2023-04-05 20:47:00
Φωτογραφία για Στεγαστικά δάνεια: «Παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια -Τι θα ανακοινώσουν οι Τράπεζες



Δημήτρης Κασιμάτης

«Ασπίδα» προστασίας στις αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των μηνιαίων δόσεων, για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων δημιουργούν οι τράπεζες......

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν σε πάγωμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων ώστε να αποτρεψουν περαιτέρω επιβάρυνση των ενήμερων δανειοληπτών από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.



Το σχέδιο των τραπεζών προβλέπει ότι όλα τα επιτόκια βάσης των στεγαστικών δανείων (euribor 1 μήνα, 3 μηνών και ελβετικού φράγκου) θα σταθεροποιηθούν από ένα χρονικό σημείο και μετά και δεν θα περάσουν στους δανειολήπτες άλλες αυξήσεις το επόμενο 12μηνο.

Το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί μόνο για τα στεγαστικά δάνεια που αφορούν κύρια κατοικία και όχι δευτερεύουσα ή υποθήκη ακινήτων για άλλα δάνεια.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό είναι σαν να γίνονται όλα τα επιτόκια σταθερά για τη χρονική περίοδο του 12μήνου ενώ αν σε αυτή την περίοδο υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ ή την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αυτές θα εφαρμοστούν υπέρ του δανειολήπτη. Έτσι για τις τυχόν αυξήσεις επιτοκίων του επόμενο διαστήματος δεν θα επιβαρυνθούν οι δανειολήπτες αλλά το κόστος θα βαρύνει τις τράπεζες.



Μετά τις αυξήσεις επιτοκίων που άρχισε η ΕΚΤ το περασμένο καλοκαίρι, σωρευτικά τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 3,5%, ενώ τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων είχε αυξηθεί τον Φεβρουάριο στο 4,27%.



aftodioikisi.

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ