2023-04-25 07:11:25
Φωτογραφία για Ο Εσπερινός του Αποστόλου Μάρκου  στην Καψωράχη Μακρυνείας



Στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στο χωριό Παλαιοχώρι (Καψωράχη), της Αρχιερατικής Περιφέρειας Μακρυνείας, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Δαμασκηνός την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023........

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μακρυνείας αρχιμ. Σιλουανός Ψιλιάς, κληρικοί των γειτονικών χωριών και οι διάκονοί του.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στις τρεις ιδιότητες του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, λέγοντας ότι υπήρξε Ευαγγελιστής, Ποιμένας και Μάρτυρας και ανέλυσε θεολογικά και εκκλησιολογικά την κάθε μια από αυτἐς. Ανέφερε ότι ο Ευαγγελιστής Μάρκος μας προσέφερε ένα από τα τέσσερα Ευαγγελία, το οποίο υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους άλλους δύο συνοπτικούς Ευαγγελιστές, τον Ματθαίο και τον Λουκά. Μέσα από το Ευαγγέλιό του μας παρουσίασε, με συνοπτικό τρόπο, την ιστορική παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στην γη και προέτρεψε τους πιστούς, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, να διαβάσουν την Καινή Διαθήκη.

Ο Απόστολος Μάρκος υπήρξε Ποιμένας της Εκκλησίας και μάλιστα ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, του δευτέρου, κατά σειρά, Πατριαρχικού Θρόνου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Υπήρξε πρότυπο ποιμένος, ο οποίος χειροτόνησε πρεσβυτέρους και Επισκόπους και μερίμνησε για την οργάνωση της Εκκλησίας.

Τέλος ο Ευαγγελιστής Μάρκος επισφράγισε με το αίμα του μαρτυρίου του την αλήθεια της διδασκαλίας του και τη γνησιότητα του επισκοπικού του αξιώματος, αφού μαρτύρησε και έχυσε το αίμα του για την πίστη του στον Αναστάντα Χριστό.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού προσφώνησε τον Μητροπολίτη ο Εφημέριος του χωριού, πρωτοπρ. Χρήστος Σπυρόπουλος, ο οποίος διακονεί την περιοχή της Μακρυνείας για πενήντα ολόκληρα χρόνια.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Χρήστο και τον επήνεσε δημόσια για την διακονία του, προτρέποντάς τον να συνεχίσει, όσο οι δυνάμεις του το επιτρέπουν, να διακονεί την Ενορία. Λαμβάνοντας αφορμή από το παράδειγμα του π. Χρήστου αναφέρθηκε στα εφημεριακά κενά της τοπικής μας Εκκλησίας, καλώντας

και πάλι τους ευλαβείς εκείνους άνδρες που επιθυμούν και έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στις τάξεις του ιερού κλήρου, να προσέλθουν να διακονήσουν ως εθελοντές κληρικοί στην Ιερά Μητρόπολή μας, για να μην υπάρξουν χωριά καιΕνορίες που δεν θα διαθέτουν κληρικό για να ποιμαίνει τους πιστούς.

Μεταξύ αυτών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ Γεώργιος   Παπαναστασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, ο Πολιτευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης και

πλήθος κόσμου.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως


ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ