2023-05-23 20:44:56
Φωτογραφία για Ομοσπονδία Λογοτεχνικών Σωματείων   Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η Του Προέδρου Κώστα Καρούσου

 



ΠΡΟΣ το ΔΣ της ΕΕΛ - ΑΘΗΝΑ 23 / 5 / 2023

ΘΕΜΑ: Ομοσπονδία Λογοτεχνικών Σωματείων

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η Του Προέδρου Κώστα Καρούσου

Από 10ετίας και πλέον γίνονται συζητήσεις, προτάσεις και αιτήματα συγκροτήσεως και ιδρύσεως Ομοσπονδίας των Λογοτεχνικών Σωματείων.. Οι πρωτοβουλίες προέρχονται, πρωτίστως από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και τον Σύνδεσμο Ιστορικών Συγγραφέων. Ο Φιλολογικός Σύλλογος "Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ" δεν συμμετέχει, γιατί έχει τίποτε δεν έχει να κερδίσει από αυτήν την εξέλιξη. Η Εταιρία Συγγραφέων, με τον γνωστό εναγκαλισμό της με το Κράτος, παρακολουθεί τα δρώμενα αδιαφόρως. Έχουμε χρέος ν΄ αποφασίσουμε με ευθύνη, ορθή στόχευση και αποφασιστικότητα. Εισηγούμαι την λήψη αποφάσεως περί διακοπής των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων για το θέμα αυτό, για τους εξής λόγους, ήτοι:


α] Τα μέλη της ΕΕΛ, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι αντίθετα στην

ίδρυση Ομοσπονδίας. Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε Συνέλευση των μελών

και η ιδέα απερρίφθη σχεδόν ομοφώνως.

β] Ο τρόπος, η μέθοδος και η πρακτική εισαγωγής μέλους στο κάθε Σωματείο

είναι διάφορος. Στην Ε.Ε.Λ. υπάρχει και λειτουργεί η Επιτροπή Κρίσεως Νέων

Μελών, απαιτούνται τρία βιβλία κ.ο.κ. Σε άλλα Σωματεία μέλος εγγράφεται πας

αιτών, αρκεί να το θέλει το Δ.Σ (και ουσιαστικά ο Πρόεδρος). Μέλη του συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, όχι μόνο δεν είναι Ιστορικοί, και δεν έχουν καμία παρουσία στην επιστήμη της Ιστορίας.

γ] Η ΕΕΛ απονέμει ένα βραβείο τον χρόνο στην μνήμη του Μάρκου Αυγέρη,

ενώ άλλοι απονέμουν δεκάδες και εκατοντάδες βραβεία και επαίνους

προκαλώντας απαξία των βραβεύσεων.

δ] Οι Αρχαιρεσίες γίνονται διαφορετικά στο κάθε Σωματείο. Κάποιος ψηφίζει

της Διοικήσεως με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, εξουσιοδοτήσεις!

Αυτό δεν το δέχεται, ούτε το ανέχεται η δημοκρατική ευαισθησία της Ε.Ε.Λ..

ε] Τα ακίνητα της Ε.Ε.Λ, και κυρίως η μεγάλη αίθουσα "Μιχαήλας Αβέρωφ",

θα περάσουν στην σ ύ γ χ ρ η σ η όλων και στον απώτερο χρόνο στην συνιδιοκτησία απάντων. Το έλασσον απορροφάται από το όλον, νομικός και φυσικός κανόνας αυτό. Τούτο προσκρούει στο γράμμα και στο πνεύμα των δωρεών υπέρ της Ε.Ε.Λ. και θα έχουμε μεγάλες ευθύνες και αναταράξεις.

στ] Η ηθική αναγνώριση από όλους της πνευματικής ανωτερότητος της Ε.Ε.Λ. φυσικά θα σβήσει, θα γίνουμε καταγέλαστοι, αφού στο προσκήνιο θα υπάρχει αυτό το λογοτεχνικό μόρφωμα. Θυμίζω ότι τα Πανεπιστήμια της Χώρας, παραδοσιακά θέτουν τα ίδια μετά την Ακαδημία Αθηνών και την Ε.Ε.Λ.

ζ] Το προνόμιο της Σουηδικής Ακαδημίας, να προτείνει ο Πρόεδρος της ΕΕΛ

πρόσωπο για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, θα χαθεί οπωσδήποτε.

η] Η διοίκηση της Ομοσπονδίας των Λογοτεχνικών Σωματείων βεβαίως θα περάσει στους πολλούς, δηλαδή στους ελάσσονες κατ΄ αξίαν λογοτέχνες και τους οιονεί συγγραφείς, αν όχι στους παραλογοτέχνες.

θ] Με λίγα λόγια μας ζητούν να αυτοκαταργηθούμε, να παραδώσουμε τα προνόμιά μας, που οι άξιοι του πνεύματος μας κληροδότησαν και να παρακολουθούμε με σιγή και υποταγή την άλωσή μας αυτή. Κατόπιν αυτών, εισηγούμαι τον άμεσο τερματισμό εκ μέρους μας των σχετικών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων. Σημειώνω ότι το θέμα αυτό είναι δικό μας ( interna corporis), δεν συκοφαντούμε κανέναν, απλώς αξιολογούμε τα πράγματα και προστατεύουμε τα συμφέροντα της Ε.Ε.Λ. Δυνάμει καταστατικού εθίμου, η γνωστοποίηση των δικών μας συζητήσεων προς τρίτους, είναι πειθαρχικώς ελεγκτέα.

Έγινε αποδεκτό από το Δ.Σ-ΕΕΛ στις 23/05/2023.

Μετά τιμής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕΛ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ