2023-03-27 08:24:20
Φωτογραφία για Ποιοτικό άλμα του ελληνικού επιχειρείν – Πρωταθλήτριες στην ανάπτυξη οι εταιρείες τεχνολογίας

 



Υψηλές πτήσεις σημείωσε το ελληνικό επιχειρείν το 2022, με τις πωλήσεις μάλιστα να είναι εξαιρετικά ενισχυμένες σε όλους τους κλάδους. Εύλογα και εύκολα θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού που χαρακτήρισε (και) την ελληνική οικονομία τη χρονιά που πέρασε.



Πέρα από τη γενική εικόνα που δείχνει αύξηση των ονομαστικών πωλήσεων κατά 31% το 2022 σε σύγκριση με την τελευταία χρονιά προ πανδημίας, το 2019, υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία αναδεικνύει σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας:

πρώτον, ότι η αύξηση των αποπληθωρισμένων πωλήσεων είναι επίσης υψηλή, 11% συνολικά, καιδεύτερον ότι την υψηλότερη αύξηση ονομαστική και κυρίως σε αποπληθωρισμένους όρους σημείωσαν κλάδοι που δεν σχετίζονται άμεσα με την τελική κατανάλωση, όπως η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και οι κατασκευές.

Παράλληλα, εμφανής ήταν η ενίσχυση της δυναμικής στη διάρκεια του έτους, με το δ΄ τρίμηνο να σημειώνει αποπληθωρισμένες πωλήσεις 15% υψηλότερες του 2019, καταγράφοντας την 3η υψηλότερη άνοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (τόσο έναντι του 2019 όσο και έναντι προηγούμενου τριμήνου). Η επιτάχυνση αυτή ήταν συμβατή με την πορεία του επιχειρηματικού ΑΕΠ, ενώ παράλληλα συνεχής βελτίωση σημειώθηκε σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας και επενδυτικής δραστηριότητας.



Ρευστότητα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναζητούν οι μικρομεσαίες εταιρείες

Ειδικότερα, ο κλάδος των κατασκευών σημείωσε αύξηση αποπληθωρισμένων πωλήσεων 40% κατά το δ΄ τρίμηνο 2022 (έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019), με την κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα να επιτυγχάνει την κορυφαία επίδοση στην Ε.Ε. Ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης πραγματικών πωλήσεων στο ελληνικό επιχειρείν και συγκεκριμένα κατά 47% στο δ΄ τρίμηνο του 2022 έναντι του δ΄ τριμήνου του 2019. Αν μη τι άλλο, η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας επιδεικνύει αυξημένη εξωστρέφεια και πρώτα σημάδια τάσεων σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με οδηγό τον κλάδο της πληροφορικής, ο τομέας ICT (τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών) ανεβάζει τις αποπληθωρισμένες πωλήσεις του κατά 40% το δ΄ τρίμηνο 2022 (έναντι του 2019).

Από τη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας προκύπτει ένα άλλο ελπιδοφόρο στοιχείο: η δυναμική των παραπάνω κλάδων δεν περιορίζεται στο στενό αντικείμενό τους, αλλά διαχέεται και στους συναφείς κλάδους. Ετσι, για παράδειγμα, πέρα από τους υποκλάδους των κατασκευών (υποδομές, κτίρια, ειδικές κατασκευές), πλέον στους υψηλής ανάπτυξης κλάδους έχει ενταχθεί το σύνολο σχεδόν των υποστηρικτικών στις κατασκευές δραστηριοτήτων (όπως αρχιτέκτονες, μέταλλα, ορυκτά).

Μερίδια στον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα κερδίζουν και οι δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης.

Επιπλέον, πέρα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώνουν οι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, δηλαδή η φαρμακοβιομηχανία, η βιομηχανία μηχανημάτων και ηλεκτρονικών, οι δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης ξεκινούν να κερδίζουν μερίδια στον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα. Αλλο δείγμα γραφής αποτελεί το γεγονός ότι από κλάδους πληροφορικής μέχρι συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να αυξάνουν τη ζήτησή τους για υπηρεσίες αναβάθμισης της λειτουργίας τους.



Ανάπτυξη, αν και μικρότερη σε αποπληθωρισμένους όρους, κατέγραψαν οι λεγόμενοι παραδοσιακοί κλάδοι της ελληνικής μεταποίησης, όπως η βιομηχανία τροφίμων. Αν και δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τη δυναμική των ταχέως αναπτυσσόμενων κλάδων του ελληνικού επιχειρείν, ξεπερνούν με άνεση τα επίπεδα δραστηριότητας του 2019 (σε αποπληθωρισμένους όρους).



Αρθρο του Μ. Βερέμη στην «Κ»: Σύνδεση βιομηχανίας, startups με Innovative Greeks

Τo εμπόριο

Ο μεγαλύτερος κλάδος του ελληνικού επιχειρείν, το εμπόριο, αν και δεν εντυπωσιάζει με την επίδοσή του, κατάφερε να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα (σε αποπληθωρισμένους όρους), επιβεβαιώνοντας έτσι την επιστροφή στην κανονικότητα της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου αύξησε τις πωλήσεις του κατά 4% το δ΄ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2019 (38% ήταν η αύξηση των ονομαστικών πωλήσεων), ενώ οι πραγματικές πωλήσεις του λιανικού εμπορίου ενισχύθηκαν κατά 8%, με την αύξηση των ονομαστικών πωλήσεων να είναι της τάξης του 19%.

Αύξηση πωλήσεων κατά 12,1%, στα 382 δισ., «βλέπει» φέτος η ΕΤΕ

Θετικές παραμένουν οι προοπτικές για το ελληνικό επιχειρείν και το 2023 με τα πρώτα σημάδια να είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, καθώς καταγράφηκε άνοδος των αποπληθωρισμένων πωλήσεων κατά 15% τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, με τις κατασκευές και τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας να παραμένουν βασικά στηρίγματα ανάπτυξης, συνεπικουρούμενα από τους εξωστρεφείς κλάδους υπηρεσιών (τουρισμός και μεταφορές).

Οι αποπληθωρισμένες πωλήσεις της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας προβλέπεται ότι θα αυξηθούν φέτος κατά 59%. Φωτ. REUTERS

Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι στο σύνολο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις από όλους τους κλάδους θα ενισχυθούν κατά 7,2% με την αύξηση των ονομαστικών πωλήσεων να εκτιμάται σε 12,1% και να διαμορφώνονται το 2023 στα 382 δισ. ευρώ από 341 δισ. ευρώ το 2022. 

Ειδικότερα, καθώς οι πρώτοι μήνες της χρονιάς διατηρούν ακόμα δυναμική επαναφοράς μετά την πανδημία, οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να ακολουθήσουν θετική, αλλά επιβραδυνόμενη πορεία στη διάρκεια της χρονιάς, ξεπερνώντας ωστόσο τα επίπεδα του 2019 κατά 18%-19% σε όλα τα τρίμηνα του 2023.

Η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας εκτιμάται ότι το 2023 θα σημειώσει αύξηση των πραγματικών πωλήσεων κατά 59%, οι κατασκευές 27%, ο κλάδος ΤΠΕ 14%, οι μεταφορές 11%, ο τουρισμός 8%, οι λοιπές υπηρεσίες 7%, η λοιπή βιομηχανία 5% και το εμπόριο αύξηση των πραγματικών πωλήσεων κατά 2%.

Θετική είναι η εκτίμηση και για το 2024 με τις πραγματικές πωλήσεις να αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 4,4% (ονομαστική αύξηση 7,1%) και να διαμορφώνονται την επόμενη χρονιά σε 410 δισ. ευρώ.

Η κλαδική δομή του ελληνικού επιχειρείν εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την πορεία σταδιακής σύγκλισης με την Ε.Ε., εκτίμηση που η μελέτη της ΕΤΕ στηρίζει στις εξής παραδοχές: πρώτον, δεδομένου ότι οι επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες) αναμένεται να είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας το 2023, κατασκευές και πληροφορική θα λειτουργήσουν σε συνθήκες υψηλής ζήτησης. Δεύτερον, η εξωστρέφεια της Ελλάδας θα ενισχυθεί περαιτέρω κυρίως όσον αφορά τις υπηρεσίες (τουρισμός και μεταφορές) και δευτερευόντως όσον αφορά τα αγαθά (ευνοώντας κυρίως τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας).

Πάντως υπάρχουν τρία στοιχεία που αναμένεται να καθορίσουν σημαντικά τις εξελίξεις στο ελληνικό επιχειρείν γενικότερα και στις πωλήσεις ειδικότερα. Από τη μία υπάρχουν θετικές ενδείξεις για την τουριστική περίοδο, αλλά από την άλλη αυξημένη αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις. Το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά με το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, όποτε και αν διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, να είναι εξαιρετικά αδύναμο. Δεύτερον, αν και υπάρχει ήδη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, οι τιμές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από την προ του 2022 περίοδο. Ο συνδυασμός των παραπάνω, δηλαδή πληθωρισμός και πολιτική αβεβαιότητα, θα επηρεάσουν ενδεχομένως αρνητικά τη ζήτηση.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ