2023-04-23 10:26:43
Φωτογραφία για Νίκησε τον καρκίνο στα γεννητικά όργανα και απέκτησε δίδυμα με τη βοήθεια φίλης της
Η 36χρονη Κ.Τ. το 2020 διαγνώστηκε με εκτεταμένη μορφή καρκίνου του τραχήλου. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, νίκησε τον καρκίνο και το περασμένο Σάββατο με τη βοήθεια φίλη της η οποία ανέλαβε το ρόλο της παρένθετης έγινε μητέρα, αποκτώντας δίδυμα.

«Μέχρι πρόσφατα, η αντιμετώπιση του καρκίνου των γυναικολογικών οργάνων ήταν ταυτόσημη με αναπαραγωγικό ακρωτηριασμό των ασθενών και τα ζευγάρια είχαν σαν μοναδική επιλογή την υιοθεσία. Σήμερα, όμως, με την εφαρμογή συντηρητικότερων χειρουργείων που προέκυψαν από την εξέλιξη των γνώσεων μας στην αντιμετώπιση του καρκίνου καθώς, επίσης, και των δυνατοτήτων που μας προσφέρουν η εξωσωματική γονιμοποίηση και οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ένα μέρος των ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο μπορεί να αποκτήσουν δικά του παιδιά» τονίζει μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής Γυναικολογίας στο ΑΠΘ, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (ESGE) και Επιστημονικός Διευθυντής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Γρηγόρης Γκριμπίζης. Ο καθηγητής του ΑΠΘ ανέλαβε το 2020 αρχικά να χειρουργήσει την Κ.Τ. και το 2023 να γονιμοποιήσει εξωσωματικά τα ωάρια της 36χρονης.


Η Κ.Τ. είχε την ατυχία να εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου σε νεαρή ηλικία. Σύμφωνα με τους γιατρούς υπήρχε η πιθανότητα να επεκταθεί ο καρκίνος και να χάσει την ζωή της. Μετά από προσεκτική εκτίμηση της κατάστασης και ενδελεχή εκτίμηση της νόσου από τον κ. Γρηγόριο Γκριμπίζη και το ογκολογικό συμβούλιο, προτάθηκε η αντιμετώπισή της νόσου με εκτεταμένο χειρουργείο στο οποίο όμως θα διατηρούντο οι ωοθήκες.

«Ήταν ένας εκτεταμένος όγκος 4 εκατ. Πήραμε, όμως το ρίσκο. Αφαιρέσαμε, δηλ. την μήτρα, αφαιρέσαμε ένα τμήμα του κόλπου (λέγεται ριζική ολική υστερεκτομή), αφαιρέσαμε όλες τις λεμφαδένες της πυέλου, αφήσαμε όμως τις ωοθήκες. Η επιλογή αυτού του τρόπου αντιμετώπισης θα της έδινε την δυνατότητα, αν όλα πήγαιναν καλά με την αντιμετώπιση του καρκίνου να γίνει αργότερα μητέρα με την χρήση παρένθετης μήτρας». Η ασθενής αποδέχθηκε την πρόταση και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία προ 2ετίας. Κατά τον συστηματικό επανέλεγχό της. όλες οι εξετάσεις ήταν φυσιολογικές χωρίς κανένα σημείο υποτροπής ή επανεμφάνισης της νόσου. Η ασθενής, υποστηριζόμενη και από τον σύζυγό της, εξέφρασε την επιθυμία να γίνει μητέρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ως παρένθετη προσφέρθηκε μία φίλη της κινούμενη από καθαρά αλτρουϊστικά αισθήματα, στέλνοντας και ένα μήνυμα στην κοινωνία.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση που ακολούθησε με την επιμέλεια του κ. Γρηγόριο Γκριμπίζη και της ομάδας Fertilia ήταν επιτυχής, είχε σαν αποτέλεσμα δίδυμη κύηση, η οποία οδήγησε στον σημερινό τοκετό δύο υγειών νεογνών. «Για μένα είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά να δίνεις την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους πρώτα να κερδίζουν την ζωής τους γιατί αυτό ήταν το πρώτο στοίχημα αλλά εκτός από τον τρόπο να κερδίζουν τη ζωή τους να κάνουν τελικά και οικογένεια. Γιατί αυτή είναι στην ουσία η χαρά της δικής μας ειδικότητας» τόνισε μιλώντας στο ethnos.gr o Γκριμπίζης.

Όπως λέει ο κ. καθηγητής του ΑΠΘ τα μηνύματα είναι δυο βασικά: Στην ουσία οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν μια γυναικολογική κακοήθεια, κάποιες από αυτές μπορεί να κρατήσουν την γονιμότητά τους και να αποκτήσουν οικογένεια με δικό τους βιολογικό υλικό ή ακόμη και με τη δική τους μήτρα. «Μπορούμε να εφαρμόσουμε συντηρητικές μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου των γεννητικών οργάνων, όχι σε όλες τις περιπτώσεις, με προϋποθέσεις για να δώσουμε τη δυνατότητα στα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της κακοήθειας.

Το δεύτερο είναι ένα κοινωνικό μήνυμα: «Δέχτηκε να εγκυμονήσει μια φίλη της η οποία είχε παιδιά. Και αυτό είναι. όπως οι δωρεές οργάνων. Όπως προτρέπουμε τους ανθρώπους να γίνουν δότες οργάνων, αντίστοιχα να δούμε και την ευαισθητοποίηση κατά κάποιο τρόπο της παρένθετης μητρότητας.
πηγή themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ