2023-04-28 08:32:06
Φωτογραφία για Καρκίνος στο πάγκρεας: Μόλις 1 στους 5 τον προλαβαίνουν. Τα προειδοποιητικά σημάδια
Το πάγκρεας είναι σημαντικός και σύνθετος μεικτός αδένας του πεπτικού συστήματος μήκους περίπου 15 εκατοστών και βρίσκεται πίσω από το στομάχι. Παράγει και τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με πολλές ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, το γλυκογόνο και η αυξητική ορμόνη.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παγκρεατικού καρκίνου, αλλά είναι αδύνατον να ταυτοποιηθεί ένα μόνον αίτιο σε κάποιον ασθενή ατομικά.

Στους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παγκρεατικού καρκίνου περιλαμβάνονται:

Ηλικία: Σε ποσοστό 90%, ο παγκρεατικός καρκίνος εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πολλούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του παγκρέατος. Διατροφή: Πιστεύεται ότι η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών από κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του παγκρέατος
. Αλκοόλ: Οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιας παγκρεατίτιδας. Οι 7 στις 10 περιπτώσεις χρόνιας παγκρεατίτιδας οφείλονται στη μακρόχρονη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας οινοπνευματωδών ποτών. Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος. Σωματικό βάρος: Πιστεύεται ότι περίπου ο 1 στους 8 καρκίνους του παγκρέατος (12%) μπορεί να σχετίζεται με παχυσαρκία. Διαβήτης: Η ύπαρξη διαβήτη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των διαβητικών ατόμων δεν θα εμφανίσουν παγκρεατικό καρκίνο. Χρόνια παγκρεατίτιδα: Η χρόνια παγκρεατίτιδα, με την πάροδο κάποιων δεκαετιών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παγκρεατικού αδενοκαρκινώματος. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνει λόγω καπνίσματος και γενετικών παραγόντων. Οικογενειακό ιστορικό: Αν και μια μικρή μειοψηφία ατόμων έχει οικογενειακό ιστορικό παγκρεατικού καρκίνου (περίπου 5-10%), οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι κληρονομικές. Ωστόσο, το οικογενειακό ιστορικό παγκρεατικού καρκίνου μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι και άλλα άτομα της οικογένειας εμφανίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο. Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος;

Στα πρώιμα στάδια, ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί, καθώς δεν παρουσιάζει συνήθως συγκεκριμένα συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει την πρώιμη διάγνωση.

Στην πραγματικότητα, η διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο, κατά το οποίο είναι εφικτή η χειρουργική αφαίρεση, γίνεται μόνο σε ένα ποσοστό περίπου 20%.

Ωστόσο, καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται, τα συμπτώματα πιθανότατα αυξάνουν.

Το ποια ακριβώς συμπτώματα εμφανίζονται εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που συμπεριλαμβάνουν τον τύπο του καρκίνου του παγκρέατος, το πού εντοπίζεται ο καρκίνος στο πάγκρεας και τις επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου είναι τα εξής:

Ανεξήγητη απώλεια βάρους Πόνος στην κοιλιακή χώρα και/ή στην πλάτη Αίσθηση μετεωρισμού ή τυμπανισμού Ίκτερος Άλλα σχετικά συχνά συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου είναι:

Εντερικά προβλήματα Διαβήτης Δυσπεψία / καούρα / ναυτία και εμετός Πυρετός και ρίγος Υπερβολική κούραση / κόπωση Ανεξήγητη οξεία παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος) Κόπρανα που είναι μεγάλα, ανοιχτού χρώματος, δύσοσμα και επιπλέον Πηγή: anticancerath.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ