2023-05-04 20:31:56
Φωτογραφία για Η ψηφιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών δεν είναι πολυτέλεια.  Αφορά την καθημερινότητα μας!
Το πρόγραμμα για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ΟΤΑ» αναμένει εδώ και περίπου 3,5 μήνες τις προτάσεις των ΟΤΑ. Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2023 και λήγει στις 31 Μαΐου, με προϋπολογισμό 235.285.163,00 ευρώ. Η χρήση νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων που βελτιώνουν τις συνθήκες της ζωής μας στο αστικό περιβάλλον, είναι ο στόχος του προγράμματος. Σε αυτές συγκαταλέγονται η έξυπνη αστική κινητικότητα και η διαχείριση της στάθμευσης, η ενεργειακή απόδοση, οι βιώσιμες λύσεις στέγασης, οι ψηφιακές δημοτικές υπηρεσίες για την εξοικονόμηση ενέργειας και μείωσης των δημοτικών τελών, η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων, η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων και συνολικά η βελτίωση της ποιότητας ζωής με την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας.

Για το Δήμο Μεσολογγίου είναι επιβεβλημένη η κατάθεση προτάσεων για ένα επιπρόσθετο λόγο. Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ για την «ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – Μελέτη των δικτυακών τόπων των Δήμων της Ελλάδας», η οποία δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2022, εμφανίζει σήμερα σημαντική υστέρηση στις παρεχόμενες προς τους πολίτες ψηφιακές υπηρεσίες.


Συγκεκριμένα στην κατηγορία των 91 «Μεγάλων Ηπειρωτικών Δήμων» της χώρας στην οποία εντασσόμαστε, αφού ο πληθυσμός μας ξεπερνά τους 25000 κατοίκους και είμαστε πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας, βρισκόμαστε στην 60η θέση προσφέροντας δυστυχώς λιγοστές ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες. Για παράδειγμα στο Δήμο Χανίων που ανήκει στην ίδια μ’ εμάς κατηγορία, έχουν πραγματοποιηθεί 60.000 αυτοματοποιημένες συναλλαγές, με 2.000 χρήστες σε καθημερινή βάση.

(ακολουθεί το σχετικό γράφημα της έρευνας)

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στο ζήτημα της ψηφιοποίησης και παροχής on line υπηρεσιών ξενάγησης του Μουσείου Βάσω Κατράκη. Για λόγους που δεν μας είναι γνωστοί και καθόλου κατανοητοί, υπάρχει ήδη μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή σχετικής πρότασης.

Απευθύνουμε έκκληση προς τη δημοτική αρχή, να επισπεύσει τις διαδικασίες και να ωριμάσει προτάσεις ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αφορούν τη βελτίωση των ζωών μας και εκ νέου απώλειες δεν είναι ανεκτές!

ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ.

Υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ