2023-05-15 20:23:03
Φωτογραφία για ΚΑΘΗΛΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΥΜΠΑ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ.
1.ΦΩΤΟ

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πολύ-αναμενόμενης, εμπνευσμένης από την Μικρασιατική καταστροφή που τα 100 χρόνια της γιορτάζουμε, έκθεσης του ΕΕΤΕ στο πρώην Δημόσιο καπνεργοστάσιο επί της Λένορμαν στην Αθήνα.. Εκθέτουν 372 καλλιτέχνες με έργα τους στηριγμένα και εμπνευσμένα από τα τραγικά γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Για πρώτη φορά τόσοι πολλοί εικαστικοί βρήκαν πραγματικά μία φιλόξενη στέγη στο εμβληματικό 90χρονο κτήριο που ξεκίνησε σαν καπνεργοστάσιο και εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο της Αθήνας. (Σήμερα στεγάζει την Βιβλιοθήκη και το τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων).

Οι τεχνοτροπίες των εκθεμάτων καλύπτουν όλο το εύρος των εικαστικών τεχνών. Το εμβληματικό έργο «Από Σμύρνη σε Ελλάδα» γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας (Αγρίνιο 1984).

2.ΦΩΤΟ

Η κυρία Αντουανέττα Λογίου – Μπουρή, φιλόλογος – ιστορ. της τέχνης, MALingu., MALettres, MAHA, PhD. περιγράφει ως εξής το εμπνευσμένο έργο του γλύπτη (απόσπασμα κειμένου):


«Η γυναικεία φιγούρα σε στάση μυστικής προσευχής, με τα μαλλιά λυτά και αφρόντιστα, σαν τις γυναίκες που μοιρολογούν, με το βλέμμα θλιμμένο και αγριεμένο από αυτά που είδαν τα μάτια της, με τα εν γένει προσωπικά χαρακτηριστικά τονισμένα και άσχημα, η παρούσα γυναικεία μορφή αποτελεί γνήσια ενσάρκωση των αισθημάτων πόνου, οδύνης και σπαραγμού που τη συγκλονίζουν. Όλα, εδώ, σχήμα, στάση, πέπλο, πρόσωπο, κόμη, συμβολοποιούν την απελπισία και τον θρήνο ολόκληρου του ελληνισμού για την καταστροφή και τη σφαγή».

3.ΦΩΤΟ

Οι διοργανωτές της έκθεσης με μεγάλη επιμέλεια τοποθέτησαν όλα τα έργα πολύ όμορφα.

Στο κέντρο της έκθεσης, στο μεγάλο διάδρομο Δεσπόζει το εντυπωσιακό γλυπτό "Απο Σμύρνη σε Ελλάδα"και περιποιεί ύψιστη τιμή για τον καλλιτέχνη Ευάγγελο Τύμπα

Το έργο δίνει στους εισερχόμενους επισκέπτες άμεσα το στίγμα της έκθεσης.

4.ΦΩΤΟ

Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα της έκθεσης με πάνω από χίλιους πεντακόσιους επισκέπτες να κατακλείουν το απόγευμα της Παρασκευής 12/05/2023 το Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο σχηματίζοντας μεγάλες ουρές στην είσοδο όπου γινόταν σχετικός έλεγχος για την διευκόλυνση των εισερχομένων φιλότεχνων/προσκυνητών μπορούμε να πούμε, των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής 5.ΦΩΤΟ

Μεταξύ των επισκεπτών και ο φιλότεχνος θαυμαστής των έργων του Ευάγγελου Τύμπα ο Προϊστάμενος Τμήματος Δ, Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ κ.Βάϊος Τσιλίκας, ο γνωστός Διευθυντής Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.Γεώργιος Βασιλείου, ο Ιστορικός και Συγγραφέας κ.Νικόλαος Θ. Μήτσης, ο Ιατρός κ.Μιχάλης Σαϊντάνης, ο κ.Γρηγόρης Βασιλόπουλος κ.α.

6.ΦΩΤΟ

Για την είσοδο στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο Λένορμαν 218, Αθήνα είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής

ταυτότητας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2023

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: καθημερινά 11:00-20:00

Για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να

απευθύνονται στο Ε.Ε.Τ.Ε.

Τηλέφωνο: 210 3300016 • e-mail: [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας: Αθήνα 9.84

9. 10 ΚΤΛ. ΦΩΤΟ
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ