2023-03-28 18:57:49
Φωτογραφία για Hypertufa. Το DIY υλικό για ξεχωριστές και οικονομικές κατασκευές εξωτερικών χώρων
Η ονομασία hypertufa προέρχεται από το hyper=τεχνητό/απομίμηση και tufa=είδος ασβεστολιθικών πετρωμάτων) και πρόκειται για ένα είδος τεχνητής πέτρας που χρησιμοποιείται στην κατασκευή κάθε είδους διακοσμητικών αντικειμένων εξωτερικού χώρου όπως γλάστρες, ζαρντινιέρες, γλυπτά, γούρνες, συντριβάνια κλπ. 

Το πιο δημοφιλές είδος αντικειμένου για DIY - Κατασκευές από hypertufa είναι οι γλάστρες ή κασπώ με πέτρινη όψη και υφή, που μπορούν να δημιουργηθούν σε κάθε σχήμα και μέγεθος και είναι από τα ιδιαίτερα στοιχεία για κήπους, αυλές και μπαλκόνια. 

Το συγκεκριμένο υλικό παρασκευάζεται με την ανάμειξη αδρανών υλικών όπως τύρφη και περλίτης με σκόνη τσιμέντου και νερό.

Ο πολτός που δημιουργείται μπορεί να διαμορφωθεί σε κάθε σχηματισμό και το μείγμα όταν στεγνώσει και σκληρύνει παράγει ένα πορώδες υλικό πιο ελαφρύ από το τσιμέντο που εμφανιακά προσομοιάζει του τεχνητού πωρόλιθου.   


Για να κατασκευάσετε γλάστρες - ζαρτνινιέρες από hypertufa θα χρειαστείτε τα βασικά υλικά δημιουργίας του υλικού:

-  Τσιμέντο Portland 

(σκόνη τσιμέντου διαθέσιμη στα καταστήματα με οικοδομικά υλικά)

-  Tύρφη 

-  Περλίτη

((βελτιωτικά χώματος που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κηπουρική και θα τα βρείτε σε φυτώρια)

- Ίνες πολυπροπυλενίου

(ενισχυτικό για κονιάματα διαθέσιμο στα καταστήματα οικοδομικών υλικών)

και επιπρόσθετα:

- Καλούπια, ανάλογα με το επιθυμητό σχήμα της κατασκευής 

πχ κουβάδες, γλάστρες, χαρτόκουτα κλπ

- Λάδι σε σπρέϊ ή βαζελίνη

- Νάϋλον ή πλαστικές σακούλες 

- Γάντια 

- Δοχείο ανάμειξης 

1 Αναμείξτε 1 μέρος τσιμέντου, 1 μέρος τύρφης, 1 μέρος περλίτη και 1-2 κουταλιές της σούπας ίνες πολυπροπυλενίου.

(Αυτή είναι η βασική αναλογία όποιου είδους "μεζούρα" και αν χρησιμοποιήσετε για τα τρία πρώτα υλικά, είτε πχ ένα κύπελο για μικρές κατασκευές, έως έναν κουβά για μεγάλες ζαρντινιέρες

Προσθέστε νερό και ανακατέψτε έως να δημιουργηθεί μια εύπλαστη αλλά αρκετά υγρή λάσπη. Το νερό θα πρέπει να προστίθεται σταδιακά ώστε το μείγμα να μην προκύψει ιδιαίτερα υγρό οπότε θα πρέπει να συμπληρωθεί με πρόσθετα από τα ξηρά υλικά. 

Το μείγμα θα έχει φτάσει στην επιθυμητή ρευστότητα όταν μπορείτε να το κρατήσετε στο χέρι σας χωρίς να διαλύεται και "στίβοντάς" το ρέει ελάχιστη ποσότητα νερού. 

2 Ψεκάστε με λάδι ή αλείψτε με βαζελίνη το εσωτερικό μέρος του καλουπιού και τοποθετείστε μείγμα στην βάση του, σε ύψος περίπου 2-3cm, πιέζοντας ώστε να μην υπάρχουν κενά σημεία.  

Τοποθετείστε ένα μικρότερο σκεύος-καλούπι στο κέντρο και γεμίστε με το μείγμα το κενό ανάμεσά τους που θα πρέπει να έχει αντίστοιχο πάχος τουλάχιστον 2-3 cm.

Το  μείγμα θα πρέπει να τοποθετείται σταδιακά και να πιέζεται ώστε να γεμίζει πλήρως όλα τα κενά σημεία.  

Χτυπήστε εξωτερικά το καλούπι, πιέστε και πάλι το μείγμα  και συμπληρώστε ακόμη λίγο  έως να φτάσει ελάχιστα κάτω από το χείλος του καλουπιού.

Τυλίξτε την κατασκευή με νάϋλον ή μια σακούλα και τοποθετείστε την σε σκιερό σημείο για 24 ώρες 

3  Αφαιρέστε την κατασκευή από το καλούπι και με συρμοτόβουρτσα ή χοντρό γυαλόχαρτο λειάνετε τυχόν τραχιά σημεία ή δημιουργείστε υφή - ανοιμοιομορφίες με ένα αιχμηρό αντικείμενο.

Σε αυτό το στάδιο η κατασκευή έχει σκληρύνει αρκετά ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί με αυτόν τον τρόπο αλλά δεν έχει στεγνώσει πλήρως. 

Ξανατυλίξτε την σε σακούλα και τοποθετείστε σε σκιερό μέρος για 3-4 εβδομάδες.

Μετά το τελικό στάδιο σκλήρυνσης μπορείτε και να την βάψετε με πατίνες, τεχνοτροπίες κλπ δίνοντας εντονότερα παλαιωμένη όψη.

Tips:

- Αν πρόκειται για κατασκευή που θα χρησιμοποιηθεί για απευθείας φύτευση και όχι τοποθέτηση γλάστρας θα πρέπει στο αρχικό στάδιο, με ένα αντικείμενο κατάλληλης διαμέτρου, να ανοιχτούν τρύπες αποστράγγισης.  

- Η γενική διαδικασία κατασκευής αντικειμένων από  hypertufa είναι πανομοιότυπη με αυτή των DIY τσιμεντένιων κατασκευών, με εξαίρεση τον χρόνο που χρειάζεται η hypertufa για να σκληρύνει πλήρως. 

 

- Το διάστημα των εβδομάδων που η κατασκευή παραμένει κλεισμένη στο ναϋλον για να στεγνώσει πλήρως περιστασιακά δημιουργείται στο εσωτερικό υγρασία, που συμβάλλει στην σταδιακή και αργή "ωρίμανση" και σκλήρυνση του υλικού.

Αντίθετα αν αφήσετε την κατασκευή εκτεθειμένη στον αέρα και στον ήλιο η διαδικασία αυτή επιταχύνεται παραπάνω από όσο πρέπει, με αποτέλεσμα οι κατασκευές να είναι στην πορεία του χρόνου ιδιαίτερα ευαίσθητες σε σπάσιμο και φθορές. 

- Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σκλήρυνσης το βάρος κάθε κατασκευής είναι αρκετά μικρότερο από όσο αρχικά ενώ σημαντικές διαφοροποιήσεις παρουσιάζει σταδιακά και το χρώμα, που όσο η κατασκευή στεγνώνει τόσο πιο ανοιχτόχρωμο γίνεται. 

Η τελική απόχρωση ενός αντικειμένου από hypertufa μπορεί να διαφοροποιηθεί και ανάλογα με το αν θα χρησιμοποιηθεί σκόνη γκρι ή λευκού τσιμέντου. 

- Το συγκεκριμένο υλικό, σε αντίθεση με το τσιμέντο, δεν είναι ρευστό στο αρχικό στάδιο κατασκευής τους έτσι αντικειμένα από hypertufa μπορούν να δημιουργηθούν και με την χρήση ενός μόνου καλουπιού-οδηγού μέσα στο οποίο θα τοποθετηθεί ή γύρω από το οποίο θα "χτιστεί" το μείγμα.  

- Για την δημιουργία υφής-σχεδίων στην επιφάνεια τέτοιων κατασκευών μπορούν να νατοποθετηθούν περιμετρικά στο καλούπι και πριν την τοποθέτηση του μείγματος υλικά όπως τσαλακωμένες πλαστικές σακούλες, πλαστικά φύλλα συσκευασίες bubble, λινάτσα, μεγάλα φύλλα με ανάγλυφα σχέδια, συρματόπλεγμα και κάθε είδους λεπτό υλικό το σχέδιο του οποίου με την πίεση του μείγματος αποτυπώνεται στην εξωτερική πλευρά της κατασκευής. Οι πλαστικές γλάστρες με ανάγλυφα σχέδια και στο εσωτερικό μέρος τους είναι το πιο πρακτικό καλούπι για την δημιουργία κατασκευών με έντονη υφή - μοτίβα στην εξωτερική τους όψη.  

- Εκτός των διαφόρων έτοιμων δοχείων καλούπια στο επιθυμητό μέγεθος και σχήμα μπορούν και να κατασκευαστούν από κόντρα πλακέ ή αφρολέξ, τα οποία πριν την χρήση τους θα πρέπει απλά να στεγανοποιηθούν πλήρως με την κατάλληλη ταινία ώστε το μείγμα να μην τρέξει από κανένα σημείο

- Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και την χρήση ανάλογων καλουπιών μπορούν ασφαλώς να δημιουργηθούν και άλλου είδους διακοσμητικά αντικείμενα κήπου, με πολύ μικρό κόστος σε σχέση με αντίστοιχου μεγέθους έτοιμα πέτρινα διακοσμητικά τοίχου ενώ και η διαδικασία κατασκευής τους δεν παρουσιάζει κάποια ανυπέρβλητη δυσκολία. 

- Σε ιδιαίτερα μεγάλου όγκου κατασκευές στο αρχικό μείγμα συνήθως προστίθεται λίγο περισσότερο τσιμέντο και 1 μέρος άμμου, που βοηθά ώστε τα αντικείμενα που θα κατασκευαστούν να είναι απολύτως συμπαγή και να αντέχουν τις φθορές. 

Το μείγμα hypertufa είναι κατάλληλο αποκλειστικά για διακοσμητικές - ελαφριές κατασκευές και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σκυρόδεμα σε κάθε τύπου δόμηση, στοιχεία όπως σκαλοπάτια, κράσπεδα  κλπ όπου θα πρέπει να χρησιμοποιείται κανονικό μείγμα τσιμέντου.  

- Στο internert μπορεί κανείς να βρει πλήθος συνταγών  hypertufa που παρουσιάζουν και διαφοροποιήσεις μεταξύ τους κυρίως στην αναλογία των υλικών. Σε κάποιες συστήνεται μεγαλύτερο μέρος τσιμέντου, σε άλλες αντί για περλίτη χρησιμοποιείται άμμος κλπ. 

Όταν πρόκειται για μικρές και μεσαίου μεγέθους κατασκευές οι αποκλίσεις αυτές διαφοροποιούν σχεδόν αποκλειστικά όχι την ανθεκτικότητα αλλά την όψη και την υφή κάθε αντικειμένου αφού πχ ο περλίτης προσθέτει υφή σε μια κατασκευή ενώ η άμμος συντελεί σε πιο λεία επιφάνεια κλπ. 

Όπως συμβαίνει με όλες τις DIY-Κατασκευές που χρησιμοποιούν αυτοσχέδια μείγματα υλικών οι δοκιμές είναι ο καλύτερος τρόπος για πετυχημένο τελικό αποτέλεσμα. 

Τα συστατικά είναι οικονομικά και χωρίς επιπλέον κόστος μπορεί κανείς να αποπειραθεί μικρές κατασκευές με αντίστοιχα  μικρές διαφοροποιήσεις στις αναλογίες των υλικών, με χρήση διαφορετικού είδους καλουπιού κλπ

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ιδιαίτερα καλαίσθητες και εντυπωσιακές κατασκευές με απόλυτα φυσική όψη πέτρας, που μπορούν να μετατραπούν σε κεντρικά διακοσμητικά στοιχεία κάθε κήπου, αυλής ή μπαλκονιού.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ