2023-05-06 23:34:45
Φωτογραφία για Το μεγαλύτερο έργο τέχνης με Lego
Ο αντιφρονών Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei χρησιμοποιεί συχνά σε έργα του τουβλάκια lego.  Το 2014 εντυπωσίασε τον χώρο της μοντέρνας τέχνης με το "Trace" μια σειρά από 176  πορτραίτα πολιτικών κρατουμένων δημιουργημένων με lego.

Το τελευταίο έργο του Weiwei είναι ακόμη πιο φιλόδοξο. Πρόκειται για μια αναπαράσταση του τρίπτυχου του Claude Monet "Watell Lilies" μήκους περίπου 15,5 μέτρων, αποτελούμενο από 650.000 τουβλάκια σε 22 αποχρώσεις και είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα παγκοσμίως έργο τέχνης με lego!  

Tο έργο περιλαμβάνεται στην έκθεση "Making Sence" του καλλιτέχνη, που παρουσιάζεται από 7/4 - 30/7/2023 στο Design Museum του Λονδίνου.

Ο Ai Weiwei που μεγάλωσε στην εξορία είναι γιός ενός από τους πιο γνωστούς ποιητές της Κίνας  του Ai Oing, η οικογένειά του οποίου την δεκαετία του ΄60 λόγω πολιτικών πεποιθήσεων έζησε επί πολλά χρόνια σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.


Στο έργο "Water Lillies #1" ο καλλιτέχνης παραπέμπει σε αυτή την εποχή της παιδικής του ηλικίας συμπεριλαμβάνοντας ανάμεσα στα λουλούδια το περίγραμμα της πόρτας ενός υπογείου σκάμματος όπου ζούσε η οικογένειά του. 

Όπως αναφέρει στον Guardian  Justin McGuirk, επικεφαλής επιμελητής του μουσείου, "το σκοτεινό σημείο τρυπώνει βάναυσα στον υδάτινο παράδεισο, αντιπαραθέτοντας την σκοτεινή εμπειρία του Ai με μια κατά τα άλλα ειδυλλιακή σκηνή". 

 

Τα μπλοκ των lego προσομοιάζουν πολύ με pixels υποδηλώνοντας την επιρροή της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και στην διάδοση της τέχνης στον σύγχρονο κόσμο, ένα στοιχείo που χαρακτηρίζει πολλά έργα του Ai αποτελούμενα από διάφορα σύγχρονα υλικά. 

Το "Water Lillies #1" είναι γεμάτο συμβολισμούς αφού όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Μουσείου τα "Νούφαρα" του Monet είναι διάσημα για την απεικόνιση της φυσικής ομορφιάς των λιμνών στον κήπο του σπιτιού του ζωγράφου στο Ginergy της Γαλλίας, όμως και αυτά είναι κατά κάποιο τρόπο συνθετικά, αφού πρόκειται για τεχνητές και όχι φυσικές λίμνες.  

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης επισημαίνει για το συγκεκριμένο έργο:

"Στα Water Lillies #1 ενσωματώνω στην ιμπρεσιονιστική ζωγραφική του Μονέ, που μοιάζει με τον Ζενισμό στην Ανατολή, εμπειρίες προσωπικές αλλά και του πατέρα μου σε μια ψηφιοποιημένη  γλώσσα από εικονοστοιχεία". 

Η εικόνα του Monet επαπροσδιορίζεται από τον Ai σε ένα έργο που αμφισβητεί τα στερεότυπα των ιδεών μας για την ομορφιά σε σχέση με την πραγματικότητα και όπως ο ίδιος εξηγεί:

"Ο κόσμος είναι πλέον πολύπλοκος και καταρρέει προς ένα απρόβλεπτο μέλλον. Είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους να βρουν μια εξατομικευμένη γλώσσα για να εκφράσουν την εμπειρία τους από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Η εξατομικευμένη έκφραση προκύπτει από την ταύτιση με την ιστορία και τις αναμνήσεις, δημιουργώντας παράλληλα μια νέα γλώσσα, μια νέα αφήγηση. Χωρίς προσωπική αφήγηση η καλλιτεχνική αφήγηση χάνει την ποιότητά της".

Με πληροφορίες από: 

smithsonianmag.com

news.artnet.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ