2023-03-30 14:54:33
Φωτογραφία για 4η ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ     ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΑ ΖΩΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας........ Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει σε προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους. Η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Στο πλαίσιο της καθιέρωσης τη Ημέρας ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνει μια σειρά δράσεων. Την Δευτέρα 3 Απριλίου στις 10:00 π.μ διοργανώνεται ανάγνωση παιδικού βιβλίου για τα 'αδεσποτάκια' στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και ενημέρωση των μαθητών με προβολές διαφανειών και ταινιών μικρού μήκους σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Την Δευτέρα 3 Απριλίου στις 16:30 μ.μ. ζωγραφική στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Αγρινίου στην Καμαρούλα και ενημέρωση των μαθητών με προβολές διαφανειών και ταινιών μικρού μήκους, σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.


Την Τρίτη 4 Απριλίου στις 10:00 π.μ. ενημέρωση των μαθητών στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, με προβολές διαφανειών και ταινιών μικρού μήκους, σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Ο Δήμος Αγρινίου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη μέριμνα των αδέσποτων ζώων (ν. 4830/2021), έχει καταρτίσει και υλοποιεί πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

1. Ανάθεση σε κτηνιατρική εταιρεία των εργασίας «Περισυλλογή και φροντίδα αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αγρινίου» που περιλαμβάνει την περισυλλογή, τον έλεγχο για λεϊσμάνια, την στείρωση, τον εμβολιασμό την ηλεκτρονική σήμανσή, την νοσηλεία και παραμονή μέχρι την αποθεραπεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Για το έτος 2022 ο Δήμος Αγρινίου προέβη στις εξής εργασίες:

ü Περισυλλογή 218 αδέσποτων ζώων

ü Ηλεκτρονική σήμανση σε 318 αδέσποτα ζώα

ü Στειρώσεις σε 188 αδέσποτα ζώα

ü Νοσηλεία σε 197 αδέσποτα ζώα

ü Εμβολιασμούς σε 299 αδέσποτα ζώα

ü Αποπαρασιτώσεις σε 313 αδέσποτα ζώα

ü Έλεγχο για λεϊσμανίαση σε 269 αδέσποτα ζώα

Για όλες αυτές τις εργασίες έχουν δαπανηθεί 71.761 ευρώ από τον Δήμο Αγρινίου και 10.987,63 ευρώ για ζωοτροφές. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την μεγάλη σημασία που έχει για τον Δήμο Αγρινίου η προστασία και ευζωία των αδέσποτων ζώων, η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των δημοτών.

2. Τη διαδικασία της υιοθεσίας των ζώων μετά την αποθεραπεία τους από ενήλικα άτομα ή φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία (για το έτος 2022 έχουν γίνει από τον Δήμο Αγρινίου 131 υιοθεσίες).

3. Την επανένταξή τους (εφόσον δεν υιοθετηθούν)

4. Τη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων.

5. Την επιλογή θέσεων για την τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών για την σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που επανεντάσσονται.

6. Την προμήθεια ζωοτροφών για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

7. Την συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία και με φιλόζωους συμπολίτες μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία και ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

8. Την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στα αιτήματα των συμπολιτών μας για την ασφάλειά τους και την προστασία της δημόσιας υγείας.

9. Τη δημιουργία Δημοτικού Καταφυγίου, που βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, για την προσωρινή παραμονή των αδέσποτων ζώων μέχρι την υιοθεσία τους ή την επανένταξή τους.

Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προαγωγή της φιλοζωίας αποτελούν τα σημαντικότερα όπλα καταπολέμησης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ