2023-04-02 21:21:11
Φωτογραφία για Πασχαλινά αυγά. 15 Τρόποι & τεχνικές για να τα βάψετε - διακοσμήσετε
Είτε με κανονική βαφή αυγών είτε με όποιο άλλο είδος χρώματος, ανάλογα με το αν πρόκειται για αποκλειστικά διακοσμητικά ή όχι, τα πασχαλινά αυγά μπορούν να αποκτήσουν πολύ ιδιαίτερα όψη με την δημιουργία στην επιφάνειά τους σχεδίων - σχημάτων με πολλούς διαφορετικούς και όχι δύσκολους τρόπους. 

Με λαστιχάκια

Πριν βάψετε τα αυγά, τυλίξτε γύρω τους μερικά φαρδιά λαστιχάκια σε όποιο σχηματισμό προτιμάτε. 

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία, είδη χαρτικών κλπ. θα βρείτε τέτοια λάστιχα, λίγο πιο φαρδιά από τα συνηθισμένα, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και κανονικά λαστιχάκια που θα τυλίξετε ανά σημεία γύρω από το αυγό μία ή περισσότερες φορές. 

Όταν βγάλετε τα αυγά από το χρώμα αφήστε  να στεγνώσουν εντελώς και αφαιρέστε με προσοχή τα λάστιχα. Στα σημεία που το αυγό ήταν καλυμμένο θα έχουν δημιουργηθεί γραμμές-ρίγες στο φυσικό χρώμα του αυγού.  

Με αυτοκόλλητη ταινία


Όπως ακριβώς και με τα λαστιχάκια θα κολλήστε την ταινία σε όποιους σχηματισμούς θέλετε πριν το βάψιμο των αυγών και θα την αφαιρέσετε με προσοχή όταν τα αυγά έχουν βαφτεί και στεγνώσει εντελώς.

Mπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους λεπτή αυτοκόλλητη ταινία ή και σελοτέιπ όπως και να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνική μόνο μία ή και περισσότερες φορές, χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικά χρώματα για να βάψετε τα αυγά δημιουργώντας αντίστοιχα και διαφορετικών χρωματισμών σχέδια.

Με αυτοκόλλητα κάθε σχήματος

Η χρήση τους όχι με τον πιο απλό και διαδεδομένο τρόπο, δηλαδή απλώς να τα κολλήσετε πάνω στα έτοιμα βαμμένα αυγά, αλλά πριν το βάψιμο των αυγών δημιουργεί ένα πολύ πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου και σχήματος αυτοκόλλητα, αρκεί να μένουν σταθερά στην θέση τους.  Αφαιρέστε τα με προσοχή αφού στεγνώσουν εντελώς τα βαμμένα αυγά και μπορείτε είτε να αφήσετε το σχήμα που θα έχει αποτυπωθεί στο κέλυφος του αυγού σε φυσική απόχρωση είτε να προσθέσετε σε εκείνο μόνο το σημείο χρώμα με μαρκαδόρους, τέμπερες κλπ.  

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ...πουά αυγά, πριν το βάψιμό τους, κολλήστε στην επιφάνειά τους πολύ μικρά στρογγυλά αυτοκόλλητα που θα βρείτε σε βιβλιοχαρτοπωλεία, καταστήματα με είδη γραφείου κλπ. 

Με τατουάζ

Αντί για τις κλασσικά πασχαλινά  αυτοκόλλητα που εμφανώς ξεχωρίζουν πάνω στην επιφάνεια του αυγού, χρησιμοποιείστε τα "παιδικά" όχι μόνιμα τατουάζ που θα βρείτε σε καταστήματα παιχνιδιών σε πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων. 

Απλώς πιέστε με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι την εικόνα για μερικά δευτερόλεπτα πάνω στην επιφάνεια του αυγού, όπως θα κάνατε και για να το αποτυπώσετε στο δέρμα σας. 

Το σχέδιο ενσωματώνεται πλήρως πάνω στο κέλυφος δίνοντας ένα πολύ όμορφο "φυσικό" αποτέλεσμα που μοιάζει σχεδόν με ζωγραφική, ειδικά αν επιλέξετε ανοιξιάτικα σχέδια - θέματα με έντονα χρώματα, λουλούδια κλπ. 

Με χρώμα μαυροπίνακα

Επίσης πολύ ιδιαίτερος τρόπος για να διακοσμήσετε πασχαλινά αυγά. 

Χρησιμοποιείστε χρώμα μαυροπίνακα σε σπρέϋ ή υγρή μορφή, αφήστε να στεγνώσει εντελώς και στην συνέχεια ...ζωγραφίστε πάνω στα αυγά με κιμωλίες ό,τι είδους σχέδια θέλετε, γράψτε ευχές κλπ. 

Ombre

Πολύ ιδιαίτερος  τρόπος για να βάψετε πασχαλινά αυγά με την χρήση μιας μόνο απόχρωσης αλλά σε πολλούς διαφορετικούς τόνους. 

Αρχικά χρησιμοποιείτε μικρή ποσότητα από το μείγμα χρώματος, τόση ώστε να καλύπτει ένα μικρό τμήμα του κάτω μέρους των αυγών. Μετά 4-5 λεπτά προσθέτετε λίγο ακόμη νερό, αφήνετε άλλα τόσα λεπτά και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο έως το χρώμα να καλύπτει ολόκληρα τα αυγά.

Κάθε φορά που προσθέτετε νερό η απόχρωση της βαφής "ξανοίγει" ελαφρά με αποτέλεσμα κάθε κομμάτι-λωρίδα του αυγού να βάφετε σε έναν πιο ανοιχτό τόνο από την προηγούμενη, δίνοντας στο τελικό αποτέλεσμα μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη όψη. 

Ένας επίσης τρόπος για αυγά με παρόμοια όψη είναι το βάψιμό τους με νερομπογιές, χρησιμοποιώντας ανά τμήματα του αυγού περισσότερο βρεγμένο πινέλο έτσι που η κάθε απόχρωση να γίνεται ελαφρά πια απαλή. 

Με μαρκαδόρους

Θα χρειαστείτε μόνο ανεξίτηλους μαρκαδόρους σε διάφορες αποχρώσεις. 

Για αυγά που δεν πρόκειται να ...ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα όπως π.χ για χρήση σε διακοσμητικά στεφάνια ή συνθέσεις ή για πολύ μικρά-απλά σχέδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλούς μαρκαδόρους ζωγραφικής.

Θα πρέπει απλώς να προσέξετε να μην ακουμπήσετε τα σχέδια πάνω στην επιφάνεια του αυγού πριν αυτά στεγνώσουν εντελώς.  

Ζωγραφίσετε πάνω στην επιφάνεια των αυγών κάθε είδους μικρά ή μεγαλύτερα σχέδια-μοτίβα είτε απευθείας είτε αφού πριν  ...ξεπατικώσετε πάνω στο κέλυφος, με ένα τσιγαρόχαρτο και μολύβι, κάθε μορφής σχέδιο από περιοδικά, διακοσμητικά χαρτιά, μια εκτύπωση από το internet κλπ. 

Με δαντέλα

Πριν βουτήξετε τα αυγά στην βαφή τυλίξτε το κάθε ένα με ένα κομμάτι οικονομική νάϋλον δαντέλα και στερεώστε την σφιχτά με ένα λαστιχάκι. Αφήστε τα αυγά στο χρώμα λίγα λεπτά βγάλτε τα και αφήστε να στεγνώσουν εντελώς πριν αφαιρέσετε την δαντέλα.

Το διάτρητο ύφασμα θα έχει λειτουργήσει σαν ...stencil και το σχέδιο του θα έχει αποτυπωθεί, στο φυσικό χρώμα του αυγού, πάνω στην επιφάνειά του. 

Με βερνίκια νυχιών

Εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα για αποκλειστικά διακοσμητικά πασχαλινά αυγά marble εμφάνισης που θα φτιάξετε με βερνίκια νυχιών σε διάφορα χρώματα.  

Ρίξτε μικρή ποσότητα από κάθε χρώμα σε ένα φαρδύ πλαστικό δοχείο και τόσο ψηλό ώστε να χωρά θα βυθιστεί μέσα του ολόκληρο το αυγό. 

Kουνήστε ελαφρά με μια οδοντογλυφίδα το σχέδιο πάνω στο νερό, αν χρειάζεται, και βουτήξτε το αυγό στο νερό έτσι ώστε το χρωματιστό "φιλμ" που δημιουργούν τα βερνίκια αυτά όταν έρθουν σε επαφή με το νερόνα αποτυπωθεί στην επιφάνειά του. Για να βάψετε αυγό το επόμενο θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία από την αρχή. 

Ο συγκεκριμένος τρόπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ήδη βαμμένα διακοσμητικά αυγά για να προστεθούν στην επιφάνειά τους ασύμμετρα χρωματιστά σχήματα, μεταλλικές αποχρώσεις κλπ

Αφήστε τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τον τρόπο να στεγνώσουν για αρκετές ώρες. 

Με τέμπερες - νερομπογιές

Εξαιρετικά ...διασκεδαστικός τρόπος για να βάψετε αυγά  μαζί με τα παιδιά. 

Θα χρειαστείτε μόνο τέμπερες νερού ή τις νερομπογιές τους και μεγάλη δόση ...αυτοσχεδιασμών. 

Ανακατέψτε τα χρώματα δημιουργώντας κάθε μορφής ακαθόριστα σχέδια.  

Με νερομπογιές ή τέμπερες μπορούν ασφαλώς να βαφτούν - ζωγραφιστούν αυγά και με πιο περίτεχνα σχέδια, λουλούδια, πασχαλινά μοτίβα κλπ. ενώ ένα πλεονέκτημα των χρωμάτων αυτών είναι ότι το χρώμα δεν διαπερνά το κέλυφος.  

Με οδοντοφλυφίδες

Θα τις χρησιμοποιήσετε ως ...πινελάκι για ακρυλικά χρώματα ή τέμπερες και για να σχεδιάσετε πάνω στην επιφάνεια των αυγών απλά μικρά σχέδια -κουκίδες.

Χρησιμοποιείστε αρκετή ποσότητα χρώματος σε κάθε ...πινελιά και αφήστε το χρώμα να στεγνώσει εντελώς  πριν μετακινήσετε τα αυγά.

Όταν στεγνώσουν τα σχέδια έχουν ελαφρά "ανάγλυφη" όψη και είναι ένα αποτέλεσμα που μπορείτε να πετύχετε και με χρώμα περιγράμματος που θα βρείτε διαθέσιμο σε σωληνάρια και σε πλήρες χρωματολόγιο σε καταστήματα με χρώματα και είδη για ζωγραφική-χόμπυ-κατασκευές. 

Με τον συγκεκριμένο τρόπο μπορούν επιπρόσθετα να ζωγραφιστούν-διακοσμηθούν και ήδη βαμμένα αυγά με την παραδοσιακή βαφή ή άλλου είδους χρώματα. 

Με οδοντόβουρτσα

Πολύ ιδιαίτερο τελικό αποτέλεσμα, η επιφάνεια των αυγών αποκτά μια "πιτσιλωτή" όψη δεύτερης απόχρωσης πάνω στο φυσικό τους ή στο χρώμα που αρχικά τα έχετε βάψει με οποιοδήποτε είδος μπογιάς.   

Θα χρειαστείτε σκουρόχρωμο ακρυλικό χρώμα ή τέμπερα νερού. Το σκούρο καφέ ή μπρονζέ δίνουν το πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα πάνω σε οποιοδήποτε χρώμα. 

Τοποθετείστε μια μικρή ποσότητα χρώματος σε ένα πλαστικό πιατάκι μιας χρήσης, βουτήξτε ελαφρά την οδοντόβουρτσα, ταμπονάρετε την αρχικά πάνω σε ένα χαρτί-χαρτόνι ώστε να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος και στην συνέχεια ...τινάξτε με το χέρι σας το χρώμα από την οδοντόβουρτσα επάνω στα αυγά έτσι ώστε να σχηματίζονται πολύ μικρές κηλίδες με ακαθόριστο σχήμα-πυχνότητα. Το μόνο ...μυστικό είναι η ελάχιστη ποσότητα χρώματος που θα πρέπει να έχει μείνει κάθε φορά πάνω στην οδοντόβουρτσα. 

Με φυσικά λουλούδια

Κολλήστε πάνω σε βρασμένα αυγά στο φυσικό τους χρώμα ή αφού τα βάψετε σε όποια απόχρωση θέλετε, φυσικά λουλούδια. 

Χρησιμοποιείσε φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια αφού τα αφήσετε πιεσμένα για 2-3 μέρες ανάμεσα στις σελίδες ενός χοντρού βιβλίου.

Είναι ένας πολύ όμορφος και ...ανοιξιάτικος τρόπος για διακοσμητικά αυγά που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους πασχαλινή σύνθεση ή για τον στολισμό του γιορτινού τραπεζιού, συνδυάζοντας π.χ τα λουλουδάκια πάνω στα αυγά ή απλώς το χρώμα τους, με κάποια ίδια λουλούδια μέσα σε βάζα. 

Με χαρτί - decoupage χωρίς κόλλα

Ο ...μαγικός τρόπος για να αποτυπώσετε πάνω στα αυγά κάθε είδους από χαρτοπετσέτα χωρίς την χρήση κόλλας, αν πρόκειται για αυγά που προορίζονται για φαγητό. 

Δείτε εδώ την διαδικασία με κάθε λεπτομέρεια και πολλά επιμέρους σχέδια - ιδέες.

Με φυλλαράκια 

Ο πιο παραδοσιακός τρόπος διακόσμησης για πασχαλινά αυγά, βαμμένα είτε με την κλασική ειδική βαφή είτε με ζωμό λαχανικών - μπαχαρικών.

Δείτε εδώ την διαδικασία  βήμα - βήμα,  tips για πετυχημένο βάψιμο και πολλά σχέδια-ιδέες. 

Και * Κάθε τρόπος - τεχνική βαψίματος-διακόσμησης μπορεί, εκτός από τα κανονικά αυγά, να εφαρμοστεί και πάνω σε διακοσμητικά π.χ ξύλινα,  πλαστικά, κεραμικά κλπ 

* Με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο μπορείτε να βάψετε μόνο μερικά από τα πασχαλινά σας αυγά, για να μην έχουν όλα την παραδοσιακή κόκκινη όψη ή και μόνο αυγά τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για διακόσμηση-στολισμό του τραπεζιού, σαν στοιχεία σε αμπαλάζ πασχαλινών δώρων κλπ. 

* Αυγά πάνω στην επιφάνεια των οποίων έχετε χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε χημική ουσία (κόλλα, χημικά χρώματα, βερνίκια κλπ) που διαπερνούν το κέλυφος, αυτονόητο ότι είναι ακατάλληλα για φαγητό και προορίζονται αποκλειστικά για διακοσμητική χρήση. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ