2023-05-03 19:47:49
Φωτογραφία για Ηλίας Τσαλίκης .  Ο πολίτης των τεσσάρων ηπείρων και πέντε θαλασσών.  (Γράφει ο Στυλιανός Ντίνος)
ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Είναι θαυμασμός να ακούς για ένα συνάνθρωπο σου, στο πόσες πόλεις-χώρες έχει επισκεφτεί και έχει περιηγηθεί στα αξιοθέατά τους.. Όμως, τι έχεις να πρωτοθαυμάσεις όταν έχεις μπροστά σου έναν,ο οποίος δεν επισκέφτηκε απλά χώρες στις τέσσερες ηπείρους αλλά έζησε, δραστηριοποιήθηκε οικονομικά, ριψοκινδύνεψε την ζωή του και κεφάλαια, δημιούργησε κερδοφόρες επιχειρήσεις και όταν αυτές έφταναν στο maximum της απόδοσης κερδών, τις πουλούσε για να δημιουργήσει νέες στην ίδια ή σε μία άλλη Χώρα ή Ήπειρο. (Αθήνα, Σμύρνη, Σκόπια, Παρίσι, Αμβούργο, Γαλλικό Κογκό, Παναμάς, Κόσοβο, Σερβία).

Τα τελευταία χρόνια βρήκε στην Λευκάδα, την Ομηρική του Ιθάκη. Κατοίκησε και συμμετείχε ως ενεργός πολίτης, με προτάσεις για μια άλλη όψη της καθημερινής ζωής, της μορφής κάθε γειτονιάς, την ευγενική άμιλλα για την προώθηση του πολιτισμού.


Σε κάθε χώρα μιλούσε άπταιστα την γλώσσα της, ερευνούσε και ζούσε μέσα στις τοπικές κοινωνίες αντλώντας τις απαραίτητες πληροφορίες για τον κάθε πολιτισμό και την ιστορία. Γνώστης της παγκόσμιας ιστορίας, των γεγονότων που άλλαξαν τον κόσμο, των ιστορικών στιγμών που σκεπάστηκαν για λόγους συμφερόντων, των προσώπων που προσπάθησαν για την ευημερία της κοινωνίας, των συμφερόντων που πάντα δημιουργούν συγκεντρώσεις εξουσίας.

Στη Βόνιτσα, στη πόλη των 18 εθνοτήτων, συχνά χρησιμοποιούσαμε λέξεις από την ντοπιολαλιά, χωρίς να γνωρίζαμε την προέλευση τους. Ο Ηλίας ήταν η καταφυγή μας στο να γνωρίσουμε την προέλευση κάθε λέξης ή κάθε ονομασίας τοπωνύμιου.

Ο Ηλίας, μας βοήθησε σε πολλές ιστορικές έρευνες και μελέτες μας. Στα λόγια του τυφλού βιολιστή, στο νέο μουμυθιστόρημα «Εκείνα τα σημάδια», θέσαμε όσα μας εξιστορούσε ο Ηλίας για την διαμάχη των εξουσιών στην Ευρώπη.

Τόσα χρόνια μας τίμησε με τις γνώσεις του και τον τιμήσαμε με την αγάπη και την εκτίμησή μας.

Την Παρασκευή 28 Απριλίου, το μεσημέρι , άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Για εμάς τους Αμφικτίονες, το μόνο που μπορεί να μας απαλύνει την θλίψη μας είναι ότι πρίν «φύγει» άκουσε την φωνή μας. «Ηλία, Ηλία με ακούς;». Με άκουγε αλλά δεν μπορούσε μέσα στην ετοιμασία του μεγάλου ταξιδιού του, να μιλήσει, να ανοίξει τα μάτια του.

Έφυγε. Όμως πάντα θα ακούγεται ότι σε μια μικρή πόλη του πλανήτη, εκεί στη Βόνιτσα , μπορεί να μην άφησε επιχειρήσεις. Άφησε τις γνώσεις του και την ιστορία του, την ιστορία αυτού που χωρίς κάποια υποστήριξη από μεγάλα συμφέροντα, δημιούργησε επιχειρήσεις και πολιτισμό στις τέσσερες Ηπείρους.

Ηλία, σε θυμόμαστε και σε τιμούμε. Έτσι είναι η μνήμη, η αιωνιότητα ενός ανθρώπου.

Για την Αμφικτιονία Ακαρνάνων

Ντίνος Στυλιανός
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ