2023-04-25 20:11:19
Φωτογραφία για Τηγανητές πατάτες: Έρευνα τις συνδέει με συμπτώματα κατάθλιψης
Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα αλμυρά σνακ όπως πατατάκια και η συχνή κατανάλωση τηγανητών αυξάνουν τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Κινέζοι επιστήμονες που ανέλυσαν στοιχεία από 140.000 Βρετανούς, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα που είχε καταλήξει έρευνα του Πανεπιστημίου Aston.

Στη νέα μελέτη οι 140.000 συμμετέχοντες (που παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια για να διαπιστωθεί εάν εμφάνιζαν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης) απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με το τι είχαν φάει τις προηγούμενες 24 ώρες, έως και τέσσερις φορές. Μετά τον αποκλεισμό των συμμετεχόντων που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης βρέθηκαν σε όσους κατανάλωναν τηγανητό φαγητό, ενώ ειδικά οι τηγανητές πατάτες βρέθηκαν να έχουν 2% αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης σε σχέση με τηγανητό λευκό κρέας.

Όσοι δήλωσαν ότι έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα τηγανητό φαγητό, ως τυπικό μέρος της διατροφής τους, είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να έχουν άγχος από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου τηγανητό φαγητό και 7% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης.


Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι το ακρυλαμίδιο, η χημική ουσία που σχηματίζεται όταν τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, τηγανίζονται και ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να συνδέεται με φλεγμονή στον εγκέφαλο όπως τονίζει σε σχετικό άρθρο η Daily Mail. Σε ένα ξεχωριστό έγγραφο που αναφέρεται στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν το ψάρι ζέβρα στη χημική ουσία, διαπιστώνοντας ότι η μακροχρόνια έκθεση είχε κάνει τα ψάρια να κατοικούν σε σκοτεινές ζώνες μέσα στη δεξαμενή, ένα κοινό σημάδι υψηλότερου επιπέδου άγχους στα ψάρια γράφει το CNN.

Οι τηγανητές πατάτες, και το τηγανητό λευκό κρέας, όπως το κοτόπουλο, συνδέθηκαν σημαντικά με το άγχος. Η σχέση μεταξύ του φαγητού και της κατάθλιψης και του άγχους βρέθηκε πιο έντονα στους άνδρες και σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Ωστόσο, οι ειδικοί που μελετούν τη διατροφή είπαν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δεν είναι απόλυτα σαφές εάν τα τηγανητά φαγητά προκάλεσαν προβλήματα ψυχικής υγείας ή εάν τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους στράφηκαν στα τηγανητά.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Zhejiang Yu Zhang, συγγραφέας της μελέτης, είπε στο CNN σε ένα email ότι «δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε για τις αρνητικές επιπτώσεις των τηγανητών τροφίμων». Ωστόσο, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων μπορεί να είναι χρήσιμη για την ψυχική υγεία επιπλέον της συνολικής υγείας. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ