2023-05-18 20:09:33
Φωτογραφία για Αναχρονιστική και συντηρητική η Δημοτική Αρχή του Δήμου Θέρμου



Στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της 17ης Μαίου 2023 και κατά τη διάρκεια του χρόνου που επιτρέπει ο κανονισμός λειτουργίας του,..... έχοντες επίσης ως ερέθισμα και την ανέξοδη αλληλεγγύη που προσπαθεί να επιδείξει η υφιστάμενη διοίκηση για άλλα έθνη,  επαναφέραμε το θέμα της τοπικής μας ιστορίας, που απαιτείται πλέον να καταστεί γνωστή σε όλους, να διαδοθεί και να αξιοποιηθεί. Απευθυνθήκαμε στην διοίκηση του Δήμου και θέσαμε το ερώτημα, τι προτίθεται να κάνει η διοίκηση του Δήμου για την τοπική μας ιστορία, για τους συντοπίτες αγωνιστές, για τους δικούς μας ανθρώπους που κοσμούν επάξια τις σελίδες της άγνωστης δυστυχώς ιστορίας μας, σε περιόδους μάλιστα επετειακές που προσφέρονται ιδιαίτερα για  προβολή του τόπου μας.

Εστιάσαμε στην περίοδο του 1943 - εφέτος συμπληρώνονονται 80 χρόνια από τότε - και τονίσαμε πως την περίοδο εκείνη, της πολύ σκληρής δοκιμασίας των προγόνων μας, μέσα σε συνθήκες διπλής (Ιταλική - Γερμανική) κατοχής, με εκτελέσεις αμάχων, με έντονη την καταπίεση, με εξουθενωτική την αναγκαστική επίταξη και αγγαρεία, με την πείνα να θερίζει και να φέρνει τον λαό στα όρια του λιμού, με την Εθνική Αντίσταση να κορυφώνεται, συνέβησαν στην περιοχή πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα, κάποια απ΄ τα οποία αναφέραμε και τα τοποθετήσαμε πάνω στον άξονα του χρόνου ως εξής:

1.       Στις 30 Ιουνίου του 2023 συμπληρώνονται 80 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μας Λαογράφου Δημήτρη Λουκόπουλου

.

Η προσωπικότητα του Λουκόπουλου, η αγάπη του για το Θέρμο, αλλά και για όλο το Απόκουρο, το τεράστιο έργο του, πρέπει να αναδειχθούν, να καταστούν γνωστά στους δημότες μας, αλλά και σ΄ όλο τον Ελληνισμό, μέσα από σειρά εκδηλώσεων: Ημερίδων, Συνεδρίου, Προβολών, Παρουσιάσεων κι άλλων πολλών εκδηλώσεων επιπέδου.

2.       Στις 10 Ιουλίου έχουμε την συμπλήρωση 80 χρόνων από τη μάχη της Γουρίτσας.

Πρόκειται για μία εξαιρετικής σημασίας μάχη - η πρώτη μάλιστα των δυνάμεων της αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών - μία μάχη που ήταν νικηφόρα για τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, με πολύ θετικό αντίκτυπο για τον αντιστασιακό αγώνα.

3.       Στις 17 Αυγούστου έχουμε την συμπλήρωση 80 χρόνων από την πυρπόλυση και ολοκληρωτική καταστροφή του Θέρμου.

Μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχθηκαν οι Γερμανοί στην Γουρίτσα, διέσπειραν το εκδικητικό τους μένος στο Θέρμο, που πλήρωσε βαρύ το τίμημα της Ναζιστικής μανίας. Οι Γερμανοί πυρπόλησαν το Θέρμο και το κατέκαψαν ολοσχερώς. Θύμα της εκδίκησης των Ναζί και οι λιγοστές υποδομές του Θέρμου. Ανάμεσα στις κατεστραμένες υποδομές, το καμάρι της περιοχής, το μόλις 17 ετών ανεγηγερμένο Γυμνάσιο Θέρμου το οποίο κατέκαψαν ολοσχερώς.

4.       Τον Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την μάχη στο Φονόρεμα, στο Πετροχώρι.

Πρόκειται για το δεύτερο χτύπημα που δέχτηκαν οι Γερμανοί το 1943 στην γέφυρα στο Φονόρεμα, λίγο έξω απ΄ το Πετροχώρι. Η επίδειξη πνεύματος ανθρωπιάς,  αλτρουϊσμού, κι ομοψυχίας, ήταν εκείνα που και το Πετροχώρι έσωσαν, αλλά και την σκληρότητα των κατακτητών λύγισαν, κι απέφυγε το Πετροχώρι την εκδικητική μανία των Γερμανών, ενώ αποφεύχθηκε και η πυρπόλησή του.

Οι έχοντες  ακόμη  τα ηνία αυτού του τόπου, που έχασαν και σ΄ αυτή τη θητεία τους την πλειοψηφία στο Δ.Σ. δεν έδωσαν καμμία απάντηση!

 Όχι άλλη πίστωση στην αναχρονιστική, συντηρητική διοίκηση του Δήμου Θέρμου, που κωφεύει στη γνώση, στη διάδοση και αξιοποίηση της τοπικής μας ιστορίας, του πολιτιστικού μας πλούτου.

Από το Γραφείου Τύπου του Συνδυασμού

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ