2023-04-09 14:27:51
Φωτογραφία για Προσοχή! Βλάβες στο συκώτι, από ακατάλληλη χρήση βοτάνων και φυτικών συμπληρωμάτων



Τα βότανα χρησιμοποιούνται ευρέως παγκοσμίως. Ωστόσο, η ακατάλληλη χρήση ορισμένων βοτάνων, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη που προκαλείται από βότανα (HILI). Σε όλο τον κόσμο, έχει σημειωθεί αύξηση στη χρήση φυτικών σκευασμάτων τα οποία οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται ως υγιεινά και ασφαλή και, μαζί με αυτήν, αύξηση των κρουσμάτων HILI για αυτό και αυξάνεται η ανάγκη κατανόησης από τους επιστήμονες για τις υποκείμενες αιτιολογίες.

Οι αναφορές HILI λόγω της χρήσης ορισμένων βοτάνων που παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλή είναι επίσης σε άνοδο. Επιπλέον, έχει αναφερθεί HILI λόγω της χρήσης ορισμένων βοτάνων σε συνδυασμό με άλλα βότανα (αλληλεπίδραση βοτάνου [HHI]) ή μη φυτικών συστατικών (αλληλεπίδραση βοτάνου-φαρμάκου [HDI]), γεγονός που υποδηλώνει έναν δυνητικά σημαντικό νέο τρόπο ακατάλληλης χρήσης βοτάνων.

Σύμφωνα με το gastroenterology & hepatology οι πιο κοινές αιτίες είναι η Camellia sinensis , η οποία είναι η δραστική ένωση του πράσινου τσαγιού, και προϊόντα που περιέχουν μείγμα βοτάνων (αν και δεν είναι γνωστό ποια βότανα προκαλούν την ηπατική βλάβη )
. Αυτά τα φυτικά προϊόντα θεωρούνται αβλαβή και υγιή και συχνά πιστεύεται ότι είναι ευεργετικά για την απώλεια βάρους, αλλά αυτό δεν ισχύει. Μπορούν να προκαλέσουν αυτοάνοσα και συχνά τραυματισμό του ήπατος. Ένα άλλο βότανο που μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη είναι το Garcinia cambogia, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και πωλείται από καταστήματα υγιεινής διατροφής καθώς και σε ιστότοπους όπως το Amazon. Άλλες φυτικές αιτίες ηπατικής βλάβης περιλαμβάνουν το Ginkgo bilobaκαι το τσάι Kombucha, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές, ιδιαίτερα στο Περού. Οι εκδηλώσεις ηπατικής βλάβης που προκαλείται από φυτικά φάρμακα μπορεί να ποικίλλουν ευρέως, από σχεδόν καθόλου συμπτώματα με μόνο αύξηση των ηπατικών ενζύμων έως ίκτερο, ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο. Οι περισσότεροι ασθενείς (σχεδόν τα δύο τρίτα) στα μητρώα των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής και της Ισπανίας ήταν γυναίκες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση φυτικών φαρμάκων από τους άνδρες. Ο Martin Tagle, MD Γαστρεντερολόγος/Ηπατολόγος λέει πως από τις 350 περιπτώσεις ηπατικής βλάβης που προκαλείται από φάρμακα, τις οποίες έχει αντιμετωπίσει οι 29 προκλήθηκαν από βότανα.

Δείτε επίσης: Διαβήτης: Εφευρέθηκε το κουτάλι που κάνει τα τρόφιμα πιο γλυκά χωρίς να καταναλώνουμε ζάχαρη ή γλυκαντικά

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί οι ηπατικοί τραυματισμοί δεν εξαρτώνται από την κατάποση μιας καθορισμένης ποσότητας αυτών των φυτικών προϊόντων γι αυτό και είναι γνωστοί ως ιδιοσυγκρασιακές αντιδράσεις. Οποιοδήποτε άτομο με οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης μπορεί να είναι επιρρεπές σε έναν τέτοιο τραυματισμό.

Οι δυσκολίες στη διάγνωση του HILI σχετίζονται με την αντίληψη των φυτικών προϊόντων ως ασφαλών. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς δεν λένε στους γιατρούς τους ότι έχουν χρησιμοποιήσει φυτικά προϊόντα, γεγονός που καθυστερεί τη σωστή διάγνωση και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Για να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης HILI, σε περιβάλλον γενικής ιατρικής, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ρωτήσουν σχετικά με την επίγνωση των ασθενών σχετικά με πιθανούς κινδύνους τοξικότητας από την κατανάλωση φυτικών προϊόντων και να αυξήσουν τις πληροφορίες των ασθενών σχετικά με το θέμα.

Τόσο το HILI όσο και το DILI είναι διαγνώσεις αποκλεισμού, που σημαίνει ότι πρέπει να αποτελούν μέρος της διαφορικής διάγνωσης όταν εμφανίζεται αύξηση των ηπατικών ενζύμων χωρίς σωστή εξήγηση. Οι ασθενείς θα πρέπει να ρωτούνται τακτικά για την κατανάλωση φυτικών προϊόντων. Οι επαγγελματίες που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα των σχετικών κινδύνων και παρενεργειών των φυτικών προϊόντων. Όσον αφορά στη θεραπεία η πιο αποτελεσματική είναι η αναστολή της χρήσης του ύποπτου φυτικού προϊόντος και η στενή παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας.

Το HILI θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία στο εγγύς μέλλον. Υπό το πρίσμα της έλλειψης ευρέως διαθέσιμων κατευθυντήριων γραμμών και κανονισμών για σωστή και ασφαλή χρήση των βοτάνων παγκοσμίως, η ευαισθητοποίηση του κοινού για το HILI θα παραμείνει ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα. Ειδικότερα, θα πρέπει να περιλαμβάνει καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν, μια πιο λεπτομερής υποταξινόμηση και περιγραφή του HILI, καλύτερος χαρακτηρισμός των συστατικών/ουσιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν HILI και ανάπτυξη διάγνωσης HILI με βάση τη μέθοδο αξιολόγησης αιτιότητας Roussel Uclaf (RUCAM).

Για να διαβάσετε επιστημονική μελέτη σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των περιστατικών καθώς και πιθανές αιτιολογίες του HILI πατήστε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ