2023-04-20 08:08:51
Φωτογραφία για Θα σφραγίζουν καταστήματα και οι Δήμοι για αυθαιρεσίες – Τι άλλαξε για τραπεζοκαθίσματα και καταλήψεις δημόσιου χώρου



Άλλαξε ο νόμος για τα τραπεζοκαθίσματα και τις καταλήψεις δημόσιου χώρου με αποτέλεσμα, όπως γράφει η εφημερίδα “Συνείδηση”, οι Δήμοι να μπορούν να σφραγίζουν καταστήματα για αυθαιρεσίες.......

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μια σημαντική αλλαγή έφερε η πρόσφατη αλλαγή που έγινε σε ένα νόμο που κρατούσε δεκαετίες και υποτίθεται ότι διευθετούσε το θέμα των (τότε) καταστημάτων, ειδικά υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε σχέση με τους δημόσιους χώρους που καταλαμβάνουν. Πλέον οι δήμοι έχουν εξουσιοδότηση από το κράτος, αφού διαπιστώσουν κατάληψη δημόσιου χώρου από κατάστημα που δεν δικαιούται κάτι τέτοιο, να μπορούν να προχωρούν σε σφράγισμα του καταστήματος μέχρι και για έξι μήνες, μετά από εισήγηση της επιτροπής ποιότητας ζωής.



Πρόκειται για τροποποίηση της παραγράφου 8 άρθρου 13 ενός… Βασιλικού Διατάγματος από το 1958(!) το οποίο καθόριζε το τι ισχύει στο δημόσιο χώρο και πως κανονίζονται οι διάφορες εκδηλώσεις ή πως αναπτύσσονται τα καθίσματα των καταστημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα ασφαλώς.

Η αλλαγή έγκειται στο άρθρο 51 του νόμου 5027/2023, η οποία επιτρέπει, πλέον, στους δήμους να μην επιβάλλουν απλώς πρόστιμα, αλλά να βάζουν και προσωρινό λουκέτο σε περιπτώσεις καταστημάτων που υπάρχει υποτροπή! Χαρακτηριστικά, μόλις πριν λίγες μέρες, με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας άναψε το «πράσινο φως» για την άμεση σφράγιση 10 καταστημάτων εστίασης τα οποία, κατά εξακολούθηση εντοπίστηκαν στη διάρκεια των ελέγχων να παραβιάζουν το νόμο που ισχύει για την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.



Σε ό, τι αφορά το Δήμο Αγρινίου γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η επαναφορά των τραπεζοκαθισμάτων στους χώρους που έχει άδεια το εκάστοτε κατάστημα. Μην ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί και η διαδικασία για τον κορωνοϊό, με την αύξηση των κατειλημμένων τετραγωνικών που δεν έχει επανέλθει σε αρκετές περιπτώσεις.  Πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου ο δήμος θα κινηθεί για αποκατάσταση του ζητήματος. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μαζικά φαινόμενα παραβάσεων και καταλήψεων πλατειών ή πεζοδρόμων. Σε άλλες πόλεις τα πράγματα είναι κατά πολύ χειρότερα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν δείχνουν διάθεση να συμμορφωθούν. Η τροποποίηση του νόμου μας λύνει τα χέρια σε μεγάλο βαθμό αφού πλέον δεν χρειάζονται οι χρονοβόρες διαδικασίες και η εμπλοκή άλλων υπηρεσιών. Από την πλευρά μας θα κάνουμε αυτό που προβλέπει ο νόμος, τίποτε περισσότερο», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Αγρινίου, υπεύθυνος για τις άδειες των καταστημάτων, κ. Παναγιώτης Μαρνέζος.



Ο Παναγιώτης Μαρνέζος

Τι αναφέρει η τροποποίηση που ισχύει πλέον

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν.5027/2023 λοιπόν, για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων, επιβάλλεται σε βάρος του παραβάτη, με απόφαση του δημάρχου, το αναλογούν τέλος και ισόποσο πρόστιμο. Με όμοια απόφαση επιβάλλεται πρόστιμο σε βάρος εκείνου που προβαίνει σε αυθαίρετη χρήση χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το διπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού.



Παράλληλα, επιδίδεται στον παραβάτη εντολή να άρει την αυθαίρετη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου, αφαιρώντας τα κάθε είδους αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν μέσα σε επτά (7) ημέρες από την επομένη της επιδόσεως. Αν ο παραβάτης δεν συμμορφωθεί, τα εν λόγω αντικείμενα απομακρύνονται άμεσα από συνεργείο του δήμου, ο οποίος μπορεί να ζητήσει, την άμεση συνδρομή των Αστυνομικών Αρχών.



Τα αντικείμενα που αφαιρούνται καταγράφονται σε ειδική έκθεση, η οποία υπογράφεται από τον επικεφαλής του συνεργείου του δήμου που τα απομακρύνει και δεν επιστρέφονται αν προηγουμένως δεν καταβληθεί ειδικό πρόστιμο για τα έξοδα μεταφοράς και αποθηκεύσεως. Αν το ειδικό πρόστιμο δεν εξοφληθεί εντός τριών (3)μηνών από την ημερομηνία της αφαίρεσης, τα αφαιρεθέντα αντικείμενα κατάσχονται άμεσα και μπορεί να διατίθενται, να εκποιούνται ή να καταστρέφονται από το δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 199 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.



Αν μετά την αφαίρεση των ανωτέρω αντικειμένων διαπιστωθεί δεύτερη παράβαση, αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών. Στην περίπτωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιβάλλεται το διπλάσιο του προστίμου ή σφράγιση από μία (1) έως πέντε (5) ημέρες. Αν αυτό το χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών δεν συμπληρώνεται εντός του ημερολογιακού έτους που αφορά η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, δεν χορηγείται στον παραβάτη νέα αντίστοιχη άδεια στο επόμενο ημερολογιακό έτος μέχρι να συμπληρωθεί.



Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε τα δημοτικά συμβούλια είναι αποκλειστικά υπεύθυνα και για την αδειοδότηση κάθε αθλητικής ή άλλης εκδήλωσης εντός των ορίων του δήμου. Να δούμε κατά πόσον θα μπει μια σειρά στην αυθαιρεσία και στις αυτόκλητες υπαίθριες εκδηλώσεις τώρα που αυτή η δικαιοδοσία περνά στους δήμους σχεδόν αποκλειστικά.



Οι άδειες για υπαίθρια πάρτι, πανηγύρια κλπ δίνονται από την επιτροπή κοινόχρηστων χώρων μετά από συνεννόηση με φορείς, συλλόγους ή ομάδες πολιτών που δηλώνουν τον χώρο που θα καταλάβουν. Φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο για τα αυθαίρετα πάρτι έξω από καταστήματα που με πρόφαση τον συνωστισμό εξελίσσονται σε αυτό που είδαμε στην πόλη και το φετινό Πάσχα. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει «διατάραξη», πρόστιμο και κανονικά σταμάτημα της εκδήλωσης.

*Φωτογραφία αρχείου

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ