα που ενώνονται σε ένα πιο σκούρο σημείο στο κέντρο και οι συνδυασμοί των αποχρώσεων είναι πολύ εντυπωσιακοί ειδικά στις δίχρωμες ή και τρίχρωμες ποικιλίες. 


Οι ανοιξιάτικοι πανσέδες ανήκουν στα πιο "ευέλικτα" ετήσια ανθοφόρα κατάλληλα για κάθε είδους μικρό ή μεγαλύτερο δοχείο φύτευσης όπωςκαι σε  κρεμαστές γλάστρες - καλάθια  σε κήπους και μπαλκόνια αλλά και για την δημιουργία μιας εντυπωσιακά πολύχρωμης εικόνας αν φυτευτούν μαζικά σε ελεύθερα παρτέρια και μπορντούρες κήπου.

Παρά την "ντελικάτη" όψη τους είναι ανθεκτικά φυτά που δεν απαιτούν ιδιαίτερες φροντίδες.  

Χώμα: Χρησιμοποιείστε ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγγιση

Θέση: Προτιμούν τα ημισκιερά σημεία, προστατευμένα από το έντονο μεσημεριανό ήλιο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως θα πρέπει να δέχονται αρκετό φως τις υπόλοιπες ώρες διαφορετικά η ανθοφορία τους είναι μειωμένη.

Πότισμα: Οι πανσέδες αγαπούν την σχετική υγρασία και θα πρέπει να ποτίζονται τακτικά, αμέσως μόλις το χώμα τους αρχίζει να στεγνώνει. Τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριου χρειάζονται ακόμη και καθημερινό πότισμα με το νερό να κατευθύνεται αποκλειστικά στο χώμα χωρίς να βρέχεται το φύλλωμα και τα λουλούδια. 

Το χώμα να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση, ώστε να αποφευχθεί το σάπισμα των ριζών. 

Λίπανση: Ένα υγρό ενισχυτικό για ανθοφόρα καλλωπιστικά στην διάρκεια της άνοιξης, κάθε 20-30 ημέρες, ενισχύει την ανθοφορία τους.

Παράσιτα: Οι πανσέδες είναι γενικά ανθεκτικοί στα περισσότερα παράσιτα και ασθένειες και κινδυνεύουν κυρίως από τα σαλιγκάρια.

Αν παρατηρήσετε τρύπες στο φύλλωμα καλύψτε το χώμα τους με στάχτη ή χρησιμοποιείστε ένα ειδικό απωθητικό σαλιγκαριών σε κόκκους.

Πολλαπλασιασμός: Οι πανσέδες πολλαπλασιάζονται με σπόρους που διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων, ενώ ήδη απο τον Μάρτιο θα τους βρείτε σε όλα τα φυτώρια επίσης σε ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων για να προσθέσετε έντονο ανοιξιάτικο χρώμα σε κήπους και μπαλκόνια
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ